Microsoft geeft in een blogpost aan dat Wunderlist niet direct aan de kant wordt geschoven maar dat deze pas echt met pensioen gaat als "waardevolle feedback van klanten is gehoord en de beste elementen van Wunderlist zijn toegevoegd aan To-Do."

Het bedrijf heeft inmiddels al een preview-versie van To-Do uitgebracht die gebruikers kunnen testen, maar het lijkt erop dat er in deze app maar weinig van Wunderlist's features te vinden zijn. To-Do is op dit moment niets meer dan een bare-bones task manager. Wij benoemen daarom vandaag de features die Wunderlist zo geweldig maakten, in de hoop dat ze uiteindelijk in To-Do terecht zullen komen.

Gebruik jij Wunderlist?
Ja
Nee, ik gebruik een ander task management programma
Nee, ik gebruik geen task management programma
survey software

Collaboration

De grootste omissie die To-Do heeft is de mogelijkheid samen te werken met anderen. De app heeft geen mogelijkheid lijsten te delen met anderen of om commentaar te geven op lijsten van anderen (iets dat al sinds jaar en dag mogelijk is in Wunderlist). Je kan ook geen taken toewijzen aan iemand anders, een feature van Wunderlist's 5 dollar par maand Pro-abonnement.

Microsoft zegt hard te werken aan een deel-mogelijkheid voor To-Do en dat is ook niet zo gek aangezien het bedrijf het uiteindelijk wilt neerzetten als een enterprise-ready tool voor Office 365-gebruikers. Maar Microsoft heeft nog geen tijdsindicatie gegeven. Het is daarom nogal wrang dat het bedrijf het einde van Wunderlist heeft aangekondigd zonder dat diens features al te gebruiken zijn in de vervanger.

Intergratie met andere diensten

Een van de redenen waarom Wunderlist zo krachtig is, is omdat het zo goed kan samenwerken met 3rd-party-diensten. Je kan bijvoorbeeld het maken van taken automatiseren met Zapier, taaknotificaties sturen naar Slack of Hipchat, taken maken met Google of Cortana via spraakopdrachten, e-mails in taken veranderen en bestanden toevoegen via Dropbox.

Microsoft To-Do heeft slechts één integratiemogelijkheid en dat is de mogelijkheid Outlook-taken te synchroniseren met deze app. Microsoft zegt dat dit "de eerste van een lange lijst integratiemogelijkheden die wij willen bouwen" is maar neem dat gerust met een korreltje zout. Het bedrijf zei destijds hetzelfde over Sunrise Calendar, een andere geliefde app die het bedrijf overnam in 2015. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Mappen en subtaken

Deze basis-feature is helaas ook (nog?) niet aanwezig in To-Do. Het is niet mogelijk taken onder te brengen in verschillende mappen en daar subtaken aan toe te voegen. Als freelance-schrijver is het voor mij handig om met verschillende mappen te werken en verschillende lijsten bij te houden voor elke publicatie. Het hebben van subtaken is ook handig voor opdrachten die verschillende componenten hebben zoals een cluster van product-reviews. Het niet kunnen groeperen van taken maakt projectmanagement een stuk omslachtiger.

Het importeren van Wunderlist taken in Microsoft To-Do zorgt op dit moment voor een waarschuwingsbericht die meldt dat subtaken nog niet worden ondersteund. Microsoft zal deze mogelijkheid uiteindelijk toevoegen maar ook in dit geval is er geen tijdsindicatie gegeven.

Slimme lijsten

Wunderlist kan eigen lijsten genereren op basis van dagelijkse en wekelijkse agendapunten. Inkomende afspraken en taken met een sterretje. Dit kan gebruikers helpen te focussen op taken die een hogere prioriteit hebben dan de standaard agendapunten. To-Do mist deze functie en dan niet alleen het automatisch genereren van afspraken, maar ook het ondersteunen van taken met een sterretje.

To-Do's "my day/mijn dag"-functie lijkt een beetje in de buurt te komen en geeft gebruikers de mogelijkheid taken te verzamelen uit verschillende lijsten en deze in de agenda te stoppen maar deze feature werkt helaas op basis van de foute aanname dat belangrijke taken slechts één dag in een lijst kunnen staan, en dat is niet altijd het geval.

Verbinding met agenda's

Gebruikers kunnen met Wunderlist een link van hun to-do-lijst ophalen en deze importeren in agenda-diensten als Google Calendar en iCloud. Op deze manier kunnen gebruikers belangrijke data zien als zij een nieuwe afspraak maken. (De Outlook mobiele app maakt dat zelfs nog makkelijker, met een optie om rechtstreeks vanuit de app in te loggen in Wunderlist)

To-Do regelt deze data helaas alleen in de app zelf waardoor je harder moet werken tijdens het plannen.

Bestandsbijlagen

Wil je een foto van een item dat je bijvoorbeeld moet kopen voor je wederhelft toevoegen aan je taak? Of misschien een document met een uitgebreide omschrijving van de taak die je hebt gekregen van een collega? Wunderlist geeft je de mogelijkheid deze bestanden rechtstreeks te koppelen aan je taak. Pro-gebruikers kunnen deze bestanden zelfs synchroniseren via Dropbox.

Microsoft To-Do werkt slechts met checkboxes en notities.

Smartwatch apps

Je kan smartwatches misschien nutteloze gadgets vinden, maar de mogelijkheid om taken te managen vanaf je pols is een van de beste non-fitness handigheden die je met zo'n horloge kan doen. Wunderlist kan goed overweg met de gemiddelde smartwatch. De dienst heeft officiële apps voor Apple Watch en Android Wear platformen. Op mijn Pebble Time Steel gebruik ik een third party app genaamd WunderVoice om snel nieuwe taken mee te maken. Het kost slechts enkele drukken op de knop en is veel sneller dan het uit m'n broekzak halen van m'n telefoon of laptop.

Microsoft To-Do ondersteunt iOS, Android, Windows en het web, maar geen smartwatches (bovendien is de iOS-app niet geoptimaliseerd voor de iPad).

Achtergrond thema's

Dit is misschien niet zo'n extreem belangrijke functie, maar er zijn gebruikers die erbij zweren: de mogelijkheid om een eigen thema in te stellen. Wunderlist geeft gebruikers de keuze uit 12 verschillende achtergrondplaatjes en patronen, pro-gebruikers hebben er nog meer keuzemogelijkheden.

To-Do heeft ook achtergrondthema's, maar heeft deze alleen maar voor individuele taken. Deze aanpak is op zich geen slechte keuze, in theorie (het is leuk een fijn thema te hebben voor een geplande vakantie en een serieuze voor zakelijke afspraken). Maar in de praktijk komt het erop neer dat je meer werk moet doen om voor elke taak een ander thema in te stellen. Wunderlist's achtergrond thema mag dan wel geen essentiële feature zijn, het is een mooie toevoeging.


Op de laatste pagina: Conclusie en Alternatieven

Waarom, Microsoft?

Eerlijk is eerlijk, Microsoft noemt de nieuwste To-Do app een preview (al draagt deze wel versienummer 1.0) dat geeft in elk geval aan dat Microsoft erkent dat het product incompleet is. Daarnaast is Wunderlist ook al zo lang in de running dat is voor andere bedrijven moeilijk is iets te bouwen in korte tijd dat dit programma kan evenaren.

Het is te hopen dat Microsoft Wunderlist lang genoeg in leven laat totdat To-Do net zo goed of misschien zelfs beter is, in dat geval is er niets aan de hand.

Maar als dat Microsoft's doel is, waarom bouwt Microsoft niet gewoon verder aan Wunderlist in plaats van het te vervangen door iets anders? Wunderlist is al jaren een elegante to-do list app, een mooie balans van simpliciteit en complexiteit. Er lijkt weinig mis te zijn met de app, de layout is gelijk aan die van z'n vervanger en To-Do wordt zelfs gebouwd door ex-medewerkers van het oude Wunderlist-team. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden in plaats van het huidige "wiel" rebranden? Microsoft heeft dat als eens eerder gedaan met Accompli (wat nu dus outlook is). Het bedrijf heeft niet uit de doeken gedaan waarom het voor deze aanpak heeft gekozen. Wunderlist-veteranen wordt niks verteld.

Ik blijf overigens niet hangen. Nu Wunderlist dood verklaard is door Microsoft, kijk ik met een scheef oog naar Todoist . Het heeft een soortgelijke layout en bijna dezelfde features en nog wat extra's. Een planning die werkt in combinatie met kunstmatige intelligentie, IFTTT-integratie en ondersteuning voor Alexa spraakopdrachten. Daarnaast wordt er nog steeds hard gewerkt aan de applicatie.

Wil je liever iets anders, kijk dan eens naar Any.do, Remember the Milk of Asana. Aangezien Microsoft op dit moment onnodig een inhaalslag probeert te maken (ten koste van andere apps/bedrijven) is het misschien handig als het z'n "gewaardeerde feedback" krijgt van iemand anders.