Een nieuwe previewbuild laat zien waar Microsoft aan werkt voor versie 1803 die in maart moet uitkomen en een van de nieuwe features die in aanbouw is, heet Near Share. Dat is een simpele service om draadloos bestanden uit te wisselen. Je kunt het een beetje zien als Microsofts late antwoord op Apple's AirDop. dat zes jaar geleden op Mac en iOS verscheen.

AirDrop is een enorm ongebruikte tool van Apple's besturingssysteem, maar niet zo onsuccesvol dat Microsoft geen eigen variant kan brengen. We kijken vast vooruit naar versie 1803 en richten ons vandaag op de nieuwe feature Near Share.

1. Wat is Near Share eigenlijk?

Het is een nieuwe manier om ad hoc bestanden over te plaatsen naar apparaten in de buurt. Het is dus alleen bedoeld voor gebruikers die simpel en gemakkelijk iets willen delen, zonder eerst te koppelen aan een netwerk. In plaats van een e-mail te sturen of naar een gedeeld station te verzenden, stuurt Near Share het bestand direct door naar een pc van een collega.

2. Hoe werkt dat precies?

We willen het maar niet steeds met Airdrop vergelijken, maar de werking lijkt er nou eenmaal op. Het gebruikt Bluetooth of Bluetooth en wifi om apparaten te vinden en een verbinding te regelen zonder dat de gebruiker zelf een specifieke verbinding moet activeren.

Bluetooth wordt gebruikt om andere apparaten te detecteren, te zien of ze Near Share hebben en om een verbinding op te zetten met het wifinetwerk. Alles behalve de kleinste bestanden - die wel via Bluetooth gaan - wordt via een directe wifilijn naar het andere apparaat gestuurd. Daarvoor wordt WiFi Direct peer-to-peer (P2P) aangesproken.

3. Wat is het bereik?

Dat zegt Microsoft er niet bij, maar de beperking zit 'm in Bluetooth, dat is gespecificeerd voor een maximaal bereik van zo'n 100 meter. Maar dat is onder ideale omstandigheden en in de praktijk reist het signaal veel minder ver. Apple raadt bijvoorbeeld voor de feature AirDrop aan dat apparaten zich binnen tien meter van elkaar bevinden.

4. Wat is er nodig voor Near Share?

Microsoft debuteerde de feature in Build 17035 die vorige week uitkwam in het Insider-programma. Beide apparaten moeten deze build hebben. Ook moet de feature zijn ingeschakeld in de Instellingen, of via de snelle instellingen van het Actiecentrum. Ook moeten beide apparaten Bluetooth- en wifi-antennes hebben, maar een wifinetwerk is niet vereist.

5. Wat doet Wi-Fi Direct?

Een van de voordelen van Near Share is dat de standaard Wi-Fi Direct net als bij AirDrop (ja, die vergelijking kunnen we slecht loslaten) ervoor zorgt dat twee apparaten met een wifi-chip een directe verbinding tussen elkaar kunnen opzetten Er hoeft dus geen router aan te pas te komen.

Data wordt direct verzonden tussen de twee toestellen, niet via een omweg van apparaat naar router, via internet en dan weer terug naar de router om het tweede apparaat te bereiken. Er is geen netwerk of internetverbinding nodig om uit te wisselen via Wi-Fi Direct.

6. Wanneer zien we de feature bij niet-Insiders van Windows 10?

We gaan hem waarschijnlijk tegenkomen in vier á vijf maanden. Het is niet zeker dat 1803 ook daadwerkelijk in maart verschijnt, Microsoft heeft dat wel als doel, maar 1709 kwam uiteindelijk ook pas in oktober uit. De planning gaat uit van om de zes maanden een release, dus we moeten waarschijnlijk nog vijf maanden geduld hebben.

7. Hoe worden bestanden overgezet met Near Share?

Het is geïntegreerd met het delencomponent van Windows 10, waar first-part apps als Edge en Photos het gebruiken om een website of afbeeldingen te delen via ondersteunde apps. De Verkenner is een logisch startpunt voor het aanspreken van bestanden en 'Delen met' zie je in het uitvouwmenu als je rechtsklikt op een bestand.

Omdat het nog een previewversie is, zie je de ad hoc-deelfunctie nu enkel nog terug in Microsofts eigen applicaties. In de nabije toekomst kan anders software hier wellicht gebruik van maken via een API en het is heel goed mogelijk dat de feature bij de start van de upgrade komend voorjaar al in meerdere third-party apps is meegenomen.

Als een gebruiker een doelapparaat selecteert, start hij of zij het Near Share-proces. De ontvanger ziet dan een melding over een te ontvangen bestand en kan op dat moment besluiten die te weigeren en het bestand niet te ontvangen.