3 onderscheidende edities

Fedora 24 is in drie verschillende smaken beschikbaar. Elke versie is gericht op een specifieke groep gebruikers. Fedora 24 Workstation: Voor de deksop- en laptopgebruikers. Deze versie heeft een uitgebreide set aan ontwikkeltools voor programmeurs. Fedora 24 server: Een krachtige distributie die de nieuwste datacenter technologieën aan boord heeft. En tenslotte Fedora 24 cloud: een minimale versie van Fedora voor het gebruik in publieke cloud-omgevingen. Deze versie heeft alleen de belangrijkste tools waardoor deze versie erg licht is en extra zuinig omspringt met je systeembronnen.

OpenShift Origin

Een van de meest noemenswaardige nieuwe toevoegingen in de Cloud-editie van Fedora 24 is OpenShift Origin. Een Kubernetes-distributie voor applicatie-ontwikkeling en het uitrollen van Applicaties. "Fedora-gebruikers hebben nu extra krachtige tools tot hun beschikking waarmee ze niet alleen kunnen bouwen, maar ook de nieuwste Linux container-innovaties kunnen uitrollen, implementeren en dirigeren," aldus Matthew Miller, Projectleider bij Fedora.

GNOME 3.20

Fedora 24 Workstation heeft versie 3.20 van de GNOME desktop environment aan boord. Deze nieuwe versie heeft ook een technology preview van Wayland onder de motorkap. Hoewel Wayland nog niet standaard staat ingeschakeld, kunnen gebruikers al wel aan de slag met wat het projectteam "The next-generation display server protocol and the graphical future of the Fedora desktop," noemt.

Een snufje kaneel

Er zijn ontzettend veel alternatieve desktops beschikbaar voor gebruikers van Fedora 24 workstation edition. Daar is nu dus ook de Cinnamon-desktop bijgekomen. Deze omgeving werd in eerste instantie ontwikkeld voor Linux Mint.

Een hele hoop apps

De Workstation-editie van Fedora wordt geleverd met een hele zwik aan applicaties. Andere noemenswaardige veranderingen in versie 24 zijn glibc 2.23, verbeterde POSIX-compliance en GCC 6. Alle standaardpakketten zijn opnieuw gebouwd met GCC 6. Dit zorgt voor betere prestaties en stabiliteit voor alle verschillende edities van Fedora 24.

Krachtigere servereditie

FreeIPA 4.3 zorgt ervoor dat Fedora 24 Server edition een nieuwe Domain Controller-rol krijgt. Het is nu nog makkelijker om replica-installaties uit te voeren. Ook is het makkelijker segmenten aan te maken en topologie te visualiseren. Ook zijn er niet langer benodigde pakketten weggelaten om de boel lichter te maken.

Flatpak

Fedora is een van de eerste Linux-distributies die Flatpak meelevert. Dit packaging-systeem werkt ongeveer op dezelfde manier als Ubuntu's Snappy. Pakketten die via Flatpak worden geïnstalleerd krijgen hun eigen sandbox en zijn dus volledige geïsoleerd van elkaar.

Onderwerp-specifieke extra's

Fedora Labs is een selectie van nauwkeurig samengestelde bundels van software die voor een bepaald onderwerp kan worden ingezet. Denk aan robotics, beveiliging en wetenschappelijke doelen. Deze pakketten kunnen worden geïnstalleerd als standalone, volledige versies van Fedora of als add-on voor een bestaande Fedora installatie.