Als er een ding is dat ik heb geleed in alle jaren dat ik bezig was met het testen en reviewen van Android, dan is het wel dat de meeste mensen geen flauw idee hebben wat ze allemaal echt kunnen doen met hun telefoon. In sommige gevallen gaat dat zelfs om basisfuncties.

Zeker voor zakelijke gebruikers kunnen sommige basisfuncties de productiviteit flink opschroeven en enkele irritaties wegnemen. Wij laten enkele handigheden zien waarmee je meer uit je apparaat kan halen.

Stop locatie-tracking

Ben je er geen fan van dat Google weet waar jij uithangt? Ga naar de locatie-sectie in de instellingen en wijzig de locatiemodus van je apparaat of schakel deze helemaal uit. Let er wel op dat het aanpassen of uitschakelen van deze instelling ervoor zorgt dat sommige functies en apps niet meer optimaal functioneren.

Als je je locatie ingeschakeld wilt laten, maar wilt voorkomen dat Google deze logt, navigeer dan naar de Google-sectie van de systeeminstellingen (of open de Google instellingen-app) en druk op Persoonlijke informatie en scrol naar activiteitsopties. Navigeer daar naar Locatiegeschiedenis van Google en schakel deze optie uit.

Je kan daar zien wat voor locatiedata Google allemaal al voor je heeft verzameld door op de knop Activiteiten beheren te drukken. Je krijgt in het volgende scherm de mogelijkheid alle verzamelde activiteiten te verwijderen.

Meer verzamelde gegevens van Google beheren? Lees ook: 14 dingen die Google van je weet

Bestandsbeheer

In tegenstelling tot concurrerende mobiele platformen is het op Android wél mogelijk je bestanden te beheren. Het besturingssysteem behandelt je apparaat echt als een computer waardoor het interne flash-geheugen ook echt wordt gebruikt als een harde schijf. Je hebt de mogelijkheid om verschillende bestanden en mappen te browsen, manipuleren en benaderen.

Nieuwere versies van Android hebben tegenwoordig (eindelijk!) een native file-manager aan boord. Deze manager is echter redelijk beperkt. Je kan deze (onder andere) vinden door naar de opslag-sectie te navigeren in de instellingen en helemaal naar beneden scrollen en te drukken op Explore/verkennen.

Als je iets krachtigers tot je beschikking wilt hebben, kan je je lol op in de Play store. Er zijn meer dan genoeg bestandsbeheer-apps te vinden en de een is nog beter dan de ander. Er zit overigens ook genoeg troep tussen en het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, daarom hebben wij enkele aanraders voor je.

OI-bestandsbeheer: Een echte no-nonsense bestandsbeheerder en een van de weinig apps die geen vreemde privileges vereist om gebruikt te kunnen worden. De app is gratis maar ondanks dat wordt je niet doodgegooid met advertenties.

Rootbrowser: Voor professionele gebruikers die nog net een stapje verder willen gaan en bestanden willen kopiëren waar je van Android eigenlijk niet bij mag. Zeer handig als je nog dieper je systeem in wilt duiken. Ook deze app is gratis en valt je niet lastig met reclames.

Toch zeurt deze app zo nu en dan wel om het installeren van extra onderdelen, die kan je gelukkig makkelijk wegklikken, maar op sommige momenten zijn deze "pop-ups" behoorlijk irritant. Voor de rest is het een fantastische app. Je toestel moet (zoals de naam al doet vermoeden) uiteraard wel geroot zijn om van alle functies gebruik te kunnen maken.

Solid Explorer File Manager: Als je echt helemaal los wilt gaan, kijk dan naar Solid Explorer. Deze app kan misschien geen systeembestanden bewerken, maar heeft wel ondersteuning voor clouddiensten als Dropbox, Google Drive etc., remote clients als FTP en WebDAV en de app kan overweg met versleutelde bestanden. Deze app is, in tegenstelling tot de andere twee, niet gratis, maar kost ongeveer 2 euro. Er is een gratis versie beschikbaar, maar deze is slechts 14 dagen te gebruiken.

Bestanden versturen van je telefoon naar computer (en andersom)

Om nog even in de "telefoon als een pc"-filosofie te blijven: Android geeft je de mogelijkheid je apparaat aan te sluiten op een desktop pc. Je kan dan de inhoud van je toestel benaderen op je computer op ongeveer dezelfde manier als een USB-stick. Er is een periode geweest waarin dat niet mogelijk was en er met allerhande 3rd-party apps gegoocheld moest worden, maar Google heeft gelukkig het licht gezien en de mogelijkheid weer ingebouwd.

Toch is het nog steeds niet zo makkelijk als vroeger. Onder Windows en Linux is het slechts een kwestie van je apparaat aansluiten op je pc en het kiezen van de optie die op dat moment het beste bij je past. Op macOS moet je helaas nog steeds gebruik maken van een 3rd-party applicatie genaamd Android File Transfer. Na het installeren van deze software is het weer een kwestie van het aansluiten van je telefoon zoals je dat op de andere twee besturingssystemen zou doen.

Lees ook: 7 manieren om grote bestanden te delen via Android

Maak een Wifi-hotspot

Het is erg makkelijk in Android om je dataverbinding te delen met anderen apparaten (als je provider het tenminste toetlaat).

Navigeer naar de instellingen van je telefoon en scroll onder het kopje netwerken naar de optie "meer" Kies daar de optie "Tethering en draagbare hotspot". Vervolgens krijg je de mogelijkheid een netwerknaam aan te geven samen met de verbindingsmogelijkheden (afhankelijk van het toestel kunnen de namen en locaties verschillen).

Schakel irritante notificaties uit

Notificaties zijn geweldig, tot je ze helemaal zat bent. Als een bepaalde app te pas en te onpas laat weten dat er weer iets is veranderd kan je gelukkig erg makkelijk buiten de app om notificaties uitschakelen. Druk op de notificatie die je irriteert en houd deze ingedrukt tot je de instellingen van deze applicatie naar voren ziet komen. Vink de optie "App notificatie icoon" uit en je wordt niet meer lastig gevallen.

Vergroten van teksten en andere elementen

Je hoeft niet meer te knijpen met je ogen of je tablet als telefoon te gebruiken. Android heeft een (regelmatig vergeten) optie om alles op je scherm groter te maken. Navigeer naar de toegankelijkheid-optie in het instellingen-menu en kies de weergavegrootte-optiie. Daar kan je precies instellen hoe groot bepaalde elementen moeten zijn.

Je ogen zullen je dankbaar zijn.