Maar het zou wel geleidelijk kunnen gebeuren, al zitten daar ook haken en ogen aan. Zo is een omgeving met meerdere besturingssystemen lastiger te beheren. User support, software updates, beveiliging, backups moeten allemaal apart gedaan worden, om nog maar te zwijgen over de interoperabiliteit tussen de twee systemen. Dat drijft de kosten omhoog. Bovendien kunnen gebruikers met Linux op hun computer niet werken met Windows-applicaties.

Maar er is een andere kant van de medaille. Adoptie zou wel eens sneller kunnen gaat als applicaties en data naar de cloud gemigreerd worden en dus weg van de desktop-pc. En of je Firefox nu op Windows of Linux draait, dat maakt geen enkel verschil.

Dus waarom zou je niet alvast een voorschot nemen op de toekomst? De meeste bedrijven hebben toch al een hybride-omgeving, met dank aan Apple en Vista. Maar of je gillend weg moet rennen voor nieuwe beheerellende, of kunt besluiten om serieus te experimenteren met desktop Linux hangt af van een aantal factoren.

1) Is de expertise om de Linux desktop uit te rollen en te onderhouden aanwezig?

De kans is groot dat je al iemand hebt die zich toelegt op Linux. En bij een groot bedrijf is de kans al even klein dat de IT-afdeling geen Microsoft hatende Linux-adept rijk is. Als hij of zij verantwoordelijkheid kan dragen, dan zou die persoon wel eens de sleutel kunnen zijn voor een succesvolle migratie.

2) Heb je je gebruikers al geüpgrade naar Microsoft Office 2007?

Zo niet, dan zouden de kosten voor training en support wel eens lager uit kunnen vallen als je overstapt naar OpenOffice.org of Lotus Symphony, in plaats van naar Office 2007. De interface van die programma’s lijkt namelijk meer op Office 2003. En in tests hebben deze gratis suites bewezen dat ze goede alternatieven zijn voor Microsoft Office, als je tenminste geen high-end Office features nodig hebt.

3) Heb je standaard desktop hardware?

Eigenlijk zou ieder bedrijf daar over moeten beschikken, maar de kans is aanwezig dat je in de loop van de tijd een mix aan ijzer hebt gekregen, die een ‘upgrade’ naar een Linux desktop tot een nachtmerrie kan maken. Geen Linux-distributie kan ook maar tippen aan de uitgebreide hardware support van Windows. En het laatste wat je wilt is dat je voor allerlei hardware aparte drivers moet gaan zoeken en installeren.

4) Kun je op de desktop Linux voorgeïnstalleerd krijgen?

Als je niet van plan bent om de hardware van een nieuw systeem met Linux er al op geïnstalleerd te gaan upgraden, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de hardwarecompatibiliteit. Dell verkoopt desktops met Ubuntu er op voorgeïnstalleerd en de meeste netbooks kun je nog krijgen met Linux er op.

5) Zijn er binnen je bedrijf afzonderlijke afdelingen die je de kans geven?

Spelen met een paar Linux desktops mag dan leuk zijn, maar daarmee hark je niet het grote geld binnen aan besparingen op licenties. Daarvoor moet je de juiste kans afwachten. Die kan zich bijvoorbeeld voordoen als een hele afdeling nieuwe hardware nodig heeft. Of je kunt bepalen dat op nieuwe hardware voor een bepaalde soort gebruiker met bescheiden eisen voortaan Linux zal staan.

6) Leun je zwaar op zakelijke desktop beheertools?

Er zijn veel bedrijven waarbij dit het geval is. En deze tools zijn gewoonlijk speciaal gericht op Windows. Zulke tools maken het beheren van een hybride omgeving er niet makkelijker op.

7) Zijn er, buiten Office, Windows-applicaties waar niemand in je bedrijf buiten kan?

Als je geen Linux equivalent kunt vinden, dan heb je pech. Een steeds groter aantal bedrijven vertrouwt bijvoorbeeld op Sharepoint, waar je geen toegang toe hebt met een Linux desktop.

8) Maken belangrijke applicaties gebruik van ActiveX?

Inderdaad, Mozilla heeft een ActiveX plug-in voor Firefox, maar de compatibiliteit daarvan is lang niet altijd geweldig. Als je ontwikkelaars helemaal los zijn gegaan met ActiveX en iedereen gebruikt die Web-applicaties, dan moet je je nog eens achter je oren krabben.

Eigenlijk is het al snel duidelijk. Werk je bij een echt Microsoft-bedrijf, dan werk je bij een Microsoft-bedrijf. Maar als je niet zo heel erg vast zit, waarom zou je het dan niet proberen?

Bron: Infoworld.com Bron: Techworld