Microsoft lijkt geleerd te hebben van de lancering van Windows Vista. Naast het user-account-control (UAC) debacle was de geringe ondersteuning van hardware bij de lancering van het besturingssyteem de meest gehoorde klacht. Met de introductie van Windows 7 aanstaande 22 oktober in gedachte, wil het bedrijf in ieder geval niet betrapt kunnen worden op een te kleine stapel aan officieel gecertificeerde hard- en software. Microsoft werkt al maanden keihard aan een programma waarin hard- en softwaremakers gemaand worden om de gedachte achter de ‘Compatible met Windows 7’-stickers ook echt serieus te nemen.

Ready.Set.7

Volgens een bijdrage op de blog van het team van Windows 7 afgelopen woensdag, bedraagt het aantal officiële Windows 7-compatible producten nu 6000. Het programma dat het bedrijf hiervoor in het leven heeft geroepen heet Ready.Set.7, onthulde directeur productstrategie Mark Relph. In het programma doen meer dan 35 verschillende leveranciers mee.

Ook in de eigen criteria voor compatibiliteit heeft Microsoft de nodige veranderingen aangebracht om randapparatuur als camera’s, printers en media extenders naadloos met Windows 7 te laten werken en snel te kunnen voorzien van een officieel logo. Voor fabrikanten is één van de criteria dat het product hetzelfde werkt onder 64-bit zoals het ook zou doen onder een 32-bit versie van Windows.

‘Vista Capable’-miskleun voorkomen

Eind 2006 beging Microsoft een lelijke misser door nieuwe computers te laten voorzien van een ‘Vista Capable’-logo. Naderhand, bij de introductie van Vista in januari 2007, bleek dat veel van deze computers helemaal niet zo compatible waren als de sticker deed geloven. Zo konden sommige PC’s geen Aero weergeven, terwijl Microsoft deze functionaliteit wel als meerwaarde in duurdere versies van Vista laat meewegen. Computerkopers lieten het er niet bij zitten en sleepten Microsoft voor de rechter vanwege misleiding, maar vingen vooralsnog bot.

Bron: Techworld