Laat het duidelijk zijn: er is absoluut geen gebrek aan apps die je kunt gebruiken om vergaderingen en interviews op te nemen. Pio Smart Recorder (iOS) is een bijzonder geval, omdat je hiermee belangrijke onderdelen van opnamen kunt bookmarken.

Stel bijvoorbeeld dat je een conference call opneemt en de presentator bla-bla't over allerlei zaken die niet interessant zijn. Juist op het moment dat hij wel zinnige dingen begint te zeggen, druk je op het scherm van je iPhone om dit moment te markeren. Na vijf minuten vervalt hij weer in nietszeggende bla-bla, dus druk je opnieuw op het scherm om de bookmark af te ronden.

Bij het afluisteren begint Pio met de interessante stukken in plaats van dat het je de hele sessie forceert af te luisteren. Je kunt Pio gebruiken om afgeronde opnamen naar Dropbox of Google Drive te versturen (daarvoor moet je een in-app aankoop van 99 cent doen). De stukken die je tot bookmark hebt bestempeld, worden als individuele .m4a-bestanden opgeslagen, al is er ook een volledige opname beschikbaar. Opnamen kunnen daarnaast worden gecategoriseerd via projectmappen. Standaard zijn hier drie van, maar voor 99 cent (ook in-app) heb je een onbeperkt aantal tot je beschikking.

Conclusie: als je veel audio opneemt, kan Pio je veel tijd en frustratie besparen.

Call recorder - ACR

Call Recorder (ACR) is een zeer handige gespreksopname-applicatie die automatisch begint met opnemen zodra je wordt gebeld (ACR staat voor Automatic Call Recording) en geeft je onder andere de mogelijkheid de opnames in de cloud op te slaan (Google Drive, OneDrive, Dropbox, WebDAV, FTP, WebHooks, e-mail), te markeren en te beveiligen met een wachtwoord. De app is gratis en zo nu en dan wordt er een advertentie voorgeschoteld.

Mocht je liever geen reclame willen, dan kan je voor 1,99 euro een licentie aanschaffen.

Cube Call Recorder

Een van de weinige apps die ook gesprekken via VoIP-diensten, Hangouts (nog eventjes), Whatsapp, Skype, Viber, Facebook, Line, Slack, Telegram en andere diensten kan opnemen. Deze feature werkt alleen niet op elk toestel dus installeer en test de app eerst even.

Er is nog een andere punt waarop deze app zich onderscheidt van de andere apps, geen advertenties en dat terwijl de app zelf gratis is.

Voice Record Pro

Een andere mooie iOS audio opneemapp is Voice Record Pro (gratis, maar voor 2,99 euro kun je zonder advertenties werken) die ideaal is voor het opslaan van geluid en muziek. Je kunt in verschillende formaten opnemen (waaronder mp3 en wav) en bestanden uitwisselen met Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box en SoundCloud. Ook deze app heeft een functionaliteit om te bookmarken.

Eenvoudige Dictafoon/Easy Voice Recorder Pro

Zoals gezegd werken Pio en Voice Record Pro alleen voor iOS. Voor Android-gebruikers is Easy Voice Recorder Pro (3,99 euro) een kwalitatief uitmuntende optie die je ook in meerdere formaten laat opnemen, inputvolume laat boosten en je helpt momenten van stilte te automatisch te skippen.

Voor veel gebruikers zal de gratis versie echter meer dan voldoende zijn. Zoek je een no-nonsense opname-app die je met een druk op de knop direct audio laat opnemen zonder om allerlei verdachte machtigingen te vragen? Verwacht geen geavanceerde functies als bookmarks of het opnemen van telefoongesprekken (al bieden zij voor dat laatste wel een workaround aan onder de "hulp en feedback"-knop).

De gratis versie is perfect voor het simpelweg opnemen van het microfoongeluid en geeft netjes weer hoe duidelijk het signaal binnen komt. Je krijgt onder andere de mogelijkheid om je opgenomen audio in te stellen als ringtone.

TapeACall

Helaas werken geen van de drie eerder genoemde apps voor het opnemen van telefoongesprekken. Als dat je voornaamste doel is, probeer dan eens TapeACall Pro (10 dollar per jaar) uit. Hiermee kun je onbeperkt binnenkomende en uitgaande gesprekken opnemen zonder dat je de kosten per gesprek of per minuut krijgt die andere vergelijkbare apps in rekening brengen.

TapeACall Pro vergt wel enige configuratie vooraf en je moet er rekening mee houden dat je gesprekken worden opgeslagen op een server en je ze van daaraf kunt downloaden naar je iPhone. Gelukkig duurt de verwerking van de bestanden niet lang.

Call Recorder

Niet te verwarren met de andere Call Recorder app (ACR) in onze lijst: Call Recorder (gratis) voor Android een hele fijne app waarmee je opnames naar Dropbox en Google Drive kunt opslaan en je de toegang tot de app en opnamen kunt beveiligen met een pincode.

Boldbeast

De populairste telefoongesprek-opname-app. Boldbeast kost je helemaal niets en kan zonder al te veel te moeten configureren je gesprekken opnemen in een hoge kwaliteit. Dit is een heerlijke no-nonsense app zonder advertenties die je de mogelijkheid geeft in-app-aankopen te doen om de makers te ondersteunen en de app te upgraden naar de Pro-versie.

Let op: Gebruikers met een Google Pixel, Nexus 4 en hoger of Motorola Moto G4 zullen hun toestel eerst moeten rooten. Dit is nodig omdat de inkomende geluidsstroom is geblokkeerd voor apps van derden. Met root privileges wordt om dat "probleem" heen gewerkt.