Ook als IT-professional kan je de Raspberry Pi goed inzetten. Waarom zou je in deze tijd voor simpele netwerk-taken nog dure laptops of servers inzetten als je dit ook kan laten doen door een vijf euro kostend computertje? Van veel handige netwerk-applicaties zijn inmiddels lichtere versies voor de Pi beschikbaar en wij lichten er vijf voor je uit.

1. iPerf

Monitor je netwerk met iPerf. Deze handige applicatie test je je netwerk en zie je waar de botlenecks zitten. De mensen van Nedbeez hebben een handige tutorial gepost waarin wordt uitgelegd hoe iPerf kan worden ingezet om je netwerk te testen met handige, open source oplossingen. Je hebt er wel twee Raspberry Pi's voor nodig maar aangezien je die tegenwoordig al kan krijgen voor een euro of vijf, moet dat geen probleem zijn.

2. tshark

Tshark, een commandline-versie van het alom bekende Wireshark en kan worden ingezet om je netwerkverkeer te analyseren. Deze packet-sniffer en protocol-analyzer kan gebruikt worden in scripts waardoor deze tool het leven van een netwerkbeheerder een stuk aangenamer maakt. Doordat tshark geen gui heeft is deze extra licht en kan daarom zonder problemen op een Raspberry Pi draaien. Mihalis Tsoukalos van LinuxUser legt in deze tutorial uit hoe je de applicatie kan installeren, configureren en gebruiken.

3. Nagios

Het monitoren van een netwerk kan een dure aangelegenheid zijn voor je bedrijf. Nagios is een mooie, gratis open source tegenhanger waarmee je verschillende netwerkprotocollen kan monitoren (http. SMTP, POP3, FTP, SSH etc.) en onder andere op afstand processorload en geheugengebruik kan monitoren en aanpassen. Werner Ziegelwanger heeft een mooie tutorial gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe dit prachtige pakket geïnstalleerd en geconfigureerd kan worden op de Pi.

4. MRTG

We blijven nog eventjes in de netwerk-monitoringhoek zitten. MRTG (Multi Router Traffic Grapher) is erg geliefd bij routerfreaks. Deze applicatie geeft grafisch weer hoeveel netwerkverkeer er over je cliënts gaat en gebruikt daarvoor SNMP (Simple Network Management Protocol). Mohammad Furqan legt hier uit hoe je de Pi kan inzetten als superklein MRTG-platform.

5. ThinLinx

Citrix-gebruikers opgelet! De totaalprijs van je cliënts kan omlaag. Je Raspberry Pi (2) kan nu ingezet worden als thin-client. Citrix heeft pasgeleden aangegeven de Raspberry Pi officieel te ondersteunen. Voor 15 dollar kan je aan de slag met het ThinLinx-besturingssysteem die ongeveer dezelfde framerate als de goedkoopste thin-client van 165 dollar haalt. Grote bedrijven kunnen hier dus flink op besparen.

6. VPN-server

Aangezien wij steeds meer in een politiestaat leven en het gemiddelde openbare wifi-netwerk ook al niet meer te vertrouwen is, wordt het bijna verplichte kost om zoveel mogelijk data versleuteld het web op te sturen. Een handige oplossing is om je Raspberry Pi te gebruiken als VPN-Termination point.

Deze tool versleutelt al je data waardoor je een stukje veiliger kan internetten op openbare netwerken. Op het forum van Raspberry Pi wordt uitgelegd hoe je je VPN-server kan installeren en gebruiken. Wil je nog een stapje verder gaan? Bekijk dan de site van Itus. Daar kan je een mooi totaalpakket vinden waarmee je je VPN-server nog verder dicht kan timmeren.