In 2015 gaat de actie-thriller Blackhat in première, waarin Amerikaanse en Chinese autoriteiten samenwerken om het wereldwijde cybercriminaliteitsnetwerk op te rollen. Met in de hoofdrol als hacker Chris Hemsworth, de spierbundel van Thor. Niet bepaald het stereotype van een computerkraker, maar oké.

Wij zijn benieuwd of deze film wel een realistisch beeld kan geven van hackers. Er zijn in ieder geval genoeg films geproduceerd waar dat niet het geval is. Zeven van deze films staan hieronder.

1. TRON (1982)

De oudste film in deze lijst is TRON , die waarschijnlijk alleen in het geheugen staat bij ICT-ers die in de jaren tachtig opgegroeid zijn.

Computerprogrammeur Kevin Flynn, vertolkt door Jeff Bridges, probeert een centrale computer te hacken, maar wordt door het systeem gedigitaliseerd en opgeslokt, waar hij niet meer uit kan ontsnappen. De enige manier waarop hij de computer te snel af kan zijn, is door op een supersnelle digitale motor te stappen. En in een doolhof van eentjes en nulletjes het systeem te ontwijken.

Na de release had de film weinig succes. Maar het plot werd opgenomen in verschillende videogames en groeide uit tot een echte cultfilm. Wat zelfs in 2010 resulteerde in een gevolg, gemaakt door Walt Disney Pictures.

Het vervolg had meer succes dan zijn voorganger. Zo was er in 1982 veel kritiek op Jeff Bridges en kwam zijn carrière in verval. Maar met de vervolgfilm uit 2010 won hij zelfs de Saturn Award voor beste acteur.

Trailer TRON (1982): Trailer Tron: Legacy (2010):

2. The Matrix (1999)

Ja wie kent The Matrix niet. Een computersimulatie van de wereld, waarin je continu wordt meegenomen in de realiteit en de geprogrammeerde Matrix-wereld.

Thomas A. Anderson beter bekend als Neo werkt in de Matrix als programmeur bij een softwareontwikkelaar en is in zijn nachtleven actief als hacker. De lijntjes aan code vliegen grootschalig voorbij en dat het onrealistisch is dat Neo objecten in de Matrix ziet als code, vergeten we maar even.

Want wat ons betreft is de Matrix een van de beste hacking- computersysteemfilms ooit. En niet te vergeten dat de film in 1999 is gemaakt, met vette special effects die tegenwoordig nog worden gebruikt.

Trailer Matrix (1999):

3. Swordfish (2001)

Zet een bekend persoon achter een computer, laat hem ijverig tikken en iedereen (vooral de leken natuurlijk) gelooft dat er wordt gehackt.

In de film Swordfish wordt de beruchte hacker Stanley (Hugh Jackman) door de supercrimineel Gabriel (John Travolta) overgehaald te helpen bij het stelen van overheidsgeheimen. Na verloop van tijd onthult Gabriel dat hij op een illegale manier tegen het terrorisme wil strijden en Stanley verplicht mee te werken.

Hij zal alleen wel even binnen een minuut en met een pistool op zijn hoofd een 128-bits encryptie moeten kraken terwijl hij oraal bevredigd wordt. Sommige vinden de film cynisch, maar succes heeft het zeker gehad en kwam zelfs na de release op nummer 1 in de Amerikaanse boxoffice.

De scene in de onderstaande video, waarin Stanley als een gek tekeer gaat achter meerdere computerschermen met 3D-resultaten, is hard door ICT-pro's op YouTube bekritiseerd.

Alcohol, sigaretten en heel veel tikkende vingers:

Trailer Swordfish (2001):

4. Hackers (1995)

Hackers is een film die gaat over een groep jonge hackers die hun skills gebruiken om kwajongensstreken uit te halen op school en bij hun vrienden. Totdat ze het verkeerde systeem hacken en in aanraking komen met een gevaarlijke hacker, die als hij geen geld krijgt verschillende rampen over de wereld in werking stelt.

Het probleem is dat de jonge groep hackers daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden. Het plot zit goed in elkaar alleen de hacks vinden plaats in grote gevisualiseerde omgevingen, alsof het hacken een videogame is. Was het maar zo makkelijk en amuserend.

Trailer Hackers:

5. War Games (1983)

Computerfilms waar de hoofdpersoon direct het wachtwoord van een systeem goed gokt. We zien het vaak genoeg voorbij komen. In de film War Games weet een jongeman toevallig zijn computer te verbinden met het militaire systeem van het Amerikaanse leger en zoals verwacht gokt hij het wachtwoord in een keer goed.

In het systeem komt de jongen in aanraking met een 'computerspel'. Hij denk een oorlogsspel te spelen, maar vuurt ondertussen bijna alle kernwapens van de VS af, omdat ze belaagd denken te worden door Rusland. Na een stevig potje boter, kaas en eieren snapt de computer uiteindelijk dat een kernoorlog niet te winnen is en wordt de jongen gezien als redder van de planeet.

Trailer van War Games:

6. The Lawnmower man (1992)

De Stephen King film The Lawnmower Man gaat over een kind in het lichaam van een volwassen man. Hij slijt zijn leven door af en toe wat gras te maaien, totdat hij door een professor gevraagd wordt om mee te doen aan een experiment met virtual reality. De professor wil de menselijke hersenen laten evolueren door middel van een virtual reality wereld.

De proefpersoon wordt inderdaad slimmer. Een naar bijeffect is echter dat hij nogal megalomane trekjes begint te vertonen en de virtuele wereld prefereert boven de echte. De slechte computereffecten van die tijd zorgen voor een lachwekkend onrealistisch sfeertje, maar tegelijkertijd een cultstatus van hier tot gunder.

Trailer The Lawnmower man:

7. Flight of the Navigator (1986)

De twaalfjarige David verliest het bewustzijn en wordt acht jaar later wakker in het ziekenhuis. Iedereen is meegegaan in de tijd, behalve hij. Terwijl hij onderzocht wordt in het ziekenhuis landt er een ruimteschip op aarde waar de NASA geen raad mee weet. Totdat ze data over het schip vinden in het brein van David. Daarnaast vinden ze kennis over buitenaardse data en sterrenkaarten in zijn hersenen.

Het ruimteschip maakt telepathisch contact met David en lokt hem naar het buitenaardse voertuig. De robotpiloot genaamd Max vertelt David dat hij heeft ontdekt dat mensen maar 10 procent van hun hersenen gebruiken en David de uitgelezen kandidaat vindt voor een experiment waar de rest van zijn brein wordt gevuld met data.

Plotseling weet David het ruimteschip te besturen met zijn kennis en helpt hij Max de planeet terug te vinden waar hij vandaan komt. En ontmoet hij allerlei rare bijzondere wezens van andere planeten in het schip.

Trailer Flight of the Navigator: