Microsoft houdt de kaken stijf op elkaar over Windows 8. Maar in juni lekten er al een paar slides uit, die aangaven dat het volgende desktopbesturingssysteem onder andere snel moet opstarten, dat het gezichten moet herkennen en dat het USB 3.0 en Bluetooth 3.0 moet ondersteunen. Verder moeten de multimediamogelijkheden worden uitgebreid en moet het compatibel zijn met verschillende apparaten door de cloud.

Het is duidelijk dat Microsoft van plan is om meer soorten hardware te gaan ondersteunen met Windows 8. Maar Directions on Microsoft, een onafhankelijke onderzoeksfirma, heeft nog wat meer ideeën over de volgende versie van Windows. In een nog niet gepubliceerd rapport zet vice president van Direction on Microsoft Michael Cherry een paar wensen voor Windows 8 op een rij. Hier zijn zes van de features die Cherry in Windows 8 wil zien.

1. Los alle ergernissen op

Een feature van Windows 7 die het bloed onder de nagels van Cherry uithaalt is de ‘Green Bar of Death’, die verschijnt als er een groot aantal kleine bestanden van de ene plek naar de andere wordt gekopieerd. Om dit beter te maken stelt Cherry voor dat het Windows-team het kopiëren sneller maakt. Bovendien zou hij graag zien dat Windows helemaal geen moeite doet om de resterende tijd aan te geven als het helemaal niet in staat is om in te schatten hoe lang de operatie nog gaat duren.

“Ik heb er een enorme hekel aan om te zien dat een kopieeractie nog 13 minuten gaat duren, nee vier uur, nee 25 minuten, etc., etc.”

Nog andere ergernissen? Features zoals “map a network drive”, “uninstall or change a program” of “burn to DVD” zijn ver weggestopt of ze duiken in een volgende versie van Windows op een andere plaats op dan waar je ze verwacht. “Er zijn veel te veel manieren waarop je bij deze features kunt komen”, zegt Cherry. “In Windows 8 moet Microsoft de kortste weg naar een applicatie makkelijker maken, en beter zichtbaar.”

2. Breng het op tijd uit

“Een belangrijke feature die ik wil zien is gewoon dat de nieuwe versie op tijd wordt uitgebracht”, schrijft Cherry. Dat kan wel een uitdaging zijn, merkt hij op, omdat te veel praten over Windows 8 de verkoop van Windows 7 nadelig kan beïnvloeden.

“Windows 7 is een vrij goed stukje werk en het wordt ook echt gekocht en gebruikt door consumenten en organisaties”, schrijft hij. “Maar er zijn nog steeds hardnekkige twijfels over of het Windows-team opeenvolgende nieuwe versies van hoge kwaliteit kan leveren, op een regelmatige en voorspelbare basis.”

Het valt te verwachten dat Microsoft weinig details over de ontwikkeling van Windows 8 zal prijsgeven, om daarmee Windows 7 wat meer ruimte te geven, schrijft Cherry verder. “Ik zou er geen geld op willen inzetten dat Steven Sinofsky zijn product niet op tijd kan leveren, maar om het gebruik van Windows 7 geen schade toe te brengen zal Sinofsky, die zich normaal gesproken al erg terughoudend is met details, met Windows 8 zijn kaarten nog dichter tegen de borst houden.”

Als Microsoft zich aan zijn driejaarlijkse schema houdt, dan komt Windows 8 in oktober 2012 op de markt.

3. Gebruik Rollen in Windows 8

Als je Windows Server installeert, wordt eerst het basis besturingssysteem geïnstalleerd, en daarna kan een beheerder de ‘rol’ bepalen voor de server. Een beheerder kan bijvoorbeeld kiezen voor de webrol, waarna dingen worden geïnstalleerd als Internet Information Services webserver, of de Hyper-V rol, waarna de hypervisor van Microsoft wordt geïnstalleerd. Er kunnen meerdere rollen worden geïnstalleerd op één server.

De desktopversie zou ook zulke rollen moeten hebben, schrijft Cherry, omdat ze “de installatie snel en makkelijk maken, terwijl de beveiligingsrisico’s kleiner worden omdat er minder wordt geïnstalleerd. Bovendien wordt het onderhoud eenvoudiger.

Het implementeren van rollen in het desktop besturingssysteem zou niet ingewikkeld moeten zijn, omdat Windows uit veel componenten bestaat, schrijft Cherry. Daaraan voegt hij een paar suggesties toe voor client rollen: e-mail en webbrowsing, student, business desktop, business mobile en gamer.

“Een interessant neveneffect van het toevoegen van rollen is dat de opstarttijden sneller kunnen worden”, schrijft Cherry. “Als iemand een kleine netbook heeft, en hij heeft alleen de e-mail en webbrowsing rol geïnstalleerd, dan zal het besturingssysteem een stuk sneller opstarten, omdat het alleen maar die componenten hoeft op te starten die nodig zijn voor die rol. Het heeft dan geen componenten geïnstalleerd die helemaal niet worden gebruikt.”

4. Integreer de Windows Phone 7 UI

De gebruikersinterface voor Windows Phone 7, die intern ‘Metro’ wordt genoemd, heeft ondersteuning voor capacitieve touchscreens en een nieuwe feature die ‘Titles’ heet, die werkt als visuele shortcuts voor een applicatie of de data daarvan. Gebruikers kunnen elke Tile vastpinnen op de startpagina.

Het integreren van de ‘Metro’ Shell in Widnows 8 kan wat extra werk betekenen voor IT, maar het zou helpen om toekomstige versies van Windows Phone 7 en Windows met elkaar te verbinden, schrijft Cherry. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld kiezen tussen de Windows Phone 7 ‘Metro’ interface en de klassieke Windows 8 desktop interface. De Metro Shell zou ook een mooi begin zijn om “Windows beter geschikt te maken voor tablets, met een gebruikersinterface die beter met touch om kan gaan, in plaats van dat er een muis of stylus gebruikt moet worden voor de navigatie. ”

5. Betekenisvolle foutmeldingen

De foutmeldingen van Windows zijn vaak nogal cryptisch, met een hexadecimale codes als 0.e0000100. In Windows 8 zou Cherry graag zien dat de meldingen betekenisvoller worden voor de gemiddelde gebruiker.

“Meestal moet je de code in een zoekmachine invoeren om uit te vinden wat het probleem is”, zegt Cherry. “Als je uit een foutmelding niet kunt destilleren wat er fout is gegaan en wat je moet doen om het op te lossen, dan kan die foutmelding beter achterwege blijven.”

6. Krachtiger powermanagement

Snellere opstarttijden voor Windows staat op ieders wensenlijstje, en Windows 8 is daarop geen uitzondering. Daarnaast moet het nieuwe besturingssysteem ook sneller in stand-by modus en slaapstand gaan en daar weer sneller uit ontwaken, schrijft Cherry. Hij definieert de opstarttijd als de tijd tussen het indrukken van de knop totdat je echt aan het werk kunt.

“Op mijn Dell Precision T3400 met Windows 7 64-bit moet ik acht seconden wachten tot de BIOS start en Windows 7 begint met laden”, schrijft hij. “Op ongeveer 15 seconden krijg ik de “Starting Windows”-boodschap en de animatie. Bij 54 seconden verschijnt de Windowslogon, en na het aanloggen komt er nog een periode van 41 seconden waarin ik alleen maar naar de cursor kan zitten staren. Na een minuut en 50 seconden kan ik eindelijk Outlook starten. Maar mail ontvangen en zenden naar een Exchange server kan pas bij twee minuten en 23 seconden. Het duurt dus 2,5 minuten om Windows op te starten.”

Cherry wil meer snelheid en beschuldigt Microsoft ervan dat het bedrijf gebruikers ertoe probeert te bewegen om hun systeem in slaapstand te zetten als ze sneller willen opstarten. Maar dat is een illusie, schrijft hij, en hij waarschuwt dat de slaapstand problemen heeft, waaronder netwerkkaarten die af en toe niet goed verder gaan als de computer weer ontwaakt is.

Bron: Techworld