Hoeveel kost Windows 10 Pro?[h]

Als je een gloednieuwe licentie van Windows 10 wilt kopen, ben je voor de Home-versie 145 euro kwijt. Windows 10 Pro kost je op dit moment 259 euro. Je kan, als je een beetje om je heen kijkt, goedkopere exemplaren vinden op andere websites. Hier vind je de OEM Home-versie voor 64 euro en de OEM Pro-versie kan je voor 80 euro aanschaffen.

Lees ook: Zoveel kost Windows 10

Microsoft bood vroeger ook een "Pro Pack" aan die gebruikers de mogelijkheid gaf te upgraden van Windows 10 Home naar Windows 10 Pro. Dit kan nu gedaan worden via de Microsoft store. Typ "Windows 10 Pro" in de zoekbalk en de mogelijkheid om te upgraden komt naar voren.

[h]Hyper-V

Deze feature zorgt ervoor dat gebruikers makkelijk virtuele omgevingen kunnen opzetten, vooral ontwikkelaars en testers zijn hier heel blij mee. Deze feature zit standaard niet in Windows 10 Pro, maar moet handmatig worden geïnstalleerd.

Navigeer naar het configuratiescherm, klik op Programma's, kies Programma's en onderdelen en klik op "Windows-onderdelen in- of uitschakelen". Vink Hyper-V aan en klik op ok. De feature wordt nu toegevoegd aan Windows.

BitLocker

Het is al sinds Windows Vista mogelijk om encryptiesoftware van Microsoft te gebruiken en deze zit uiteraard ook in Windows 10. BitLocker geeft gebruikers de mogelijkheid de Windows boot drive te versleutelen evenals interne-, externe schijven en usb-sticks.

BitLocker is vooral handig als je veel reist, zelfs als je gewoon in een café gaat computeren. Het versleutelen van je data is niet 100 procent foolproof, maar het is een goed begin. Als je een schijf hebt versleuteld, worden bestanden, die je toevoegt, ook automatisch meeversleuteld. Bestanden die je kopieert vanaf deze versleutelde drives worden automatisch ontsleuteld.

Als sleutel kan je een wachtwoord instellen dus zorg ervoor dat je kiest voor een sterk wachtwoord. Als je dat wachtwoord kwijt raakt, heb je een herstelsleutel nodig om toegang te krijgen. Deze sleutel kan worden opgeslagen in een bestand, een Microsoft account of worden uitgeprint. Als je je wachtwoord én de sleutel kwijt raakt, heb je een probleem en ben je je data kwijt.

Remote Desktopverbinding

Windows 10 Pro-machines kunnen een remote desktopverbinding maken met andere machines en deze besturen. Met de Home-versie van Windows 10 kan je zelf geen verbindingen maken, alleen maar bestuurd worden door gebruikers met Windows 10 Pro of "hoger". Het komt er dus op neer dat je je thuismachine kan besturen vanaf je werk maar dat je je werkmachine niet kan besturen vanaf thuis (mocht je thuis de Home-versie van Windows 10 hebben).

Mocht je dus zelf graag andere systemen willen besturen en niet afhankelijk willen zijn van software van derden, dan is upgraden naar Windows 10 Pro een goed idee.

Microsoft Update voor bedrijven

Windows 10 Home pusht patches zo snel mogelijk naar je pc. Deze updates kan je enkele uren uitstellen, tenzij je de trukendoos opentrekt. Windows 10 Professional geeft je op dat gebied wat meer mogelijkheden. Je kan updates een stuk langer uitstellen en dat kan goed van pas komen aangezien sommige updates nog wel eens de nodige bugs bevatten.

Deze vreemde bug frustreerde aardig wat home-gebruikers

Extra beveiliging voor Edge: WDAG

Een "Super Sandbox" voor je webbrowser. Deze feature was een tijdlang alleen beschikbaar voor de enterprise versies van Windows, maar is nu dus ook toegevoegd aan Windows 10 Pro (Aptil 2018 Update).

De Windows Defender Application Guard (WDAG) creëert een virtuele sandbox voor de Edge-browser. Deze feature moet wel worden ingeschakeld in het configuratiescherm (Programma's > Programma's en onderdelen > Windows-onderdelen in- of uitschakelen). Mocht je je wagen in de diepe krochten van het internet, schakel deze feature dan in.

Let wel op dat WDAG op dit moment geen extensies en je favorieten worden ook niet meegenomen naar de sandbox. Ook het downloaden van bestanden wordt lastig tenzij je een bepaalde policy daarvoor instelt.

Zakelijke markt

Er zitten uiteraard een heleboel features in Windows 10 Professional die speciaal zijn gericht op de zakelijke markt, zoals domain join, group policy management, de mogelijkheid om oude web-apps te draaien in Edge of Internet Explorer 11 in een speciale Internet Explorer 8-modus.

Andere zakelijke features zijn een enterprise-mode Internet Explorer, het vergrendelen en aanpassen van de Windows Store zodat medewerkers alleen de benodigde apps voor hun werkzaamheden kunnen binnenhalen (en niets anders), en de mogelijkheid om aan te melden op de Azure Active Directory met single sign-on mogelijkheden en ga zo maar door.

Sommige gebruikers kunnen Assigned Access ook in thuissituaties gebruiken. Deze feature zorgt ervoor dat Windows-tablets alleen maar met een specifieke app kunnen draaien. Deze modus wordt normaal gesproken gebruikt voor dedicated kiosks, maar het kan je tablet ook kindveilig maken.

Flexibel

Upgraden naar Windows 10 Pro doe je dus vooral als je de home-versie te beperkt vindt. Door alle extra features is je systeem een stuk flexibeler. Dat kost wel wat, dus je zal goed moeten afwegen of je deze flexibiliteit het geld waard vindt. Windows 10 Home zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn, maar als je meer wilt, is een upgrade naar Windows 10 Professional een goed idee.