Nu de gemiddelde mens steeds vaker met z'n neus tegen de smartphone zit, neemt het gebruik van apps ook met rasse schreden toe. Hoewel de kwaliteit van de apps alleen maar beter wordt, zijn er nog steeds enkele irritatiepunten die steeds maar terug blijven komen. Wij hebben gekeken waaraan men zich het meest ergert en we behandelen deze punten één voor één.

Sommige van deze ergernissen hebben overigens niet direct te maken met apps maar meer met de ellende om de app heen of de achterliggende dienst (bijvoorbeeld een mobiele website). Blijkbaar zijn er genoeg gebruikers die deze irritaties toeschrijven aan de (bijbehorende) app.

1. Geen landscape-functie

Er zijn genoeg momenten waarop je je toestel liever op de landscape-manier gebruikt. Zeker als je een wat kleiner toestel hebt en/of veel tekst moet typen. De meeste apps (en mobile sites) haken daar netjes op en draaien de content mee, maar er zijn helaas nog steeds erg veel apps en sites die dat niet doen.

Sommige mobiele websites gaan nog een stapje "verder" en draaien niet mee, maar bepaalde elementen wel. Het toetsenbord springt dan netjes naar landscape-modus, maar de rest van de site niet. Frustrerend!

Daarnaast zijn er ook nog eens sites waarbij bepaalde elementen buiten beeld vallen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bepaalde dialoogschermen of pop-ups niet worden gebruikt of weggedrukt. Als de site helemaal slecht in elkaar zit, kan je niet eens goed scrollen. De dialoogvensters en pop-up elementen blijven op hun plek terwijl de onderliggende site braaf meescrollt.

Op de volgende pagina: Die niet werkende landscape-functie voedt mensen verkeerd op

2. Vertcial Video Syndroom

Het niet of slecht werken van de landscape functie heeft nog een ander groot gevolg: Vertical Video Syndrome (VVS). Een term die is ontstaan nadat steeds minder mensen de moeite nemen hun toestel 90 graden te draaien als ze gaan filmen. Hierdoor worden de filmpjes langgerekt (portrait) met dikke, zwarte balken aan weerskanten van de video.

Er wordt al een behoorlijke tijd spot gedreven met deze "aandoening" en er zijn allerhande websites en video's gemaakt om de smartphonegebruiker te leren hoe je je telefoon moet vasthouden als je een filmpje wil maken.

De website Geenstijl heeft zelfs een heuse protestactie op touw gezet om mensen bewust te maken van dit syndroom.

Het allerbekendste filmpje over dit onderwerp is echter die van Glove and Boots. In het onderstaande filmpje leggen ze uit waarom VVS zo slecht is en wat je er tegen kan doen. Het filmpje is erg populair en wordt vaak gedeeld als mensen weer eens verticale video het web op slingeren. De video is inmiddels ruim zeven miljoen keer bekeken.

VVS wordt helaas door sommige apps in de hand gewerkt door irritatiepunt 1. Apps als Snapchat, Periscope en Instagram draaien niet mee als je je toestel horizontaal houdt en dat dwingt de gebruiker dus om verticaal te filmen. En apps als Facebook raden je aan je smartphone of tablet verticaal te houden.

Op de volgende pagina: Wat is er mis met de webbrowser?

3. There's a bookmark for that

Wie kent de reclamecampagne om de iPhone te promoten van Apple niet? "There's an app for that" was de slogan. Door deze slogan moesten gebruikers zich ervan bewust worden dat er voor elke toepassing, hoe klein dan ook, een app voorhanden was.

Het probleem is echter dat heel veel bedrijven het nodig vonden hun website om te bouwen tot een app. Dat hoeft niet per sé een slecht ding te zijn, maar vaak waren deze apps niet meer dan een veredelde webbrowser waarin de webpagina werd geopend. De app voegt dus eigenlijk niets toe ten opzichte van de website.

Je zou dus beter een bookmark (of snelkoppeling) kunnen maken naar de website en zo toch iets meer controle hebben over je telefoon. Los van de extra ruimte die de apps in beslag nemen, weet je natuurlijk nooit wat de app allemaal op de achtergrond uitvoert of aan informatie binnen harkt en doorspeelt.

Op de volgende pagina: Alles, behalve je PIN-code

4. Te veel privileges

En dat brengt ons meteen bij het volgende punt. Sommige fabrikanten promoten hun app, je gaat naar de store en drukt op de installatieknop. Vervolgens krijg je te zien hoeveel privileges die app heeft en je schrikt je kapot. Sommige apps hebben maar één simpele taak (het weergeven van de website, het printen van documenten of het verzenden van een tweet bijvoorbeeld) maar vragen toegang tot je adresbestand, agenda, apparaat-id, appgeschiedenis, camera, microfoon enzovoort. EN DAT VOOR EEN PRINT-APP!? Absurd.

Als je vervolgens verhaal gaat halen bij de fabrikant geven ze bijna nooit thuis. Gelukkig kan je tegenwoordig bepaalde privileges blokkeren waardoor je de app "veilig" kan gebruiken. Maar het is toch van de zotte dat zulke simpele apps zoveel informatie van je willen?

Reden genoeg om dus niet zomaar klakkeloos apps te installeren, zeker niet als het ook nog eens een veredelde website is.

Op de volgende pagina: Groter, beter?

5. Geen desktop versie op kunnen vragen

Mocht je het vertikken een app te installeren omdat je liever naar de (mobiele) website surft, is er een redelijke kans dat je tegen een ander probleem aan loopt. De mobiele versie van de site. Steeds meer websites maken tegenwoordig (gelukkig) gebruik van responsive design. Een ontwerpkeuze die ervoor zorgt dat gebruikers altijd een website in de juiste maat te zien krijgen. Maar er zijn ook genoeg sites die een aparte mobiele versie op je scherm toveren. Vaak is dat handig, alles is immers lekker compact, maar soms zijn er belangrijke elementen weggelaten om het je "makkelijker" te maken.

Aangezien de gemiddelde smartphone steeds groter wordt, is het niet altijd meer nodig om naar een versimpelde, compactere versie van een website te kijken of je smartphone, en al helemaal niet op je tablet. Gelukkig heeft elke mobiele webbrowser tegenwoordig de optie "desktopversie opvragen" aan boord. Het irritante is alleen dat veel mobiele websites daar geen boodschap aan hebben. Hoe vaak je ook op die knop drukt, je blijft die vervelende mobiele website voor je neus krijgen. Frustrerend!

Op de volgende pagina: NEE IS NEE!

6. Mobiele websites die vragen om app-installatie

Je kent het wel, je surft met je smartphone naar een website en krijgt netjes te melding te zien dat er ook een app beschikbaar is. Je drukt op de knop "nee, dank je" en surft verder. De eerstvolgende keer dat je op deze site terecht komt wordt het je weer gevraagd. Je zou denken dat, in een tijdperk waarin de cookies je om de oren vliegen, de website wel zou onthouden dat je geen behoefte hebt aan de app. Zeker als deze app ook nog eens irritatiepunt 4 en 5 met zich meedraagt. Maar nee, keer op keer krijg je de melding voor je neus en je kan er niks aan doen (behalve de app installeren natuurlijk ;) ).

7. Niet of slecht kunnen zoomen

We blijven nog eventjes bij de mobiele websites. Sommige van deze sites hebben blijkbaar zo'n slecht responsive design dat zoomen een ware kwelling is. Er zijn nog altijd sites die je niet laten zoomen en dat kan, bijvoorbeeld voor het bekijken van foto's, erg vervelend zijn. Soms is de tekst net te klein of te groot of valt deze buiten beeld waardoor je om de haverklap moet scrollen om te boel een beetje goed te kunnen lezen. Geef de gebruiker toch eens wat meer vrijheid! En ja, dit geldt ook voor mobiele websites die geen app-tegenhanger hebben.

Ook aan de andere kant van het spectrum gaat het soms goed mis. Gebruikers krijgen wel de vrijheid om te zoomen, maar het responsive design zit zo slecht in elkaar dat bepaalde elementen meezoomen terwijl dat niet zou moeten. Denk aan menuknoppen of navigatie-elementen. Deze knoppen komen over de tekst heen te liggen. Omdat deze elementen menu-items zijn, kan je deze niet wegscrollen.

Op de volgende pagina: There's no way back

8. Slechtere versies

De grootste irritatie die wij zijn tegengekomen is toch wel de brakke update. Hoe vaak lees je wel niet in de stores bij de reviews dat een app-update meer kapot maakt dan repareert? Video's die niet meer afspelen, functionaliteit die uit de applicatie is gesloopt, apps die trager, logger of soms zelfs helemaal niet meer willen opstarten? Mensen klagen vooral steen en been dat zij niet meer kunnen "downgraden". Heb je eenmaal je app bijgewerkt en hij werkt niet meer naar behoren? Jammer dan, hopen dat de volgende update ervoor zorgt dat je app wel werkt.

Er zijn uiteraard wel trucjes waarmee je de boel alsnog terug kan draaien. Je zou op zoek kunnen gaan naar oudere versies op het web en deze sideloaden. Maar dat raden wij af gezien de de grote malwarerisico's.

Een iets veiligere manier zou het back-uppen van oudere versies zijn. Met een app als Titanium-backup kan je heel makkelijk een back-up maken van al je apps en, oudere versies terug zetten als een nieuwere versie je niet bevalt. Deze app is echter alleen beschikbaar voor Android-toestellen en werkt alleen op geroote toestellen. Daarom is het beste advies dus even te wachten met updaten en de reviews af te wachten. Als er weinig klachten komen over missende functies of crashende apps kan je rustig upgraden.

Wacht echter niet te lang met upgraden omdat sommige app-kwetsbaarheden misbruikt kunnen worden om je toestel overhoop te halen en je data te stelen.