Augmented reaslity-integratie met Google Maps

Als je jezelf in een vreemde stad bevindt, kan het navigeren misschien nog wat onwennig zijn. Soms is het moeilijk te zien of je wel de goede kant op staat ook al geeft Google Maps aan waar je staat.

Als je de camera in Google Maps activeert, zal je behulpzame informatie te zien krijgen voor/over de objecten waar je op dat moment naar kijkt. Je ziet niet alleen straatnamen, maar ook de namen van bedrijven. Dit alles maakt het navigeren nog makkelijker en je kan in een oogopslag zien of je moet omdraaien of niet.

Slimme tekst selectie

Het wordt al jaren geroepen en langzaam maar zeker wordt het beter, OCR. Dankzij Google begint het nu eindelijk ergens op te lijken en is het selecteren en herkennen van teksten makkelijker dan ooit. Richt je toestel op de tekst en selecteer de zinnen die je wilt gebruiken. Deze kan je copy-pasten naar andere apps waardoor je je pc en scanner gewoon leer uitgeschakeld kan laten.

Style match

Deze feature gaat verder waar Google Goggles stopt en laat je zelfs suggesties voor andere items zien die lijken op het object waar je je toestel op dat moment op richt. Daarnaast worden ook verschillende winkelopties gegeven zodat je de gevonden producten ook daadwerkelijk kan kopen.

De feature was in beperkte mate ook al in andere onderdelen van Google aanwezig, maar om dit nu allemaal in real-time te kunnen gebruiken in de standaard camera-app is toch wel erg fijn.

Real-time zoekresultaten

Op dit moment is het nog zo dat je een specifiek item moet selecteren en moet wachten tot Google de zoekresultaten weergeeft. De bijgewerkte versie zal je direct zoekresultaten laten zien voor alles wat op dat moment in beeld is. Dat betekent dat als ik op de Michigan Avenue Bridge in Chicago sta en ik door de lens ook het Wrigley-gebouw zie, dat ik binnen een seconde zowel informatie over de brug, als over het gebouw krijg.

En dat is niet alles. Dankzij de verbeterde machine learning technieken krijg je zelfs muziek te horen en soms zelfs een videoclip te zien als je je smartphone richt op een concertposter. Dit zorgt ervoor dat het WYWIWYG-gehalte behoorlijk stijgt.

Ondersteuning voor 3rd party camera-apps

Google Lens was in eerste instantie alleen beschikbaar voor Pixel-telefoons, maar Google heeft eerder dit jaar de ondersteuning uitgebreid naar alle Android-smartphones via de Photos app en Google Assistant.

Binnenkort kunnen sommige Android smartphone-eigenaren (met een toestel dat niet van Google afkomstig is) deze functionaliteiten ook gewoon gebruiken in de native camera-app. Dit zorgt ervoor dat standaard 3rd party-camera's van Sony Mobile, HMD/Nokia, LGE, Xiaomi, Transsion, TCL, OnePlus, BQ en Asus (Samsung en Huawei hebben al een eigen AI-camera-feature).