In deze mobiele tijden zijn we eraan gewend internet te gebruiken via wifi. Dat gebeurt niet alleen onderweg of in cafés, op vliegvelden en in hotels, maar ook steeds vaker op ons eigen thuisnetwerk of op kantoor. Behalve een lijst van beschikbare wifi-netwerken in de buurt biedt het besturingsprogramma Windows weinig tools waarmee je wifi-problemen kunt oplossen. Als je bijvoorbeeld meer wilt doen aan de veiligheid van deze netwerken of de bijbehorende hotspots dan kunnen de onderstaande apps je wellicht helpen.

InSSIDer

InSSIDer is een geweldige tool van MetaGeek om wifi-netwerken in de buurt te vinden, waarbij je veel meer informatie krijgt dan Windows verschaft. Ook kun je met InSSIDer problemen binnen je eigen wifi-netwerk oplossen. De tool toont de MAC-adressen van de beschikbare routers, plus de fabrikant, de service set identifier (SSID) en de openbare naam van het netwerk, de gebruikte beveiliging en de snelheid van het netwerk.

Als je concurrerende gebruikers met sterke signalen hebt gedetecteerd, kun je direct een ander kanaal kiezen. De software is ook bruikbaar om 'deadzones' op te sporen, waar geen sterke wifi-verbinding te krijgen is. Loop door je huis of kantoor met je laptop om te zien waar het signaal in sterke afneemt. Voortaan kun je die locaties mijden of proberen of de ontvangst verbetert als je de draadloze router verplaatst.

Prijs: gratis

Besturingssystemen: Windows 7, 8.1, 10 en macOS

Download InSSIDer

Ekahay HeatMapper

Als je echt uitgebreid je Wifi-problemen wil gaan troubleshooten is HeatMapper een zeer goede keuze. Je zal wel wat voorbereidingen moeten treffen voordat je de applicatie uitgebreid kan gebruiken.

Installeer en start het programma en loop langs alle plekken waar je Wifi bereik zou moeten hebben. HeatMapper creëert een kaart waarop wordt weergegeven hoe krachtig het signaal is. Je kan je computers verschuiven en ervoor zorgen dat ze allemaal een even goede ontvangst hebben. Ook kan je, als je netwerk nog wordt gebouwd, kijken op welke plekken je accesspoints de beste tot hun recht komen.

HeatMapper komt ook goed van pas als je meerdere accesspoints hebt. Op de kaart wordt precies aangegeven waar alle accesspoints zich bevinden en of alle veiligheidsinstellingen goed staan.

HeatMapper is de gratis versie van de krachtigere Ekahau Site Survey. De gratis versie is 15 minuten te gebruiken terwijl de betaalde versie zo lang kan worden gebruikt als je maar wil en ook nog extra features onder de motorkap heeft.

Prijs: gratis, je moet je wel registreren

Besturingssystemen: Windows XP, Vista 7, 8.1 en 10

Download HeatMapper hier


Xirrus Wi-Fi Inspector

Xirrus Wi-Fi Inspector is een ander briljant programma voor de opsporing van wifi-netwerken, die worden getoond op een als radarscherm vormgegeven interface. Op een apart scherm vind je gedetailleerde informatie over signaalsterkte, het soort netwerk, de leverancier van de router en de toegankelijkheid van de beschikbare hotspots. Wi-Fi Inspector geeft ook weer met welk netwerk je momenteel bent verbonden, inclusief interne en externe IP-adressen en informatie over DNS en gateways.

Wi-Fi Inspector wint het op enkele punten van MetaGeeks InSSIDer. Zo is het programma eenvoudiger en fraaier vormgegeven waardoor informatie over alle hotspots overzichtelijk wordt gepresenteerd. Het toont ook de relatieve fysieke afstand tussen de gebruiker en alle hotspots en beschikt over een fraaie interface. Bij InSSIDer vind je echter gedetailleerdere informatie over signaalsterkte.

Prijs: gratis, je moet je wel registreren

Besturingssystemen: Windows 7, 8.1, 10 en macOS

Download Xirrus Wi-Fi Inspector

Homedale

Wil je het allemaal simpeler hebben dan Heatmapper, kijk dan eens naar Homedale. Het is een versimpelde Wifi-analyzer die je niet hoeft te installeren (het is een enkele .exe-file). De applicatie geeft alle beschikbare Wifi-netwerken weer en alle bijbehorende informatie waaronder SSID, MAC-adres, signaalsterkte en encryptietype.

Mocht je niet direct wat zien, druk op de update-knop en houd de frequency Usage-tab in de gaten. Daar kan je zien op welk kanaal verschillende netwerken zitten en hoe sterk hun signaal is. Zo kan je makkelijker zien welk netwerk te veel stoort met de jouwe.

Prijs: gratis

Besturingssystemen: Windows

Download Homedale

WeFi

Met InSSIDer en Xirrus Wi-Fi Inspector kun je hotspots vinden binnen het bereik van je laptop, maar met WeFi kun je wifi-netwerken op grotere afstand detecteren. Dat is handig als je bijvoorbeeld later op de dag op een andere locatie of in een andere stad online wilt zijn. WeFi speurt via je wifi-kaart naar lokale hotspots, die je ook op een plattegrond kunt bekijken. Door op het Wi-Fi Maps-tabblad te klikken en een ander adres in te vullen, kun je ook andere hotspots vinden op Google Maps, inclusief gegevens over de eigenaar van het netwerk, de afstand tot de locatie en eventuele kosten.

WeFi kan verder assisteren bij het verbinding maken met hotspots. Zo kun je automatisch contact laten maken met je favoriete hotspot of door andere WeFi-gebruikers ontdekte netwerken.

Een eenvoudige versie van WeFi is gratis, maar met de betaalde variant WeFi Premium kun je toegang krijgen tot betaalde hotspots. Het is echter eenvoudiger zelf betaalde hotspots te vinden, dus je kunt je beperken tot de gratis versie. De desktopversie wordt overigens niet meer onderhouden, maar kan nog wel worden gedownload.

Prijs: gratis

Besturingssystemen: Windows XP, Vista, 7, Android, macOS

Download WeFi

Hotspot Shield

Internetten via wifi-netwerken op openbare plekken brengt altijd een risico met zich mee. Iemand kan informatie onderscheppen of inbreken op je systeem. Hotspot Shield van AnchorFree belooft je daartegen te beschermen door een veilige VPN-verbinding te maken en al je berichten te versleutelen. Zodra je op een openbare plek gebruikmaakt van een hotspot, kun je het gratis programma starten en ben je beschermd. Aan- en uitzetten kan via de Connect- en Disconnect-knoppen.

Als je de toolbar van Hotspot Shield niet wilt gebruiken, moet je bij de installatie van het programma het vinkje weghalen bij 'Include the Hotspot Shield Community Toolbar'. Doe dat ook voor 'setting Hotspot Shield Private Search as your default search', 'setting your home page to the Hotspot Shield Private Search page', 'fixing "Page Not Found" errors' en 'enabling you to get instant alerts from the software', want dit zijn hinderlijke en onnodige extra's. Daarnaast opent de software vanzelf de eigen homepage waarop advertenties staan en krijg je tijdens het surfen gepersonaliseerde advertenties te zien. Op die manier houden ze de app gratis. Vervelender is dat op internet ook klachten circuleren over de stabiliteit van de app, maar daar heb ik zelf geen last van ondervonden.

Wie geen zin heeft in advertenties, kan ook terecht bij betaalde VPN-services, zoals ConnectInPrivate. Hier kosten software en diensten maandelijks 14,99 dollar.

Prijs: gratis

Besturingssystemen: Windows, macOS

Download Hotspot Shield

TamoSoft Troughput Test

Producten als Acrylic WiFi Home geven de signaalsterkte van je netwerk aan. Maar hoe zit het nou als je wil weten wat de actuele doorvoersnelheid is? Tijd om TamoSoft Troughput Test te downloaden. Deze applicatie stuurt TCP en UDP data tussen twee Windows-computers en meet de doorvoersnelheid in beide richtingen. Daarbij wordt ook gekeken naar packet-loss.

Het instellen van deze applicatie kan een beetje verwarrend zijn. De applicatie installeert zowel een server als een client op beide machines. Je moet dus eerst beslissen welke van de twee machines de server wordt en daar dus als eerste de installatie op uitvoeren. De server laat vervolgens het IP-adres en het poortnummer zien.

Vervolgens installeer je de client op de andere machine op hetzelfde netwerk. Typ het IP-adres en poortnummer van de server in en klik op verbinden. De computer die is ingesteld als server zal continu de doorvoersnelheid in de gaten houden en weergeven in een grafiek.

Er is ook een Mac-versie beschikbaar en deze kan ook samenwerken met de Windows-versie. Net als met Acrylic WiFi Home kan je zo heel makkelijk de dode plekken opsporen. Soms het is het enkele centimeters verschuiven van je laptop voldoende om de doorvoersnelheid gigantisch te zien kelderen.

Prijs: gratis

Besturingssystemen: Windows 7, 8, 8.1, 10, Server 2008 (R2), 2012 (R2), macOS, Android

Download Troughput Test