Drama- en misdaadseries spannen de kroon met het onrealistisch in beeld brengen van hack-scènes, zo laten Webwereld-lezers ons weten. Maar ze zijn echt niet de enige die de wereld van IT op zijn zachts gezegd niet begrijpen. Hier volgen acht voorbeelden van onrealistische hack-scènes en ander tenenkrommend IT-onbegrip.

1. NCIS

Laten we aftrappen met de meest hilarische hack-bestrijding van deze lijst. Misdaadseries zitten boordevol onrealistische oplossingen met de computer, NCIS is daar een mooi voorbeeld van. Op het moment dat forensisch wetenschapper Abby wordt aangevallen door een hacker, springt special agent Tim haar bij.

Samen proberen ze op één toetsenbord(!) de hacker te stoppen. De producers proberen ons in de maling te nemen of snappen echt niets van IT.

NCIS heeft het niet helemaal begrepen:

2. Scorpion

Scorpion is een serie die gaat over een groep zeer intelligente mensen met ieder hun expertise. Verrassend genoeg zit daar ook een computer-geek bij.

Door een softwarestoring in Los Angeles dreigen alle vliegtuigen neer te storten en daar moet het team natuurlijk wat tegen doen. In de video hieronder worden de problemen van een vliegtuig wel op een heel bijzondere manier opgelost. Ooit wel eens gezien hoe een kabel vanuit een vliegtuig ingeprikt wordt op een laptop? Dit is je kans.

Verbonden met een vliegtuig:

3. Unthinkable

De filmtitel van de volgende scène doet zijn naam eer aan. In Unthinkable is een moment dat de FBI een bom onschadelijk probeert te maken. De computerspecialist krijgt het voor elkaar in de spreadsheet van een Macbook de nucleaire bom te resetten.

De code die hij daarvoor schrijft is nogal bijzonder, pauzeer voor dat moment de video na zes seconden.

Hoe je een nucleaire bom onschadelijk maakt met een Macbook:

4. Numb3rs

Weer een Amerikaanse misdaad- dramaserie en wederom hebben ze op het gebied van IT er niets van begrepen. In één aflevering probeert de vrouwelijke computerspecialist IRC uit te leggen als een simpel chatprogramma, waarbij ze een lachwekkende vergelijking met boten maakt.

Uiteindelijk gaan ze op zoek naar de hacker in een public server, omdat ze ervan overtuigd zijn dat mensen daar openlijk spreken over mogelijke hack-aanvallen.

5. CSI

Een Graphical User Interface creëren met Visual Basics om een IP-adres te achterhalen? Die 'grap' zien we op internet vaker voorbij komen. Maar ja, in de misdaadserie CSI kan alles en het klinkt zo idioot als het is.

6. Skyfall

Een van de betere James Bond-films. Maar ze maken zich evengoed schuldig aan rare kronkels op IT-gebied. In één scène proberen de ontwikkelaars versleutelde data te decrypten en herkent Bond toevallig het woord waarmee het systeem wordt gekraakt.

Op het moment dat het ontbrekende woord wordt goedgekeurd verandert de data naar een grote 3D-weergave in de vorm van de kaart van Londen. Zoveel films maken ze zich schuldig aan het feit te hacken in 3D-weergave. Het ziet er wel fancy uit, maar helaas werkt het niet zo.

James Bonds Skyfall:

7. Jurassic Park

In Jurassic Park kruipt de tiener Ariana achter een computer en herkent het Unix-systeem. Oké, dat is misschien niet heel bijzonder. Maar dat ze plotseling alles van het bestandssysteem weet en het gebruikt om alle deuren te sluiten op het park, wel.

De scène waar computertechneut Ray (Samuel L. Jackson) niet in het systeem weet te komen en door een GIF'je wordt geïrriteerd is ook historisch.

"Ah ah ah, you didn't say the magic word" "It's a Unix-system"

8. Chuck

Als afsluiter hebben we de 'hack off' uit de serie Chuck genomen. Natuurlijk is alles fake aan deze scène, maar de serie heeft een geeky grappige ondertoon, dus oké.

Freddie Wong vs. The Piranha: Kijk op de volgende pagina voor de bonus:

Bonus

In de legendarische film Independence Day wordt het moederschip van de aliens onschadelijk gemaakt met een virus. De onderstaande parodie is misschien wel de enige realistische hack in de lijst. Dit is ons namelijk allemaal wel eens overkomen.

Independence Day: