Er zijn meer dan genoeg mensen die een lichte pc of laptop hebben die alleen worden gebruikt voor tekstverwerken, internetten en misschien af en toe een video. Er wordt vaak gedacht dat die systemen niet krachtig genoeg zijn voor games. Toch zijn er meer dan genoeg spellen die gewoon werken op deze systemen dus je hoeft je oude tweedehands pc niet meteen te gaan upgraden of je oude laptop bij het vuil te gooien, wij laten je enkele games zien die je rustig kan spelen op deze machines.

Into The Breach

Wij waren al een groot fan van FTL, een game die ook makkelijk gespeeld kan worden op low-end- of oude computers, maar de opvolger, Into The Breach is minstens net zo leuk. Het is een simpele strategiegame waarin je de mensheid probeert te verdedigen tegen een aanval van grote insecten a la Starship Troopers. Het is een Turn based strategiespel dat zich afspeelt op 8 bij 8-raster. Het doet een beetje denken aan games als Advance Wars, Fire Emblem en Faselei.

Je ziet de moves van de vijanden al van tevoren en jij kan daarop inspelen door jouw units opdrachten te geven ze te verstoren. Hierdoor kan je ze blokkeren of zelfs verkeerd laten schieten. Het voelt meer als een puzzelspel, of als schaken Je zal in elk geval lekker vaak vooruit moeten denken.

Er is ook een minimalistisch, maar leuk verhaal geschreven door Chris Avellone, en er zijn tientallen verschillende unitcombinaties mogelijk om mee te experimenteren. Als je in een "one more turn"-spiraal wilt vallen, is Into the Breach je volgende topgame.

Celeste

Een supermoeilijke precisie platformgame in de trant van Super Meat Boy, maar met een totaal andere instelling. Waar andere spellen er trots op zijn dat ze onuitspeelbaar zijn, doet Celeste er alles aan om je gerust te stellen - Je kan deze game uitspelen! Je kan die gigantische Celeste berg beklimmen! De game probeert je zelfs te helpen, zoals een extra sprong, en straft je niet voor het gebruik van deze extra's.

Begrijp ons niet verkeerd: Celeste is nog steeds een uitdaging, vooral als je na de optionele verzamelobjecten (aardbeien) of in de B en C-levels terechtkomt (moeilijkere versies van dezelfde leverls). Je kunt het, maar het zal veel doorzettingsvermogen vergen, en dat is prima.

TIS-100

Assembly-liefhebbers unite! Deze game is voor jullie! TIS-100 is een puzzelspel dat draait om een "zelfverzonnen" versimpelde versie van assembly code. Je werkt op een gevirtualiseerde computer uit 1980 (De TIS-100) die corrupt is geraakt en je zal verschillende stukken assembly-code moeten schrijven om de boel weer aan de praat te krijgen.

De "Tessellated Intelligence System" is een computer met twaalf aparte processing nodes (met een enkel register) en een back-up register. Elke node heeft z'n eigen stukje assembly code tot z'n beschikking en deze kan worden aangepast (of gevuld) door de speler.

Deze puzzelgame is er echt eentje voor de hardcore programmeur. De ontwikkelaars van TIS-100 omschrijven deze game zo: "Het is de assembly-taal programmeergame waar je nooit om hebt gevraagd."

Lees ook: Toffe games voor programmeurs

Crusader Kings II

De uitgebreide strategiegames van Paradox zijn altijd een goede keuze voor mensen die een game willen installeren waar zij honderden uren zoet mee zijn. In de game ben je eeuwenlang bezig om oorlogvoering, politieke trucjes en religieuze conflicten te "managen".

Crusader Kings II is waarschijnlijk een van de beste games om mee te beginnen (ondanks de leeftijd). Met een persoonlijkere benadering van de geschiedenis speel je als een feodale leider, zo laag als een graaf of zo hoog als een keizer. Wat doe je met die kracht? Dat is aan jou. Voed gestoorde zonen op, stuur je dochters naar je vijanden, vermoord je broer, trouw met je paard, het is een van de uitgebreidste sandbox-games die je zal tegenkomen. Als geschiedenis niet je ding is, kan je altijd Stellaris nog proberen. Een aantal van dezelfde ideeën, maar dan in een Star Trek-jasje.

De spellen van Paradox zijn wel wat zwaarder dan de andere games uit deze lijst. Het is bijvoorbeeld wel handig een wat steverige videokaart te hebben, die mogen wel jaren oud en energiezuinig zijn. We hebben Crusader Kings II best goed kunnen draaien op een aantal nieuwere laptops met geïntegreerde Intel-graphics. De geliefde Civilization V is een ander strategiespel dat goed draait vrijwel elke laptop met een Core i3 of beter.

Cuphead

Indie studio MDHR kreeg veel aandacht toen het liet weten bezig te zijn met een game binnen dit genre gebaseerd op de traditionele jaren '30 animatiestijl. De ontwikkelaars animeren hun sprites op dezelfde manier hoe tekenfilm-animatoren destijds hun figuren tot leven lieten komen. Dit sprak niet alleen fans van het genre aan, maar ook liefhebbers van deze oude teken- en animatiestijl.

Omdat het een 2D-game is, zijn de systeemeisen laag en heb je dus geen krachtige videokaart nodig om deze game goed te kunnen spelen. Cuphead is ouderwets pittig, maar meer dan de moeite waard. Bovendien is de game een lust voor het oog.

Banner Saga Serie

Het heeft meer dan vier jaar geduurd voordat The Banner Saga was afgerond, en eerlijk gezegd vonden wij dat te lang. Met deze serie krijg je meer dan bij de typische standaard episodische release, maar minder dan bij stand-alone-games, degenen die begonnen met The Banner Saga trilogie. Gamers die bij de release van het eerste deel direct waren begonnen met spelen, zullen hard en diep na moeten denken om alle nuances te kunnen herinneren toen het derde deel werd uitgebracht.

Maar ze zijn nu allemaal uitgebracht, en dus is het een geweldige tijd om aan de serie te beginnen. Het verhaal van een wereld in een crisis waarin de mensheid op de vlucht is, The Banner Saga laat je een groep Noorse vluchtelingen leiden over prachtige handgetekende uitgestrekte vlakten en door kronkelende bergen. Je zal voortdurend keuzes moeten maken: vechten, dat verdachte pad verkennen, et cetera. Je beslissingen zullen bepalen hoeveel van je volgelingen leven en sterven. Dan is er een hele turn-based RPG-kant van het spel voor de grotere gevechten, met een zeer bevredigend gevechtssysteem dat eeuwen duurt om onder de knie te krijgen.

Terraria

Terraria zou je, oneerbiedig, een 2D-versie van Minecraft kunnen noemen en is een typische craft 'em up. Het is de bedoeling dat je de mooiste avonturen beleeft en de wereld naar je hand zet door te bouwen. Dat bouwen speelt, zoals de naam van het subgenre al doet vermoeden, een zeer grote rol. Je begint met een bijl en moet houthakken zodat je een bench kan bouwen, op die bench kan je weer wapens en planken bouwen en daarmee kan je weer een huis bouwen, jezelf uitrusten, de wereld verkennen en sterkere wapens bouwen.

Uiteraard kan je met deze wapens de nodige monsters afslachten wiens botten of andere onderdelen je weer kan gebruiken om bepaalde items te maken die je weer helpen verder te komen. Op een gegeven moment heb je de spullen om een pikhouweel te bouwen waarmee je weer steen en metalen kan verzamelen. Zo word je zelf steeds sterker en de huizen (of kamers) die je bouwt zullen worden bewoond door mensen die jou weer verder helpen in het spel.

Deze game heeft niet echt een eind. Je kan in theorie de hele wereld bouwen en alles naar je hand zetten of dungeons verkennen, monsters slachten en proberen alle grote heersers van deze planeet te temmen of uit te roeien. Je kan zelf bepalen hoe groot de wereld moet zijn en welke spelers er allemaal op mogen rondlopen. Ook deze game heeft een gigantische community en gebruikers maken (en delen) de mooiste dingen. Daarnaast kan je zelf een Terraria-server bouwen en de wereld door anderen helemaal laten uitwonen of laten transformeren tot iets prachtigs.


Geen zin om games te downloaden en te installeren? Lees ook: Toffe gratis webgames om je mee te vermaken