Microsoft gaat met Windows 10 zwaar het gebruik van een Microsoft-account pushen. Waar je met Windows 8.1 nog niet echt last had van een dergelijk account (gewoon lokaal creëren en nooit meer naar omkijken), wordt het gebruik van dat account met Windows 10 haast een noodzaak.

Het Microsoft-account heeft in basis veel weg van het bekende Google-account. Je logt eenmaal in en hebt dan toegang tot al je apps, op al je apparaten en je ingestelde voorkeuren en verleden wordt tussen die apparaten en de gebruikte apps gesynchroniseerd. Bij Google is dat bijvoorbeeld Drive, Photo, agenda, Gmail en nog wat meer. Maar wat biedt Microsoft ons?

Laten we voorop stellen: het hebben van een Microsoft-account is niet verplicht. Je kan tijdens de eerste installatie van Windows 10 kiezen voor het gebruik van een lokaal account, net als bij Windows 8.1. Microsoft waarschuwt wel dat je dan geen apps uit de Windows Store kan installeren en per Windows-apparaat en Microsoft-dienst apart moet inloggen. Zolang je alleen maar een Windows-pc gebruikt hoeft dat geen probleem te zijn, zeker als je verder geen Microsoft-diensten gebruikt.

Maar welke diensten zitten er nu vast aan een Microsoft-account? Nou, dat zijn de volgende:

OneDrive: Microsoft geeft je 15GB aan gratis opslagruimte als je een Microsoft-account hebt. Flink meer kan ook, maar daarvoor moet je betalen. Je krijg een extra 15GB aan opslag als je je foto's van je telefoon via de dienst backupt. En een extra 5GB als je 10 vrienden verleid een account te nemen (500MB per referal). Via OneDrive kan je gebruik maken van Office Online.

Alternatief van Google: Drive. Dezelfde opslagruimte, dezelfde kantoorapplicaties online. Same difference.

Outlook.com: Sinds enige tijd heeft Microsoft alle webmail en aanverwante diensten ondergebracht in Outlook.com. Het is natuurlijk wel een beetje een rommeltje geworden met Microsofts e-maildiensten, want na hotmail en live heb je dus outlook als mailadres en de laatste vangt ook alle eerder aangemaakte andere Microsoft-mailadressen op. Maar Outlook.com biedt meer, zoals je kalender en je contacten en je hebt vanuit je inbox ook direct toegang tot alle andere Microsoft-apps, zoalas Skype, OneDrive en Office Online.

Alternatief van Google: Gmail. Eveneens gratis En werkt hetzelfde en geeft eveneens toegang tot alle andere Google-diensten.

Office Online: Gratis Office! Microsofts melkkoe (de winst uit Office is al jarenlang de grote financiële motor) wordt zomaar en voor niks weggegeven. Dat is raar. Of toch niet. Nou, niet dus, want Google heeft al jarenlang een voor iedereen te gebruiken kantoorpakket en dat was Microsoft een doorn in het oog. De bekende functionaliteiten van Office zijn online te gebruiken om documenten vervolgens te bewaren op OneDrive, net zoals Google dat doet in combinatie met Drive.

Alternatief van Google: Google Docs. Het voornaamste verschil is dat Google Docs direct wordt gebruikt vanuit Drive, waar Office Online apart is te benaderen.

Bing: Microsoft belooft Bing Rewards als je je account gebruikt bij het zoeken via Bing. Maar deze feature is nog niet beschikbaar in Nederland, vooral omdat Bing alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië volledig beschikbaar is. Nederland moet het nog doen met een slap aftreksel en met beperkte functionaliteit.

Alternatief van Google: Google.

Bing Maps: Op zich heeft Microsoft al aardig wat werk verzet voor zijn kaartendienst Bing Maps. Ook hierin kan je met je account bewerkingen doen, maps aan een Windows-app toevoegen bijvoorbeeld. Maps wordt vooral aangeboden op zakelijk niveau en het is verder nog onduidelijk of de beperkingen die Bing heeft buiten het Engelstalig gebied ook gelden voor Bing Maps.

Alternatief van Google: Google Maps. Google is al verder dan Microsoft met zijn kaartendienst, die zo veel features kent als Streetview en openbaar vervoer-routes.

MSN: Jawel, MSN bestaat nog, zij het dat het in vergelijking met de topjaren van het bestaan van deze portal (jawel, een portal!) een mindere periode heeft. Nieuws, sport, aandelenkoersen en nog wat meer, de portal biedt het. Ook vanuit MSN.com zijn de andere diensten van Microsoft benaderbaar, zoals Outlook.com, Skype en Office.

Alternatief van Google: Google News. Minder met een portalgedachte, meer eenvoud en minder beeld. Net als MSN kan je de diverse onderdelen naar eigen smaak inrichten en voorkeuren aangeven.

Stores Minder bekend is Stores, de winkels dus. Het gaat hier om Microsoft-winkels, dus de plekken waar je apps en games kan kopen. Ook hardware wordt er aangeboden, zoals de Surface. Lumia's en Xbox. Op dit moment kun je vanuit deze optie nog niet naar de Universele App Store gaan (althans, nog niet op het moment dat we dit artikel schreven).

Alternatief van Google: Google Store. Vooralsnog vooral gericht op Chromecast. Maar ook met links naar telefoons, tablets, Nest en accessoires. Handig: met link naar apparaatbeheer voor je tablet of smartphone met Android.

Skype: Bekend is natuurlijk Skype, de videobellen- annex chatapp. Door in te loggen met je Microsoft-account kan je Skype gebruiken vanuit Outlook.com, OneDrive en Office Online. Via Skype kan (naast Office Online) samen worden gewerkt aan documenten, maar kunnen ook sheets en beeldschermen worden gedeeld.

Alternatief van Google: Met Hangouts kan je eveneens videobellen, maar vergeleken met Skype is dat nog weinig bekend. Hangouts is eveneens in staat om videoconferenties te houden, kan worden opgestart vanuit Google+ en Gmail, maar mist andere functionaliteiten die wel in Skype zitten.

Xbox Live: Via je Microsoft-account kan je je spelprogressie bijhouden, krijg je een gamers tag, houd je scores bij en kan je je vriendenlijst opbouwen. Daarnaast kan je op elk apparaat spelen, de Xbox One, Xbox 360, PC, tablet of smartphone.

Alternatief van Google: Geen.

Wat Google heeft, en Microsoft niet

Google heeft vervolgens nog enkele features aan klant-accounts hangen die Microsoft niet heeft, zoals YouTube, met het creëren van je eigen kanaal, speellijsten, etcetera. Verder heeft Google onlangs Photos losgekoppeld van Google+ en biedt het die aparte opslagruimte aan voor foto's die direct vanaf je smartphone kunnen worden geupload.

Dan hebben we zoals gemeld nog Google+. Iedereen met een Google-account heeft geheel automagisch Google+, al maken niet veel mensen hier gebruik van. Microsoft heeft wel een sociaal netwerk, Yammer, maar dat is meer een deelplatform voor bedrijven en (vooral) overheden, een sociaal intranet dus.

Microsoft gaat per augustus een nieuwe overeenkomst aan met klanten die gebruik willen maken van een Microsoft-account. Daarbij hoort ook een nieuwe privacyverklaring. Onder meer zegt Microsoft bij zijn maildiensten geen gepersonificeerde reclame te willen aanbieden en dus daarmee de inhoud van je mailtjes niet te hoeven scannen. Zie hier de Microsoft overeenkomst plus privacyverklaring.