Naar alle waarschijnlijkheid belandt het vorige besturingssysteem in de Microsoft ‘Hall of Shame’ naast mislukkingen als Windows ME en Microsoft Bob. Of Vista echt zo slecht is, wordt nog altijd volop betwist. Zo kon een grote groep gebruikers goed overweg met het besturingssysteem na het eerste service pack, maar bleven anderen hameren op de veelbekritiseerde tekortkomingen. Toch valt het niet te ontkennen dat Vista bakken met kritiek heeft gehad, waardoor het voor Microsoft een wijs besluit is geweest om het drie jaar na de lancering te vervangen door Windows 7.

De volgende vijf zaken zullen in ieder geval niet gemist worden van Vista:

1. Te veel bemoeienis

Vista’s User Account Control (UAC) was bedacht als veiligheidsfeature, maar deed zijn werk eigenlijk te goed. De waarschuwingen van gedimde schermen gevolgd door irritante popups bij veelvoorkomende taken joegen nieuwe gebruikers de stuipen op het lijf. Gevorderde gebruikers ergerden zich groen en geel. Hoewel het systeem uit te zetten is, komen veel gebruikers daar niet aan toe. Gelukkig zal Windows 7 minder bemoeizuchtig zijn.

2. Traag, traag en nog eens traag

Iedereen was het erover eens dat met Windows Vista Microsoft eindelijk eens mooie graphics in een besturingssysteem introduceerde. Onderdelen van die grafische pracht waren de Aero-interface en de intuïtieve Sidebar-onderdelen. Helaas holden de prestaties door die toevoegingen met rasse schreden achteruit, helemaal wanneer vastgehouden werd aan de belachelijk lage minimum systeemeisen. Microsoft zegt dat Windows 7 sneller zal zijn, maar het laatste woord is daarover nog niet gezegd. Een ontwikkelaar beweert zelfs dat Windows 7 trageris dan Vista tijdens het opstarten. Een test door PC World toont aan dat Windows 7 gemiddeld sneller is, maar dat het niet veel scheelt.

3. Onbeleefd naar hardware

Gebruikers klaagden steen en been over de gebrekkige ondersteuning van hardware binnen Vista. Analisten stelden op hun beurt het testproces van drivers door Microsoft aan de kaak. Sommige waaghalzen lukte het om Windows 7 op hardware uit het XP-tijdperk (2001) te draaien, maar niet zonder de nodige problemen met stuurprogramma’s. Hopelijk helpt de slankere code van Windows 7 om het beter op oudere computers te laten draaien dan Vista.

4. Gebrekkige backup-mogelijkheden

De backup-tool in Vista was veel te beperkt. Het liet het niet toe om aparte bestanden en mappen te backuppen en het sloeg soms bestanden over waarvan de tool dacht dat deze aan het besturingssysteem toebehoorden. Het Backup Center van Windows 7 heeft deze tekortkomingen weggewerkt en staat nu ook toe om naar een netwerkschijf een backup te maken. Weliswaar geldt dit laatste alleen voor de Professional- en Ultimate-versies, maar toch.

5. Te veel nutteloze applicaties

Vraag aan Vista-gebruikers hoe vaak ze Windows Movie Maker of Windows Mail opstarten en je zult schrikken van het antwoord. Zoals elke Windows-gebruiker weet, zijn de applicaties die gebundeld met het besturingssysteem worden geleverd, niet altijd de allerbeste. Het slankere Windows 7 zal bovengenoemde tools niet meer huisvesten. Ook de onvergetelijke Windows Photo Gallery krijgt van Microsoft geen herkansing aangeboden in 7. Wie de tools toch wil gebruiken, kan terecht bij het gratis Windows Live Essentials.

Bron: Techworld