GnuCash

Er is geen tekort aan accouting suites, maar de populairste is propriëtair, excentriek en duur. Bovendien draait deze software niet op Linux. Gelukkig bestaat er nog zoiets als GnuCash.

Dit geavanceerde accounting-programma draait niet alleen perfect op Linux, het is ook nog eens gratis en open source. Deze tool bevat onder andere double-entry boekhouding, een checkbook-achtig register, geplande transacties en een schema voor accounts, het tracken van klanten en leveranciers, jobs invoicing, het betalen van rekeningen en belastingregels. En dat is nog maar het begin. GnuCash heeft zo'n beetje alles wat het hart van de gemiddelde boekhouder sneller doet kloppen.

Scribus

Scribus is een populair alternatief voor InDesign en werkt net zoals vele andere professionele DTP-programma's, zodat je er prima documenten over meerdere pagina's mee op kunt maken. Veel organisaties hebben niet veel meer nodig dan hetgeen Scribus biedt. Desktop publishing is nu niet alleen makkelijker, het is zelfs gratis en draait op zo'n beetje elk platform dat je maar kan bedenken.

ProjectLibre

Deze projectmanagementsoftware lijkt op Project van Microsoft en haakt aan op LibreOffice. Deze software geeft je een uitgebreide collectie aan tools die iedere groepsmanager goed kan gebruiken. In het project wordt een aantal taken bijgehouden en krijg je een overzicht van hoever de zaken vorderen. Andere teams kunnen deze lijsten ook gebruiken. Momenteel is ProjectLibre erg populair in Duitsland en de VS. ProjectLibre is beschikbaar onder de CPAL-licentie (Common Public Attribution License).

GIMP

De GNU Image Manipulation Program (GIMP) wordt vaak genoemd als ultieme tegenhanger van Photoshop, ook al zijn de meningen daarover zeer sterk verdeeld.

Deze applicatie is zeer uitgebreid en kan makkelijk worden uitgebreid met allerlei plug-ins, filters en script. Ook zijn er verschillende bedrijven die de software aanpassen (meestal de user interface). Gimpshop is bijvoorbeeld een pakket, gebaseerd op GIMP, maar met de look and feel van Photoshop. Ook zijn er verschillende Photoshop-functionaliteiten, die standaard niet in GIMP zitten toegevoegd aan deze aangepaste versie, ondanks dat alles is deze versie nog steeds gratis en kan deze hier worden gedownload.

Als je in de (Hollywood)-filmwereld zit, is de kans aanwezig dat je ooit hebt gehoord van Cinepaint. Deze software is een omgebouwde versie van GIMP om overweg te kunnen met standaard applicaties en tools die gebruikt worden in de filmwereld. Het pakket stond vroeger bekend als Film Gimp en kan gratis worden gedownload.

Zowel GIMP als de varianten zijn gratis beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Gnotime

Je hebt al je office-applicaties geïnstalleerd, je fotobewerkingssoftware staat klaar, je projectmanagement applicatie is up to date. Wat mist er nu nog? Het bijhouden hoeveel tijd je kwijt bent met je werkzaamheden. Het is goed om bij te houden hoe efficiënt je bezig bent op de werkvloer en Gnotime kan je daar uitstekend bij helpen.

Het pakket heeft een strakke interface en heeft onder andere meerdere to-do-lijsten, een 'dagboek', een lopende timer en uitgebreide rapportage onder de motorkap. Een fijne no-nonsense time management tool.

LastPass

LastPass is veruit de populairste wachtwoordmanager. Het biedt een gratis en een betaalde variant en ondersteunt praktisch alle platforms. Deze tool kwam als een van de beste uit onze test en kan, naast wachtwoorden, ook creditcardgegevens en andere persoonlijke data opslaan om automatisch webforms in te vullen wanneer nodig.

LastPass ondersteunt ook verschillende multi-factor authenticatie-opties waarmee je je wachtwoordenkluis kan beschermen, waaronder app-gebaseerde authenticators als Symantec VIP en Google Authenticator, hardware tokens als Yubikey en vingerafdruklezers.

Xiki

Deze tool is speciaal voor de commandline-fans onder ons. Xiki is een fantastische open source-verbetering voor command shells als bash en zsh voegt deze samen met verschillende GUI-concepten. "Draait in een tekst editor, dus alles is te editen". Sla je Xiki-sessies op in een teksteditor voeg overal een command prompt in, gebruik je muis in een terminalsessie, voeg notities toe, filter en/of breidt de inhoud van je directories uit en blader door commando's die je eerder hebt opgegeven en voer ze opnieuw uit met een druk op de knop.

In de onderstaande video zie je een paar voorbeelden.