Deze apps moeten zich natuurlijk vooral niet gedragen als opgeblazen telefoon-apps (anders kan je net zo goed een Android-tablet nemen). Je zal voor apps moeten gaan die meer kunnen bieden dan de standaard web-tegenhangers.

Ontwikkelaars zullen er een beetje vaart achter moeten zeggen omdat de Google Play Store al wordt uitgerold. Op dit moment kunnen de Asus Chromebook Flip, Chromebook Pixel (alleen het 2015 model) en de Acer Chromebook R11 / C738T al overweg met Android-apps en Google heeft aangegeven de store uit te rollen naar andere Chromebooks later dit jaar.

Als Android ontwikkelaars het goed aanpakken zal het niet lang duren voordat de Chromebook een krachtig apparaat kan worden.

Deze apps helpen het ecosysteem van Google in elk geval flink op weg.

Microsoft Office

Google demonstreerde op z'n eigen I/O-beurs hoe Microsoft Word werkte en hoe een Chromebook gebruikt kon worden als een traditionele pc. Het deed mij allemaal een beetje denken aan de Google versie van...Windows.

Je zou kunnen denken dat Microsoft hier niet erg blij mee zou zijn en dat dit een bedreiging is voor Windows, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Microsoft zet de laatste jaren juist meer en meer in op het verkopen van Office 365-licenties en als Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote het goed doen, dan zou Chrome een mooie platform kunnen worden waar Microsoft z'n waren kan slijten. Wie had dat ooit durven dromen.

Een woordvoerder van Microsoft vertelde ons dat gebruikers dankzij de Google Play Store makkelijk gebruik kunnen maken van Microsoft's Office-applicaties en dat men productiever kan zijn met Chromebooks of Tablets.

Adobe Lightroom

Ja, het is mogelijk foto's te bewerken op een Chromebook, maar dat betekent niet dat dat altijd makkelijk is, zeker als je op een plek zit waar je niet zo makkelijk het internet op kan. Lightroom (en andere vergelijkbare foto-apps) brengen fotobewerking op de pc vs Chromebook weer wat dichter bij elkaar.

Adobe's Android-tools zijn al behoorlijk krachtig en als Adobe de apps nog verder uitbreidt voor het Chrome OS-platform wie weet wat voor moois er dan gemaakt kan worden. Het is in elk geval een goed teken voor gebruikers die eraan denken hun Chrome-apparaat fulltime te gaan gebruiken.

Spotify

Tegenwoordig is een ecosysteem niet meer compleet als je er geen entertainment op kan krijgen. Spotify is op het gebied van muziekstreams de kampioen. De web interface kan echter wel een upgrade gebruiken maar de Android-app heeft alles al goed voor elkaar. De resolutie van de app lijkt precies goed te zijn voor de gemiddelde Chromebook en het offline opslaan van muziek is een handig functie die je voorheen (in de webversie) moest missen.

3rd-party browsers

Er zijn genoeg mensen die zich afvragen waarom je een andere browser zou installeren op je Chromebook maar zo heel gek is het niet. Wat als je bijvoorbeeld je hele profiel synchroniseert via Firefox? Of misschien is Opera wel je favoriete browser. Dankzij de Play Store heb je meer dan genoeg keuzemogelijkheden.

AutoCAD

Chrome is in eerste instantie niet uitgerust om met complexe programma's als AutoCAD en tools die daarop lijken overweg te kunnen. Maar nu de Play Store beschikbaar is voor Chrome kan je ook op je goedkope laptop aan de slag met complexe tekeningen. Dat werkt vooral goed op Chromebooks met een touchscreen. Van de superdure Pixel tot de "impulsieve aankoop"-Chromebook Flip.

Microsoft mag nu wel heer en meester zijn wat pen-input betreft (zie de Surface lijn in combinatie met Ink) maar de Chromebooks komen zeker in de buurt en met een tool als de AutoCAD-app kom je een heel eind.

Google Now

Ik heb vaak het gevoel dat Google Now niet helemaal tot z'n recht komt op mijn Chromebook. Zeker op een Google-besturingssysteem als Chrome OS. Ik had diepere integratie verwacht dan de enkele kaartjes die af en toe oppoppen als je op de zoekknop klikt.

Een decitacted Google-app kan dat oplossen. Contextuele updates, scores en andere details brengen (en houden) je op de hoogte wat er allemaal online en om je heen gebeurt. Het zou fijn zijn als de Android-versie uiteindelijk de ChromeOS-versie vervangt.

Twitter

Je kan ervan houden of het haten, maar eigenlijk kun je niet om Twitter heen. Het managen van je sociale netwerk kan het makkelijkst met een dedicated twitter-app. Op een Chromebook kom je al snel terecht bij de Twitter website of Tweetdeck. Op Android heb je een stuk meer keuzevrijheid. Dus experimenteer er op los. (Onze voorkeur gaat uit naar FalconPro).