De allergrootste vernieuwing is toch wel het nieuwe navigatiesysteem, de manier waarom je door het besturingssysteem kan navigeren, de nieuwe functies die de home-knop heeft gekregen en weinige functies die de back-knop nu heeft. Daar gaan wij een apart artikel (en een aparte video) aan besteden, vandaag focussen wij ons vooral op de wat kleinere features die in eerste instantie wat minder opvallen, maar toch een welkome toevoeging zijn om het systeem nog sneller en efficiënter te maken.

Slices, stukjes app in de zoekbalk

Deze feature kost wat meer tijd om goed te kunnen benutten aangezien deze functie afhankelijk is van ontwikkelaars. Slices kunnen ervoor zorgen dat de manier waarop wij informatie binnen apps zoeken radicaal verandert.

Slices zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld zoekt in de app, "Lyft" via de zoekbalk van je hoofdscherm. Google zal elementen uit de app weergeven als wachttijd en de bijbehorende iconen over je route. Deze informatie kan je manipuleren zonder zelf de app te openen.

Het Slices-systeem is op dit moment nog niet live, maar er zijn al veel ontwikkelaars bezig de functie te ondersteunen.

Slimme reacties

Google's systeem voor het voorspellen van korte reacties (zoals je al hebt kunnen zien in Inbox en Gmail) verspreidt zich over het volledige besturingssysteem en moet vooral werken in combinatie met messaging apps waaronder Slack en Pulse. Android geeft je nu de mogelijkheid met een druk op de knop, korte antwoorden te geven als je een notificatie binnen krijgt.

Deze zullen uiteraard niet in elk scenario werken of al je persoonlijke communicatie vervangen, maar voor korte, simpele reacties kan het heel goed van pas komen en je een hoop tijd besparen.

Tenminste, als deze feature goed wordt uitgewerkt. In de beta-versie waarmee wij hebben mogen spelen werkt deze functie nog halfbakken en blijven het steeds dezelfde standaardreacties. Zonder context en soms zelfs compleet onzinnig, maar goed, het is nog maar een beta dus we wachten rustig af waar het naar toe gaat. Tot nu toe heeft het in elk geval gezorgd voor grappige, gekke conversaties met collega's.

Slimme tekstselectie in het overzichtsscherm

Ook het overzichtsscherm is gewijzigd en niet iedereen is er blij mee, maar een mooie nieuwe functie is toch wel dat je teksten kan selecteren in apps zonder ze ooit te hoeven openen. Het enige dat je hoeft te doen is het gebied waar de te selecteren tekst staat ingedrukt houden en de cursor te verplaatsen naar de tekst die je wilt selecteren. Daarna kan je je selectie kopiëren, rechtstreeks zoeken op het web naar meer informatie of delen met een andere app.


Het "slimme" gedeelte van het systeem detecteert of je bijvoorbeeld een fysiek adres selecteert of een telefoonnummer en geeft je de juiste appsuggesties. (Google Maps voor adressen bijvoorbeeld, of Chrome voor een URL).


En dat is nog niet alles...

Afbeeldingsselectie in het overzichtsscherm

In hetzelfde overzichtsscherm kan je ook afbeeldingen kopiëren. Houd je vinger lang ingedrukt op een afbeelding en deel deze direct met andere apps.


Dat is allemaal natuurlijk heel mooi, maar het kan nog veel mooier. Je kan zelfs de tekst binnen een afbeelding kopiëren. In de onderstaande screenshot zie je een screenshot die wij hebben gemaakt van een website, toch is het mogelijk om de tekst in deze screenshot te kopiëren, delen en te doorzoeken.

Simpeler screenshot management

Wij zagen in februari al enkele tekenen dat het managen van screenshots simpeler zou worden en in deze betaversie van Android 9 (P) konden we het resultaat van deze verandering alvast uitproberen. Als je nu een screenshot maakt, verschijnt er een venster aan de bovenkant van het scherm met de optie de afbeelding te delen, bewerken of verwijderen. Met een korte druk op de "bewerken"-knop open je een simpele editor waarin je de afbeelding kan bijsnijden, highlighten en teksten of tekeningen kan toevoegen.

Nog beter accumanagement

Android is al jaren bezig efficiënter om te gaan met accu's en Android P lijkt nog vele stappen verder te gaan door een intelligentere vorm van accubesparing te introduceren.

Het nieuwe systeem, genaamd "Adaptive Battery", leert hoe je apps gebruikt en zorgt ervoor dat deze minder energie gebruiken als je ze niet gebruikt. Je zal deze feature wel in moeten schakelen, maar dat is zeker de moeite waard.


Dit systeem kan ook beter inschatten hoe lang je kan werken op een acculading op basis van hoe je je telefoon normaal gesproken gebruikt.

Slimmer schermmanagement

Ervoor zorgen dat je scherm altijd helder genoeg is, is een eeuwige strijd en de automatische helderheidsfuncties van Android zijn daar nooit echt heel erg goed in geweest, dit was meer een reactieve handeling dan een slimme handeling. Hier komt nu verandering in dankzij de nieuwe Adaptive Brightness feature.

Deze functie kijkt hoe jij de helderheid van je scherm aanpast als je naar een donkere of lichtere omgeving gaat en past zich aan jouw eisen aan. Wij hebben deze functie helaas nog niet lang genoeg kunnen testen om te kunnen vertellen hoe goed dit werkt, maar de eerste indrukken zijn positief.

Betere schermrotatie

Wij horen er wel eens wat klachten over, maar hebben er zelf eigenlijk nooit last van. Van die momenten dat je telefoon net iets anders vasthoudt en het scherm draait, je moet dan weer die gekke schudbeweging maken om je scherm weer in verticale-modus te krijgen.

Android P heeft daar een oplossing voor. Je scherm wordt niet meer zomaar gedraaid wanneer het apparaat denkt dat jij je toestel draait (en nee, je hoeft de feature ook niet helemaal meer uit te schakelen). Er verschijnt nu een nieuwe draaiknop als je je toestel draait. Jij kan dan zelf bepalen of je echt wilt of je beeld moet meedraaien. Deze knop verschijnt dus alleen als jij je toestel draait (of als het systeem denkt dat je je toestel draait) en dat scheelt een hoop frustratie.

Uiteraard kan deze functie ook worden uitgeschakeld als je, net als zij, überhaupt geen last had van dit probleem.

Makkelijkere manier om je toestel het zwijgen op te leggen

Tuurlijk, onze telefoon zorgen ervoor dat wij een stuk productiever zijn dan voorheen, maar het komt net zo vaak voor dat het toestel je juist afleidt. Android P heeft een nieuwe functie die alle meldingen, geluidjes en notificaties uitschakelt, draai het toestel om (met het scherm naar beneden). Uiteraard kan je uitzonderingen inbouwen voor apps die je altijd mogen storen.

Veel gebruikers kennen deze feature al aangezien verschillende fabrikanten deze mogelijkheid al standaard meeleveren met Android, maar nu zit het dus in Android zelf en maakt het dus niet meer uit welk toestel je gebruikt. Ook deze functie, genaamd, Shush, is nog niet actief in deze beta-versie, dus daar komen wij later nog op terug.