Vandaag de dag draait Linux op een geweldig aantal servers met websites en applicaties, terwijl gebruikersvriendelijke versies van Linux draaien op pc’s, netbooks, en zelfs op telefoons. Een van de handige manieren waarop Linux kan worden aangepast aan de wensen van moderne computergebruikers is de live cd, een versie van het besturingssysteem die wordt opgestart vanaf een cd (of een dvd, of zelfs een usb-stick) zonder dat het wordt geïnstalleerd op de harde schijf van de computer. Omdat zelfs de langzaamste moderne computers tegenwoordig toch een overvloed aan RAM hebben en snelle processoren, en aangezien Linux over het algemeen wat minder systeembronnen vraagt dan Windows en Mac OS X, draait Linux prima vanaf een live cd.

Met zo’n live disk kun je het karakter van je computer helemaal veranderen, zonder dat je aan het geïnstalleerde besturingssysteem of de software komt. En er zijn verschillende redenen waarom je dat zou willen doen. De meest voor de hand liggende is dat je een nieuwe versie of een andere distributie van Linux wilt uitproberen voordat je hem echt gaat gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld eerst kijken of je hardware wel goed werkt met Linux, waarmee je jezelf onaangename verrassingen bespaart. Maar zelfs als je bedrijf geen plannen heeft om Linux in te gaan zetten op de desktop of een server, dan nog zijn er goede redenen om een of twee Linux live cd’s bij de hand te houden. Live cd’s zijn namelijk geweldig als het op diagnose en recovery aankomt, nadat het noodlot heeft toegeslagen. Bovendien zijn ze handig voor het beveiligingen en testen van je netwerk. En voor mensen buiten de deur kunnen ze een bekend en op hun wensen aangepast besturingssysteem betekenen op elke machine die ze tegenkomen. Daarnaast zijn er speciale live distributies voor die erop zijn gemaakt om veiligheid en anonimiteit te garanderen voor mensen die met gevoelige data werken.

Live disks zijn read-only, wat betekent dat ze behoorlijk veilig zijn, omdat malware geen veranderingen kan aanbrengen aan het systeem. Als je een infectie oploopt, dan is die verdwenen zodra je opnieuw opstart.

Hier volgen vijf manieren waarop je live Linux binnen jouw bedrijf kunt inzetten, samen met tips voor de beste distributies voor elk van de taken.

1. Linux testen

Over de jaren heen heeft Linux zich ontwikkeld van een nachtmerrie voor gebruikers tot een redelijk makkelijk besturingssysteem. Met programma’s als OpenOffice voor het aanmaken en bewerken van documenten, spreadsheets en presentaties, Gimp voor image editing, en andere bekende applicaties als Firefox, Thunderbird, Adobe Reader en Flash, kunnen de meeste taken vrij gemakkelijk worden gedaan op een Linux systeem.

Je ziet snel hoe goed Linux zal aansluiten bij jouw bedrijf door een paar populaire desktop-distributies van cd te draaien. Daarvan is Ubuntu waarschijnlijk het meest gebruikersvriendelijk. Vrijwel elke applicatie die je wilt hebben wordt gewoon meegeleverd, van zakelijke applicaties tot video editing, webdesign, databases, webservers en chatsoftware.

De Ubuntu installatiedisk is zelf trouwens ook een live cd, dus als je besluit om het systeem inderdaad te installeren, dan kun je vanuit je live desktop voor ‘installeren’ kiezen.

2. Nieuw leven voor oude hardware

Over het algemeen heeft Linux lagere systeemeisen dan andere moderne besturingssystemen, maar er zijn een paar distributies die speciaal zijn gemaakt om oude, of zelfs stokoude hardware nieuw leven in te blazen, waardoor je net even wat langer met hardware kunt doen waar je zeker geen Windows meer op kunt draaien – inclusief machines met kapotte harde schijven.

Damn Small Linux en Puppy Linux zijn speciaal gemaakt voor oudere systemen. Ze hebben bijvoorbeeld slechts een Pentium 486 CPU en 128 MB aan RAM nodig om goed te draaien. DSL kan zelfs draaien met maar 64 MB aan RAM. Beide hebben een bruikbare, hoewel wat summiere, gebruikersinterface die perfect geschikt is voor taken als het sturen en ontvangen van e-mail, het aanmaken van documenten en het bezoeken van websites. Met andere woorden: deze distro’s zijn uitstekend geschikt voor standaard administratief werk.

3. Beveilig je netwerk

Linux is al een van de veiligere besturingssystemen, aangezien het vanaf het begin is ontworpen als een systeem dat aan het internet hangt. Als je het draait vanaf een live cd, wordt het nog veiliger, omdat het disk image niet kan worden aangepast. Er zijn verschillende distributies die gebruik maken van die inherente veiligheid van de live cd, om oude computers om te toveren in krachtige en veilige gateways voor je netwerk.

Zeroshell kan worden geïnstalleerd op elke pc met een 233 MHz processor en 96 MB aan RAM. Die pc kun je daarmee omtoveren tot een volledige gateway router en firewall. Je krijgt alle mogelijkheden die je van een moderne gateway mag verwachten, inclusief authenticatie via RADIUS server, quality-of-service monitoring en traffic-shaping, VPN en de mogelijkheid om te dienen als 802.11a/b/g router op machines met de juiste wireless kaart.

4. Repareer kapotte systemen en haal verloren bestanden terug

Als Windows niet meer op wil starten, dan grijpt de slimme IT-professional naar zijn Linux live cd’s. Of het probleem nu een fout in het besturingssysteem is of een beschadigde harde schijf, je kunt Linux opstarten van de live cd, waarna je de bestanden kunt lezen en kopiëren, diagnostische software kunt draaien of de nodige onderhoudstaken kunt uitvoeren, zoals het partitioneren van schijven.

De meeste Linux-distributies hebben minstens een paar bruikbare diagnostische en recovery tools aan boord. Bovendien is het sowieso vaak heel nuttig om naar de schijf te kijken vanuit een ander besturingssysteem. Maar er zijn ook gespecialiseerde distro’s, zoals Ultimate Boot CD (UBCD), en die zijn echt ideaal als het op het oplossen van technische problemen aankomt. UBCD is het Zwitserse zakmes van de recovery disks, met meer dan 100 tools voor het uitvoeren van grondige sector-by-sector analyses van het oppervlak van de harde schijf, het terughalen van verwijderde of beschadigde bestanden, het rebuilden van file tables, onderzoeken van fouten in de boot-sector en nog veel meer.

5. Werk anoniem

Elke willekeurige computer kun je veranderen in een volledig afgeschermd werkstation dat de meest paranoïde gebruiker gerust zal stellen. Dat kan bijvoorbeeld met een distributie als TAILS, The (Amnesic) Incognito Live System. Met TAILS surf je volledig privé over het web. Al het uitgaande verkeer wordt anoniem gemaakt met Tor, waarmee je pakketten over een aantal willekeurige servers wordt geleid voordat ze op hun bestemming aankomen.

Daarnaast is de software die in TAILS zit helemaal geconfigureerd voor optimale privacy: in Firefox zijn JavaScript en cookies uitgeschakeld; in de e-mail client, Claws, zit GnuPG encryptie geïntegreerd; de Pidgin IM client is geconfigureerd voor Off-the-Record messaging, waarmee de berichten worden versleuteld en persoonlijke informatie eruit wordt gehaald; en ga zo maar door. Omdat de distributie boot van een live cd en geen informatie achterlaat op de host machine, zijn alle sporen van je activiteiten verdwenen als je de cd uit de lade haalt.

Meer Linux live distributies

De distributies die we nu aan je voorgesteld hebben zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn er nog veel meer. Op de lijst met live cd’s op Wikipedia staan meer dan 100 verschillende versies van Linux, en daarnaast nog live cd’s die op andere besturingssystemen zijn gebaseerd, zoals BSD, Solaris en zelfs Windows. Heb je een favoriete versie van Linux, kijk dan op de lijst. De kans is groot dat ook die van een cd kan draaien, met alle voordelen die daar bij komen.

Bron: Techworld