Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Forrester, dat bij 2600 bedrijven wereldwijd investariseerde welke besturingssytemen er draaien. Volgens Forrester is XP "het OS dat maar niet wil stoppen", ondanks "tekenen van extreme ouderdom".

Maar liefst 86 procent van de ondernemingen heeft nog steeds XP als besturingsysteem, ondanks het feit dat Vista al sinds 30 november 2006 beschikbaar is voor bedrijven. Slechts 11,9 procent van zakelijke pc's draaide eind maart 2009 (het meetmoment van Forrester) Vista, wel ruim 4 procent hoger dan in juli 2008. Vorig jaar bestempelde Forrester Vista reeds als flop, de 'new Coke' die nooit aansloeg.

Wachten op Windows 7

Dat beeld is nu niet veranderd. Veel bedrijven wachten op Windows 7. Forrester-analist Benjamin Gray: "Hoewel XP langzaamaan terrein verliest, verwachten we dat de meerderheid van de bedrijven XP aanhoudt totdat ze klaar zijn voor Windows 7."

Dit ondanks het feit dat XP Microsoft sinds april in de Extended Supportfase is terechtgekomen. Dat betekent dat wie problemen heeft met XP moet gaan betalen om hulp te krijgen van de helpdesk. Securitypatches blijven wel kosteloos. Forrester verwacht dat grote bedrijven Windows 7 ergens eind 2010, begin 2011 zullen invoeren.

Ondanks het falen van Vista bij bedrijven blijft Windows veruit dominant op de zakelijke markt met een aandeel van 96,2 procent op de zakelijke markt. Er is zelfs nog 1,2 procent die Windows 2000 gebruikt, en 1 procent die een nóg oudere versie van Windows geïnstalleerd heeft.

Mac OS X

Mac OS X won de afgelopen 9 maanden wel iets terrein (van 2,7 procent naar 3,6 procent). Volgens de Forrester is het werkelijke percentage Mac-computers op de werkvloer echter hoger, omdat vele tijdens werkuren Windows draaien in een virtualisatieprogramma. Gray: "Stel je de mogelijkheden voor als Apple echt een bedrijvenstrategie zou hebben. Maar het lijkt er op dat ze die intentie niet hebben."