Forrester heeft de afgelopen zes maanden 40 early adopters van Windows 7 gesproken, waarvan de meeste bij grote ondernemingen. Het onderzoeksbureau stelde vervolgens een lijst op met belangrijke aandachtspunten voor bedrijven die een Windows 7 migratie-strategie overwegen.

Om te beginnen stelt Benjamin Gray, analist en auteur van het rapport, dat de meeste geïnterviewde IT-managers in hoge mate tevreden zijn met Windows 7.

“In al onze interviews lezen we verhalen terug over sneller opstarten en afsluiten, de betrouwbaarder slaapstand en de stabiliteit van het systeem in het algemeen, snellere toegang tot gegevens en toepassingen doormiddel van het verbeterde zoeksysteem en superieure connectiviteit met mobiele medewerkers en externe afdelingen,” schrijft Gray.

Een ander voordeel van Windows 7 dat door de IT-managers wordt genoemd, is dat het enterprise-functies als DirectAccess heeft ingebouwd, zodat gebruikers een veilige verbinding met hun bedrijfsnetwerk kunnen leggen zonder een VPN of andere software van derden.

Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. Gebruikers noemden bijvoorbeeld dat Windows 7 wel heel erg vroeg begint te klagen dat de laptop-batterij leeg begint te raken. Omdat die klacht zo vaak gehoord werd, heeft Microsoft er onderzoek naar gedaan. Het bedrijf concludeerde dat er niets mis is met manier waarop Windows 7 de batterijlading meet, maar dat sommige gebruikers niet door hadden dat hun batterijen aan het verouderen waren. Gebruikers zijn het daar weer niet mee eens, dus het conflict duurt voort.

Helaas speelde dat verhaal in de afgelopen twee weken, waardoor deze klachten het Forrester-rapport niet hebben gehaald.

Over de Windows 7 enterprise upgrades schrijft Gray dat Windows 7 het normale tijdpad aanhoudt van 12 tot 18 maanden na algemene verkrijgbaarheid. Maar het is nooit te vroeg om met plannen te beginnen. Hier volgen de vijf belangrijkste aandachtspunten voor een Windows 7 migratie die Forrester uit de gesprekken heeft overgenomen.

1. Denk niet te licht over compatibiliteit

Microsoft heeft de hele hardware- en software-compatibiliteit voor Windows 7 een stuk beter voor elkaar dan destijds voor Vista. Toch doet IT er goed aan een zorgvuldige inventarisatie te maken van de toepassingen die in gebruik zijn en die zorgvuldig vooraf te testen, met name bij een overstap vanaf Windows XP.

Bedrijven die nog op Windows XP draaien, mogen er volgens Forrester vanuit gaan dat zo’n tweederde van hun applicaties niet direct door Windows 7 wordt ondersteund. Bedrijven die wel de overstap naar Vista hebben gemaakt, hebben het makkelijker, schrijft Gray: daar gaat het om nog maar drie tot vijf procent.

De meest problemen met incompatibiliteit kunnen worden opgelost door de toepassingen te upgraden naar nieuwere versies, door de code om te schrijven voor Windows 7, of door applicaties lokaal te virtualiseren.

2. Laat de overstap naar Window 7 samenvallen met pc-upgrades

Een vijfde van de ondernemingen waar Forrester mee heeft gesproken plaatst Windows 7 op bestaande hardware. Handiger is het is, volgens Gray, de aanschaf van het nieuwe systeem te laten samenvallen met de aanschaf van nieuwe hardware waar Windows 7 al op is voorgeïnstalleerd.

Forrester raadt dit alle ondernemingen aan die daar de middelen voor hebben, omdat het een handige manier is om hardware compatibiliteitstests en handmatige upgrades te omzeilen.

3. Investeer in Client Management Software

IT professionals hebben client management software nodig om hardware- en Windows 7 upgrades te automatiseren. Dergelijke tools zijn sowieso belangrijker aan het worden nu ook Macs en netbooks massaal hun weg naar de onderneming vinden, aldus Gray. Volgens hem maakt client management software Windows 7 upgrades eenvoudiger, maakt het IT-ers vrij voor andere projecten en helpt het medewerkers binnen te houden die meer flexibiliteit eisen. Er zijn meer dan genoeg leveranciers die zulke software aanbieden.

4. Overweeg client-virtualisatie voor Windows 7

Applicatie- en desktopvirtualisatie zijn effectieve migratiemethoden voor bedrijven die moeite hebben met de complexiteit en de kosten die komen kijken bij het upgraden van een besturingssysteem en de bijkomende compatibiliteitstests.

Applicatie-virtualisatie zorgt ervoor dat applicaties snel worden uitgerold (hele pakketten in dagen in plaats van maanden), dat het aantal contactmomenten met de helpdesk terugloopt, dat remote access verbetert, en dat gebruikers probleemloos overstappen van het ene besturingssysteem naar het andere via gevirtualiseerde desktops.

Grofweg een derde van de IT-managers waar Forrester mee gesproken heeft, gebruikte enige vorm van client-virtualisatie om hun Windows 7 uitrol te bespoedigen. Microsoft levert verschillende virtualisatietechnieken mee met het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP), hun desktop management software suite voor Software Assurance klanten. Afgelopen oktober werd MDOP 2009 R2 uitgebracht, met updates voor Windows 7.

5. Niet overdrijven met de training

De interface en de navigatie binnen Windows 7 zijn niet zó anders dan onder Vista en Windows XP dat er een heleboel training voor nodig is. Forrester voorspelt dat ook degenen die thuis Windows 7 niet gewend zijn, niet meer dan een uur of twee nodig hebben om aan het besturingssysteem gewend te raken.

Toch ontkomt IT er niet aan gebruikers uit te leggen wat er wel en niet verandert met Windows 7, en dan vooral de gebruikers die niet zitten te wachten op de verandering. Op basis van de feedback van early adopters lijkt het vooral verstandig specifieke groepen te selecteren voor training, en daarbij waar mogelijk gebruik te maken van blogs, wiki’s en podcasts.

Ben je zelf bezig met een migratie naar Windows 7 en heb je hier belangrijke zaken aan toe te voegen, geef jouw migratie dan op voor het Techworld Windows 7 Migratie Seminar. Bron: Techworld