Microsoft introduceerde deze week een nieuw softwarehuur-plan naast de nieuwe abonnementen en vaste software die eerder dit jaar werden geïntroduceerd. Met de nieuwe dienst richt het bedrijf de pijlen op een grote groep potentiële zakelijke gebruikers, los van de kantoorkliek die het bedrijf al decennia benadert met Windows en Office.

De softwaremaker ziet onontgonnen terrein bij eerstelijnspersoneel - de mensen die aan de toonbank staan, telefoontjes aannemen, praten met klanten of vooral op de fabrieksvloer of andere plekken op locatie staan. Deze werknemers hebben veelal nog geen werkgerelateerd digitaal apparaat en Microsoft ziet daar kansen, zo is op een blog van Office 365-manager Bryan Goode te lezen.

Met een Microsoft 356 F1-abonement wil de organisatie miljoenen gebruikers meer pakken onder zijn besturingssysteem-en-productiviteitsapplicaties-dominantie. We leggen hier uit wat het abonnement precies inhoudt en wat het bevat.

1. Wat zit er in Microsoft 365 F1?

Office 365 F1

Dit kennen we in de basis als het eerdere Office 365 K1, waarbij de K staat voor 'kiosk'. Het is Offive Online, een webgebaseerde set van apps met vereenvoudigde versies van Word, Excel, PowerPoint en meer, die je via de browser aanspreekt. E-mail wordt afgehandeld via outlook,com. Het is gratis voor niet-commerciële doeleinden, maar vereist een Office 365-abonnement als je het in een zakelijke omgeving wilt gebruiken.

Windows 10 Enterprise*

Een licentie voor Windows 10 Enterprise, het high-end model van het besturingssysteem dat Microsoft heeft gebouwd voor bedrijven. Het is niet helemaal dezelfde versie en afhankelijk van de opties ontbreken enkele Enterprise-features. Hier komen we in punten 5 en 6 uitgebreid op terug.

Enterprise Mobility + Security (EMS)

Dit is een verzameling van apparaat- en gebruikersbeheerdiensten en tools, gecombineerd met geavanceerde beveiligingsfeatures en -diensten. EMS bevat onder meer Microsofts cloudgebaseerde databeheerplatform Intune en Azure Active Directory voor het beheren van inlog en authenticatie van gebruikers.

2. Wat gaat Microsoft 365 F1 kosten?

Nederlandse prijzen zijn nog niet officieel, maar het is in ieder geval duurder dan het kleinere Office 365 F1, wat € 3,40 per maand/gebruiker kost. In de VS is dat 4 dollar en het nieuwe pakket 10 dollar, dus je kunt uitgaan van ongeveer tien euro per gebruiker per maand. Dat is dus ongeveer 6 euro voor aanvullend een Windows 10 Enterprise-licentie en het mobiele beveiligingspakket.

3. Voor wie is Microsoft 365 F1 bedoeld?

Volgens Microsoft is het pakket bedoeld voor werknemers 'die als eerste contact hebben met klanten' en die in tegenstelling tot de zogenoemde kenniswerkers, minder met een pc te maken hebben. Het gaat dan om mensen achter de balie, aan de telefoon, in klinieken, ziekenhuizen en op de winkelvloer.

De licentie is beschikbaar voor elke bedrijfsgrootte en ook voor organisaties die al een ander Microsoft 365-abonnement hebben lopen. Microsoft vertelde zijn verkooppartners dat deze categorie zelfs het voornaamste eerste doel is met de mededeling erbij dat M365-klanten twee keer zo snel een Firstline Workers-abo toevoegen in vergelijking met klanten die deze abonnementen nog niet gewend zijn.

4. Wat heb je nodig voor Microsoft 365 F1?

Microsoft raadt een apparaat aan dat compatibel is met M365, wat neerkomt op een apparaat dat Windows 10 Enterprise, Office 365 ProPlus en EMS kan draaien. Dat is zelfs meer dan vereist is, aangezien F1 Office Online gebruikt en niet de lokaal geïnstalleerde versies van applicaties als Word, Excel en PowerPoint. Ook de minder dure Windows 10 S-hardware (het beperkte, lichtere OS waar je alleen Universal Windows Apps op kunt installeren) is volgens het bedrijf geschikt voor F1.

5. Wat is het verschil met de gewone Windows 10 Enterprise-licentie?

De OS-licentie is niet hetzelfde als de normale Windows 10 Enterprise-licentie, ook al merkt Microsoft de SKU aan als 'Windows 10 Enterprise'. In een FAQ aan verkooppartners geeft Microsoft aan dat de combo van het OS, Office en EMS uniek is voor dit specifieke pakket en niet als standalone licentie kan worden verkocht.

6. Hoe zit het met die Windows 10 S-modus?

Dat is een goede vraag. 'Windows 10 Enterprise in S Mode' is meerdere malen genoemd in promotiemateriaal van F1 en bij de aankondigingen van Windows 10 S-laptops van fabrikanten als HP en Lenovo. Daarbij zei Windows-marketingmanager Bernardo Caldas: "Met Windows 10 Enterprise in S Mode kunnen klanten Windows 10 Enterprise ervaren met de voordelen van Windows 10 S."

Na een toekomstige update zouden dezelfde beveiligings- en beheeropties worden toegevoegd aan F1. Het is momenteel niet zeker of deze modus zorgt voor een vastgeklonken versie van Windows 10 met alleen UWP-apps, maar het is in ieder geval duidelijk dat het niet gaat om de volledige Enterprise-versie zoals IT-professionals hem kennen.

Niet alle tools die je normaal gesproken met Windows 10 Enterprise krijgt, zijn ook aanwezig in de versie die met F1 wordt aangeboden. Je hebt wel Credential Guard, bijvoorbeeld, maar niet Windows Advanced Threat Protection (ATP). Zoals het ernaar uitziet, bevat de W10-versie van F1 het meeste uit de licentie van M365 Enterprise E3.

Met 'Windows 10 Enterprise in S Mode' hebben we klaarblijkelijk te maken met een andere versie dan Windows 10 Enterprise die normaal gesproken in F1 zit, zo merk je als je de FAQ voor verkopers erop naslaat. Daarin staat vermeld dat diverse componenten, bijvoorbeeld Advanced Threat Analysis en Credential Guard, ontbreken in deze variant.

7. Wat probeert Microsoft te bereiken met M365 F1?

Meer klanten en meer geld. Het bedrijf houdt partners voor dat de potentie van de eerstelijnsmarkt enorm is. Een onderzoek van Microsoft naar dit segment geeft een segment van ongeveer 690 miljoen werknemers wereldwijd aan in bedrijven met meer dan 500 werknemers. "De grootte van de eerstelijnspersoneelsmarkt is significant groter dan het aantal kenniswerkers in deze organisaties en dit is een belangrijke kans die nog nauwelijks is aangeboord", aldus het bedrijf in een presentatie.