1. Beheer. Met geïntegreerde ondersteuning van PowerShell 2.0, biedt Windows 7 beheerders superieure mogelijkheden om steeds terugkerende taken te automatiseren en om de desktops efficiënter te beheren. Met PowerShell kunnen beheerders krachtige scripts schrijven. Het maakt gebruik van de Windows Management Interface, maar het kan ook de command line aan, waardoor het voor beheerders een heel veelzijdige tool wordt.

Bijvoorbeeld met PowerShell Analyzer wordt PowerShell veel makkelijker in het gebruik.

2. Troubleshooting. Beheerders zijn vaak veel tijd kwijt met het helpen van gebruikers die in de problemen zijn geraakt. Dit troubleshooting vreet tijd en teert in op andere taken van de sysadmin, waarmee hij het netwerk voor iedereen beter zou kunnen maken. Het is soms namelijk een behoorlijke opgave om van een afstand problemen op te lossen voor gebruikers die geen idee hebben wat er aan de hand is. Dat vergt geduld van zowel de gebruiker als de beheerder.

Met de Troubleshooting Packs van Windows 7 kunnen gebruikers in veel gevallen zelf uitzoeken wat er aan de hand is. Daarnaast kunnen beheerders voor veel voorkomende problemen of interne applicaties zelf Troubleshooting Packs maken.

Voor het troubleshooting van een afstand heeft Windows 7 de Problem Steps Recorder. Hiermee kan de gebruiker screenshots opnemen die het probleem klik voor klik illustreren, zodat de beheerder een veel beter idee krijgt van wat er aan de hand is.

3 Beveiliging. Windows XP wordt nog steeds veruit het meest gebruikt, maar het ligt mijlen ver achter op Windows 7 als het aankomt op beveiliging. Windows 7 heeft bijvoorbeeld ASLR, DEP, UAC en PMIE, die je niet tegenkomt op Windows XP. Verder heeft Windows 7 AppLocker, waarmee beheerders met policies kunnen instellen welke applicaties of scripts op de pc kunnen draaien. En als je kunt bepalen welke software kan draaien op de desktop, dan is dat heel goed voor de beveiliging. En bovendien betekent het een simpeler beheer.

BitLocker en BitLocker to Go stellen beheerders in staat om gevoelige data te beveiliging met encryptie, wat via Group Policy eenvoudig kan worden beheerd.

4. Het is geen Vista. Het slechte imago van Vista is eigenlijk meer een gevolg van waardeloze marketing dan van echte problemen met Vista. Windows 7 is ook niet echt ‘Windows Vista R2’, zoals sommige mensen suggereren, maar het is wel gebouwd op dezelfde basiselementen van Vista.

De lancering van Vista ging gepaard met het ontbreken van drivers en van slechte ondersteuning door fabrikanten, iets wat Microsoft had kunnen zien aankomen en waar ze iets aan hadden moeten doen. Maar veel van de andere problemen met Vista waren eigenlijk features die verkeerd werden begrepen, waardoor concurrenten als Apple de mogelijkheid kregen om in hun marketing de vloer aan te vegen met Vista. Diezelfde kans hebben ze bij Windows 7 niet.

5. Het wordt ondersteund. Windows 7 is Windows Vista voorbij gegaan in marktaandeel. Dat is een mooie mijlpaal, maar Windows XP heeft nog steeds meer dan twee keer zoveel marktaandeel dan Windows 7 en Vista bij elkaar. Windows XP SP3 wordt nog steeds ondersteund door Microsoft, maar dat bedrijf heeft Windows XP SP2 intussen uitgerangeerd, samen met oudere versies, zoals Windows 2000.

Windows XP was een fenomenaal succes, en veel mensen kunnen ermee lezen en schrijven. Ze voelen zich er helemaal in thuis. Dat gecombineerd met de kleinere budgetten en de mislukte lancering van Vista heeft ervoor gezorgd dat het succes door blijft duren.

Maar nu is er Windows 7, en nu denken de meeste bedrijven toch na over het vernieuwen van de hardware en het upgraden van het besturingssysteem, zodat ze alsnog de 21e eeuw binnen kunnen gaan. Dan kunnen ze ook gaan profiteren van de voordelen die hierboven genoemd zijn. Bovendien zijn er allerlei nieuwe hardware- en softwaretechnologieën waar het oude Windows XP gewoonweg niet mee uit de voeten kan. Daarvoor heb je toch een modern besturingssysteem nodig. Voor veel bedrijven is Windows 7 daarom de enige uitweg.

Bron: Techworld