De nieuwe functies zorgen ervoor dat de oude modellen langer gebruikt kunnen worden, dat geldt echter niet voor het originele horloge, deze zal niet compatibel zijn met de nieuwste versie van WatchOS. Dus als je 17.000 hebt besteed aan een van die massief gouden modellen, dan heb je pech.

Van workouts tot wijzerplaten, versie 5 is aan het uitgroeien tot een van de beste upgrades naar watchOS in jaren, en we kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Hier zijn vijf redenen om enthousiast te worden over de nieuwste versie van watchOS.

Fitnessfeatures

Apple Watch is al een van de beste fitnesstrackers die je kunt kopen, en in watchOS 5 wordt dat alleen maar beter. Het begint met de Activiteit-app. In plaats van je eigen lichaamsbeweging bij te houden, kun je wekelijkse competities opzetten met vrienden terwijl je strijdt om die kostbare badges te verdienen.

Ook de trainingen zijn verbeterd. Er zijn nieuwe presets voor yoga, wandelen en hardlopen, die dingen zoals je hartslag, hoogte en cadans zal volgen. Het horloge kan ook automatisch detecteren wanneer een training is gestart en je laten weten of u bent vergeten deze te beëindigen.

Walkie-Talkie

De Apple watch heeft al enkele mooie communicatiemogelijkheden en Apple voegt daar nog een extra mogelijkheid aan toe in watchOS 5: Walkie-Talkie. Na een eenmalig verzoek tijdens de installatie kun je contact opnemen met andere Apple Watch-gebruikers door op de spreek-knop op het scherm te tikken, zonder te bellen, typen of swipen. En het werkt via Wi-Fi of LTE, dus je hebt altijd bereik.

Siri-wijzerplaat

Sinds de introductie in watchOS 4, is Siri al snel uitgegroeid tot een favoriet, en de assistent krijgt een heleboel verbeteringen in watchOS 5. Allereerst komen er nieuwe kaarten voor sportscores, kaarten en hartslag, en ondersteuning voor de nieuwe Siri-snelkoppelingen in iOS 12. Maar het allerbelangrijkste is dat ontwikkelaars zich kunnen uitleven met een nieuwe API die apps van derden ook op het gezicht laat verschijnen. En tot slot, er zal geen behoefte meer zijn om "Hé Siri" te zeggen. Steek je pols omhoog en begin te praten.

Interactieve meldingen

Meldingen op Apple Watch zijn meestal een passieve ervaring buiten de kernapps van Apple, maar we communiceren er misschien nog veel meer mee in watchOS 5. Hoewel telefonische waarschuwingen nog steeds voornamelijk snelkoppelingen zijn, laat Apple ontwikkelaars knoppen omzetten in meldingen in watchOS 5, zodat we niet naar een app hoeven te switchen om alleen maar een training aan te zetten of een vlucht in te checken.

Bovendien kun je met gegroepeerde meldingen volledige gesprekken bekijken zonder door een lange lijst van waarschuwingen te hoeven scrollen. En als je een link krijgt in Mail of Berichten in watchOS 5, kan je deze dankzij de ondersteuning van Webkit op uw kleine scherm bekijken. Als we het allemaal bij elkaar optellen, hebben we nog minder redenen om onze telefoons uit de broekzak te halen.

Podcasts en achtergrondgeluid

Michael Pilarczyk-fans zullen deze geweldig vinden: Apple brengt eindelijk de Podcasts-app naar het horloge. Dat betekent dat je kunt luisteren naar je favoriete podcasts op je horloge, met gesynchroniseerde weergave op al uw apparaten, zodat je in staat zult zijn om op te halen waar u gebleven was.

En nog een ding voor muziekliefhebbers: 3rd party-apps kunnen nu hun audio op de achtergrond afspelen, wat mogelijkheden biedt voor een Spotify-app.

Lees ook: De leukste Apple Watch-games