Mensen gebruiken XP nu al een dikke zeven jaar, en hoe goed Windows 7 ook wordt, het zal voor velen toch lastig zijn hun vertrouwde omgeving te verlaten. Zelf gebruik ik Windows 7 nu al een paar maanden, en dat bevalt me prima, maar er zijn (minstens) vijf redenen waarom XP-gebruikers best nog eens een tijdje zouden kunnen blijven zitten waar ze zitten.

1. De ondersteuning loopt gewoon door, tot april 2014. Microsoft mag dan de standaard ondersteuning voor XP hebben stopgezet, maar voor de meeste gebruikers maakt dat weinig uit. Microsoft levert voor Windows XP de komende jaren nog veiligheidspatches en ondersteuning per telefoon en via het web. Meer is voor velen niet nodig.

2. Je leeft op het web. Misschien zijn de functies en de applicaties die een besturingssysteem je te bieden heeft wel helemaal niet zo relevant. Misschien gebruik je eigenlijk alleen maar Firefox of Chrome, en word je niet warm of koud van Aero, de verbeterde taakbalk, ‘Jump-lists’, ‘Snaps’, ‘Gadgets’, ‘Libraries’ en ‘HomeGroups’. Als je hele computerervaring bestaat uit Google Apps, Hulu, YouTube, Facebook en Gmail, zou het goed kunnen dat het je niet zo veel kan schelen wat voor OS daaronder draait.

3. De laatste beveiligingsfuncties van Microsoft kun je gratis downloaden voor XP. IE8, Windows Defender en Windows Security Essentials (al is de bèta op dit moment helaas nog niet verkrijgbaar voor Nederlanders) zijn allemaal applicaties die Windows 7 veiliger maken. Veiligheid heeft tegenwoordig hoge prioriteit bij Microsoft, en deze toepassingen maken ze vrij beschikbaar voor XP-gebruikers. Windows 7 mag dan het veiligste MS-OS zijn tot nu toe, ook XP is veiliger dan ooit.

4. Je hebt je pc precies ingericht zoals jij dat wilt. Helaas was Microsoft niet zo slim om XP-gebruikers een directe manier te bieden om hun systeem over te zetten naar Windows 7. Als je je computer in de loop der jaren zo hebt ingesteld dat alle applicaties precies doen wat je van ze wilt, met alle instellingen zoals jij ze graag wilt zien, dan kan het een enorme stap zijn om de hele handel weer helemaal opnieuw te moeten installeren, alle applicaties weer te moeten downloaden en in te stellen, en alles weer op elkaar af te stemmen. Je krijgt het tenslotte nooit exact zoals je het gewend was.

5. Je volgende computer wordt toch wel vanzelf met Windows 7 geleverd. Over een jaar of drie komt er toch een moment dat je je computer gaat vervangen, en dan zit daar ongetwijfeld Windows 7 bij (of wat er ook nog na 7 mag komen). Waarom zou je nu een paar honderd euro neerleggen voor een nieuw OS als je dat geld ook opzij kunt leggen voor de pc die je later onvermijdelijk toch een keer gaat kopen?

Begrijp me niet verkeerd: ik vind Windows 7 prachtig en een echte aanrader. Maar niet iedereen hoeft die sprong meteen te maken. XP is nog steeds een solide besturingssysteem, en voor veel mensen doet het precies wat ze ervan verlangen.

Bron: Techworld