1. Nieuw OS X

Laten we maar met de onthulling in huis vallen waarvan je ongetwijfeld van je stoel gaat vallen: de gebruikelijke opfrisbeurten van OS X en iOS. Het besturingssysteem van de Mac is inmiddels bij versie 11 van 10 (Apple-logica) en gaat waarschijnlijk weer de naam dragen van een plek in Californië, net als Mavericks (10.9) en Yosemite (10.10).

Bij de vorige versies kon je meteen een demo downloaden, waarna de upgrade officieel verscheen in de herfst. Wat features betreft zwerven er voldoende geruchten rond over configuratieschermen, lettertypes en connectiviteit, maar het is afwachten tot de presentatie maandag om te zien wat OS X ons gaat brengen.

O ja, er komt ook een iOS 9.

2. Native SDK voor Watch

Momenteel maken ontwikkelaars apps voor de wearable van Apple met WatchKit, maar er zit al een tijdje een native SDK in de pijplijn. Daarmee kunnen ontwikkelaars apps bouwen die niet zo afhankelijk zijn van de gekoppelde iPhone. Een native Watch-app moet de hardwarefeatures van de wearable direct kunnen benaderen, zodat de app los van een meegetorste smartphone werkt.

3. Meer over Smart Home

Vorig jaar presenteerde Apple op WWDC al HomeKit, een interface voor domotica. Met de smart home-visie van Apple is hardware van Apple de verbindende factor tussen je slimme lampen, sloten en dergelijke. Volgens Fortune kampt Apple met een geheugenprobleempje: het verwerken van de koppelingen van al deze slimme apparaten blijkt lastiger dan ingeschat en vreet meer werkgeheugen dan een mobiel apparaat aan zou kunnen.

Maar goed, de droom is niet dood en Apple hoopt dit jaar daadwerkelijk van start te kunnen met HomeKit. Op WWDC 2015 moeten we hier meer over horen. Apple TV zou de centrale hub worden van Apple's domoticadroom en daarom zou het logisch zijn als deze hardware wordt gedemonstreerd komende week, maar daar lopen de meningen over uiteen (zie punt 7).

4. Muziekstreamingdienst

Een Spotify voor krantenartikelen? Wat dacht je van een Spotify voor muziek! Apple veranderde de manier waarop we met muziek online omgaan door ons zover te krijgen om te betalen voor liedjes die we sinds Napster en diens geestelijke opvolgers gratis verkregen. Streamingdienst Spotify kampt met gebruikers die gratis en voor niks blijven luisteren en werkt er hard aan om mensen naar een premium account te schoppen.

Apple gaat mogelijk met de eer aan de haal en houdt gebruikers een betaaldienst voor. Gaat dat werken als mensen liever gratis luisteren? Als iemand het kan, is het Apple, zo heeft het bedrijf destijds bewezen met iTunes. De muziekstream moet mainstream gaan (ba dum-tss) en als het aan Apple ligt verwordt Spotify tot een nostalgisch relikwie uit een lang verloren tijdperk, zoals KaZaa.

5. Apple Maps

Toen Apple Maps uitkwam, werd er heel hard gelachen om alle kaartverhaspelingen van de revolutionaire 3D-technologie die duidelijk nog niet af was. Tim Cook bood er zelfs zijn excuses voor aan. De database van het Nederlandse TomTom werd onder meer aangegrepen om de fouten zo snel mogelijk te herstellen en een normale kaartendienst te leveren.

Apple is inmiddels klaar voor de volgende fase, die op de WWDC gepresenteerd moet worden. Apple gaat de kerndata zelf produceren en om die reden zijn er kaartproducenten overgenomen en worden er Apple Maps-auto's gesignaleerd die omgevingsafbeeldingen maken. Over twee jaar moet Apple Maps volledig bij Apple liggen en uiteindelijk moet de 3D Street View zijn debuut maken.

Om het oorspronkelijke Apple Maps-fiasco kunnen we inmiddels lachen, zo ook de makers van de serie Silicon Valley.

6. Siri Redux

Deze week zagen we de nieuwe spraakassistent Hound die in zijn demonstratie erg indrukwekkend lijkt. In iOS 9 krijgt Siri nieuwe features die haar (of in het Nederlands: hem) nog handiger moeten maken. Net als Google Now haakt het nieuwe Proactive in op gebruikersdata om beter te kunnen voorspellen wat ze willen. Apple heeft liever niet dat ontwikkelaars bij deze gegevens kunnen en zou de optie daarom niet ontsluiten via API's, zo meldt Macworld.

7. Apple TV

Komt ie wel of komt ie niet? The New York times stelt dat Apple de langverwachte hardware-introductie opnieuw opschuift. De settopbox krijgt een nieuwe afstandsbediening en SDK waarmee ontwikkelaars apps kunnen bouwen en in mei berichtte de NYT nog dat de hardware op komst was, maar in het latere stuk bevestigen insiders aan de krant dat de Apple TV niet op WWDC geïntroduceerd wordt.

Andere sites en blogs denken dat dit jaar wel het jaar van de Apple TV wordt. Het bewijs? De uitnodiging. Daar staat "epicenter of change" wat wijst op iets heel nieuws. Bovendien: een vierkantje met daar omheen RGB's, dat móét wel televisie betekenen. Klare zaak. Venture Beat zette overigens lollig een aantal interpretaties van de als altijd cryptische uitnodiging op een rij. Maandagavond weten we meer.