Herinner je je Opdrachten (of Shortcuts) nog? Zeven maanden geleden leek dit een game-changer: een app met de intelligentie van Siri om op te boksen tegen assistenten van Amazon en Google. Nee, beter nog. Met Opdrachten zou je Siri kunnen aanpassen aan je behoeftes en acties automatiseren die Apple zelf nog niet eens had bedacht.

Dat heeft allemaal minder goed uitgepakt, maar de potentie is er nog steeds. Ik heb moeite om gewone iPhone-gebruikers te vinden die ook maar van de app hebben gehoord. Iemand buiten techies en de pers om vinden die Opdrachten dagelijks gebruikt? Ik kan net zo goed Amelia Earhart vinden. De activiteit van fans op fora lijkt met de dag af te nemen.

Maar het hoeft niet zo af te lopen, vooral als Apple er iets meer moeite insteekt en de app op de volgende manieren verbetert. En dat begint eigenlijk met de marketing:

1. Maak Siri Opdrachten bekender

Het grootste probleem is dat er net genoeg mensen zijn die de app kennen. Apple noemde het als een belangrijke feature van iOS 12, maar in de praktijk kom je Opdrachten alleen tegen als je er specifiek naar zoekt. En zelfs dan zie je niet meteen dat dit een Apple-eigen app is, aangezien het pictogram er heel anders uitziet dan het design dat gebruikt wordt voor alle andere apps, van Pages tot GarageBand.

De app voorinstalleren zou de bekendheid al enorm vergroten. Als gebruikers de app niet willen hebben, of hem te ingewikkeld vinden, geef ze dan de optie de app te wissen. Apple levert al 43 apps mee met iOS 12 en Opdrachten is essentiëler dan iTunes, Aandelen of de Podcast-app. Doe bijvoorbeeld het onderstaande reclamefilmpje, maar dan met Opdrachten:


Er zijn meer manieren om mensen te vertellen over de app dan met een creatieve advertentie zoals deze van Spike Jonze, gewoon enkele simpele spotjes zouden al voldoen, maar zelfs dat hebben we (nog) niet gezien.

Op z'n minst zou Apple een paar goede Opdrachten kunnen toevoegen aan het homescreen van de App Store. Zoals het er nu voorstaat, merk je alleen dat er handige Opdrachten bestaan als je helemaal door de featurelijst van iOS 12 bladert en zelfs dan is misschien niet goed duidelijk hoe belangrijk deze feature voor je kan zijn.

2. Laat gebruikers stemmen op de beste Opdrachten

Dit is het tijdperk van upvotes en hitlijsten: alles van Reddit tot reactiemodules geven gebruikers de mogelijkheid om reacties en elementen naar boven te sturen. Ook Apple begrijpt hoe belangrijk publieke opinie is, omdat zowel de App Store en iTunes de populairste aankopen gebruikt om te zien hoe belangrijk iets is.

Dat kun je ook doen met Opdrachten. Apple gebruikt alleen de mogelijkheid om Opdrachten te vinden via de eigen galerie van de app, wat categorieën bevat als 'Gebruik je klembord' en 'Uitgelicht'. Ja, zo'n voorselectie kan handig zijn, maar als je ziet welke populair zijn en worden gebruikt, krijg je een beter beeld van potentieel nuttige Opdrachten.

Amazon begrijpt dit omdat de tweede categorie in Alexa's skills de vraag 'Alexa, what are your skills?' is (zie screenshot hieronder). Onderaan op die zelfde lijst zie je 'Alexa, what are your trending skills?' Je kunt zeggen wat je wilt van Amazon, maar het bedrijf begrijpt hoe belangrijk publieke opinie is. In het geval van Apple moeten we afgaan op wat Apple zelf zegt.

3. Voeg Opdrachten van gebruikers toe aan de galerie

Om dit systeem het beste te kunnen gebruiken, moet Apple de Opdrachten die gebruikers zelf maken benadrukken. Om het bruusk te stellen: de Opdrachten die Apple zelf presenteert zijn pijnlijk saai en niet representatief voor de potentie van Opdrachten. De beste Opdrachten vind je niet bij Apple, maar op de Shortcuts-subreddit of websites als Sharecut.

Ik kijk af en toe op de subreddit en vond recent een goede Opdracht om betere cover-art toe te voegen aan de playlists van Apple Music. Een andere Opdracht maakt het makkelijk om films en tv-series die je wilt gaan kijken te volgen. Dat is zo cool. Nou weet ik hoe ik deze dingen moet vinden, maar het zou niet eens in m'n moeder opkomen om op zoek te gaan. Dat voelt niet als Apple en meer als internet anno 1997, waar je het kaf van het koren moet scheiden via GeoCities en Angelfire om iets van waarde te vinden.

In sommige gevallen vind ik niet eens de beste toepassing voor wat ik wil op deze websites. Door een gebruikerscategorie toe te voegen aan de galerie zou je de bekendheid, bruikbaarheid en kwaliteit van Opdrachten te verbeteren, vooral als Apple zelf Opdrachten goedkeurt voor publicatie, zoals dat nu gebeurt met apps.

4. Laat Siri zelf Opdrachten maken

Behalve het probleem dat niemand Opdrachten lijkt te kennen is het tweede probleem dat het zo lastig is om er eentje te maken. De toegankelijkheid van iOS en macOS is een belangrijk element van het succes van de software en wat dat betreft is Opdrachten een van de meest on-Apple producten die het bedrijf ooit in de markt heeft gezet.

Een van de redenen dat Opdrachten van Federico Viticci van MacStories zo populair zijn is omdat hij een kennis van programmeren inzet waar de gemiddelde iPhone-gebruiker geen kaas van heeft gegeten. Je oma zal zulke Opdrachten nooit in elkaar kunnen zetten. De kans is zelfs groot dat ze de simpele varianten niet kan maken.

De oplossing? Laat Siri de simpele maken. De app Herinneringen-app van Apple laat al zien hoe dit zou kunnen werken, aangezien ik tegen Siri kan zeggen: 'Maak een herinnering aan dat ik moeder bel als ik in de stad aankom'. Ik zie niet in waarom we niet op dezelfde manier een Opdracht kunnen aanmaken.

Dat brengt ons naar de overkoepelende klacht dat Siri krachtiger moet zijn. Apple is daar al zo dichtbij met Opdrachten. Als je in de galerie kijkt, zie je bovenaan de categorie 'Onmisbaar' met de omschrijving "Opdrachten die iedereen in hun toolbox zou moeten hebben". Als ze zo onmisbaar zijn, zouden ze al ingebakken moeten zijn in Siri. In sommige gevallen is dat zo, bijvoorbeeld een Opdracht die Apple Maps koppelt aan de volgende afspraak in je agenda, maar er zijn een heleboel simpele Opdrachten die niet in Siri zitten.

5. Geef ons meer opties de app te organiseren

In Jobs' naam, geef ons de mogelijkheid om Opdrachten in mappen te verwerken. Apple categoriseert ze zelf onder tussenkoppen, maar als je ze binnenhaalt via de galerie van Apple of via een externe site, worden ze op een grote hoop in je bibliotheek gegooid. De enige optie die je hebt om de weg terug te vinden is door de zoekbalk bovenin te gebruiken.


Je kunt ook de volgorde aanpassen net zoals je apps op het homescreen wijzigt, maar zelfs daar kun je tenminste apps op elkaar laten vallen om er een mapje van te maken. Het zou erg makkelijk zijn als je iets soortgelijks had in Opdrachten, zodat je je eigen subcategorieën kunt maken.

6. Voeg Opdrachten toe aan het bedieningspaneel

Hoe handig zou het zijn om zo'n Opdracht toe te voegen aan de snelle instellingen van je iPhone? Momenteel is het een beetje omslachtig om een Opdracht aan te spreken via de app, tenzij je er een spraakopdracht met Siri aan hebt gekoppeld.

Je moet naar de app Opdrachten gaan en er eentje kiezen uit de bibliotheek om een Opdracht te starten. Je kunt alternatief ook een app-pictogram aanmaken van een favoriete Opdracht en deze aan je homescreen toevoegen zoals een andere app. Of je kunt een toegevoegde Opdracht kiezen vanuit een horizontale lijst zoals in de Berichten-app boven je toetsenbord.

Maar stel je voor dat je dit ook kunt toevoegen aan het bedienigspaneel, zodat je een veelgebruikte opdracht meteen kunt aanspreken door omhoog te vegen? Ik denk dat op deze manier Opdrachten behoorlijk kan groeien.

7. Meer triggers voor Opdrachten

Laten we afsluiten met een verbetering voor ontwikkelaars die Opdrachten bouwen. Apple beperkt de potentie van de feature, omdat ontwikkelaars niet meer Opdrachten kunnen maken gebaseerd op tijd of locatie. Als we toch bezig zijn, een Opdracht zou moeten kunnen worden gestart aan de hand van een wekker, bijvoorbeeld eentje die vertelt wat de reistijd naar m'n werk is zodra de wekker 's ochtends afgaat.

En dat zijn nog maar simpele voorbeelden. Als je kijkt naar fora die over Opdrachten gaan, zie je dat ontwikkelaars constant worden gefrustreerd door gebrek aan triggers die een goed idee in de weg staan of waardoor ze niet kunnen transformeren tot iets geweldigs.

Dat lijkt veel op Opdrachten zelf, nietwaar? Dit is zo, zo dichtbij de app zoals we hem oorspronkelijk voorzagen en ik blijf hopen dat dit jaar een soort publieke bètatest is voor Apple om te zien wat er kan worden verbeterd voor Opdrachten en Siri in het algemeen voor iOS 13. Laten we hopen dat we enkele van deze verbeteringen gaan zien op ontwikkelaarscongres WWDC aankomende zomer.