Dat Microsoft met een nieuwe browser gaat komen is hard nodig. Internet Explorer is hard aan een complete transformatie toe, vanwege de zware legacyondersteuning die het mee moet torsen en oude code. Ook is de naam van Internet Explorer weliswaar bekend, maar staat voor veel gebruikers synoniem voor traagheid, inflexibiliteit en logheid.

Microsoft forkte daarom de Trident-engine van Internet Explorer om een geheel nieuwe browser op te bouwen. 'Spartan', de codenaam van de nieuwe applicatie, zal in Windows 10 zijn opwachting gaan maken en moet het voortdenderende Chrome afstoppen, terwijl Internet Explorer beschikbaar blijft voor bedrijven die nog niet willen of kunnen overstappen vanwege oudere webapplicaties. Op 21 januari, aanstaande woensdag dus, doet Microsoft meer uit de doeken over Spartan op een persevenement waarin het onthullingen gaat doen over het Windows 10 besturingssysteem.

Wij nemen alvast een voorschot op wat Microsoft bekend gaat maken en delen onze wensen voor het nieuwe browserwonder uit Redmond.

1. Een sprankelende naam

Zoals gezegd kan Internet Explorer echt niet meer. IE viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum en werd ooit geïntroduceerd als losse app binnen het Plus!-pakket van Windows 95. Inmiddels zijn we elf versies verder en zagen we dat de browser qua populariteit piekte in 2002 en 2003, toen het Netscape had weggevaagd en Firefox en Chrome nog niet bestonden. Liefst 95 procent van de gebruikers werkte toen met een versie van Internet Explorer.

Maar die gloriedagen liggen inmiddels ver achter ons. Hoewel Internet Explorer met een geschat marktaandeel van ongeveer 58 procent nog steeds de populairste browser is, zag het afgelopen jaren Firefox en met name Chrome veel marktaandeel (bij elkaar zo'n 35 procent) afsnoepen op de desktop. Mobiel gezien stelt IE helemaal niets voor en dat is momenteel misschien juist het platform waar het om gaat.

Tijd dus voor iets nieuws en dat vraagt om een frisse naam. Microsoft liet in augustus vorig jaar al doorschemeren dat het naar een nieuwe naam zocht en dit zijn een aantal suggesties op basis van Microsofts plannen en bestaande productportfolio:

  • OneBrowser
  • BingBrowser
  • Explorer 365
  • ModernOne
  • One10

Maar misschien blijft het ook wel gewoon Spartan, wie weet. Andere suggesties voor namen horen we graag.

2. Hechte integratie met Cortana

Volgens The Verge gaat spraakassistent Cortana diep geïntegreerd worden in de nieuwe browser. Laten we het hopen, want wat Google met Google Now/OK Google in Chrome doet is mooi, maar kan nog veel beter.

Als we de bronnen mogen geloven, gaat Cortana je in 'Spartan' voorzien van allerlei informatie in je adresbalk en kun je de PA inzetten om zaken voor je bij te houden of op te zoeken. The Verge meldt dat Cortana alles wat met Bing te maken heeft gaat vervangen en daar zal niemand rouwig om zijn, althans niet in Nederland. (Wie wel eens een weekje Bing geprobeerd heeft als serieuze vervanger van Google weet wat ik bedoel.)

Een slimmere browser is wenselijk omdat het hoog tijd wordt dat je browser je beter gaat helpen met alledaagse handelingen, zodat je niet altijd hetzelfde patroon hoeft te volgen. Bijvoorbeeld met het inloggen bij je favoriete sites, het opzoeken van content die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen of het invullen van formulieren.

3. Synchronisatie tussen desktop, mobiel en tablet

Een fijne eigenschap van het ecosysteem dat Apple en Google hanteren is dat je vanaf je mobiele apparaat in één ruk verder kunt gaan met browsen op de desktop of vice versa. Windows 8.1 en Windows Phone 8.1 bieden deze mogelijkheid al, maar Spartan biedt een kans dit verder door te trekken.

Wat te denken van een versie van Spartan voor iOS en Android die hetzelfde gaat bieden, zodat het echt niet meer uitmaakt op welk apparaat je werkt en toch altijd dezelfde instellingen, tabbladen en favorieten bij de hand hebt. Wil Microsoft op mobiel gebied meer gaan betekenen, dan zal het ook met een aansprekende browser op deze platformen moeten komen, in plaats van erop blijven vertrouwen dat Windows Phone ooit gaat doorbreken - iets wat zeker komende twee á drie jaar in mijn ogen een absolute utopie is.

4. Uitbreidingen

Internet Explorer kent met 'Invoegtoepassingen' uitbreidingen als extra werkbalken, zoekmachines, snelkoppelingen en spellingscontrole. Helaas halen deze het niet bij de geniale tooltjes die je vindt in de uitgebreide add-on winkels van Chrome en Firefox.

Wil Microsoft echt wat in de melk te brokkelen hebben met de nieuwe browser, dan zal het add-ons moeten toestaan die een stuk verder gaan dan wat IE op dit moment aan aanpassingen mogelijk is. Dat betekent dus een winkel waarin standaard adblockers, devtools, scriptprogrammaatjes, privacybeschermers en wellicht Cortana-toevoegingen te vinden zijn.

Wat je nu in de Internet Explorer Galerie vindt is te karig voor woorden. Gevorderde gebruikers willen hun browser compleet naar hun hand kunnen zetten. Daarbij moet het ook mogelijk worden dat al deze uitbreidingen automatisch worden meegenomen naar versies voor andere platformen van Spartan.

5. Standaard gegroepeerde tabs

Als je een fanatieke browsergebruiker bent ken je het probleem met het openhouden van tabbladen: als het er meer dan tien worden raak je het overzicht compleet kwijt.

Een suggestie zou zijn websites die tot dezelfde groep horen, bijvoorbeeld Google zoekopdrachten, content vanaf hetzelfde domein, alles wat met sociale media te maken heeft of enkel nieuwsartikelen betreft, te groeperen in één tabblad dat een overzicht toont van de onderliggende openstaande sites zodra je deze met de muisaanwijzer of vinger beroert.

Iets dergelijks wat dankzij de add-on TabGroupsManager binnen Firefox al lukt:

Mocht The Verge zich op betrouwbare bronnen baseren, dan is de kans aanwezig dat deze feature er inderdaad gaat komen. Tot die tijd is het speculeren geblazen. Wat denken jullie dat Microsoft aanstaande woensdag uit de doeken zal doen?