Publiceren betekent het beschikbaar maken van de services via een standaarinterface of api. Orkestratie betekent dan het assembleren en coördineren van de services in een beheerbare bedrijfstoepassing. Dit orkestreren kan met de business processing execution language (bpel).

Voor het publiceren van een service is functionaliteit nodig die al bestaat, afkomstig uit bijvoorbeeld een erp-systeem, een Java- of .Net-component of een oudere toepassing. Deze functionaliteit wordt over het netwerk beschikbaar gemaakt zodat het makkelijk kan worden geïntegreerd met andere toepassingen.

De orkestratielogica kan een eenvoudige conversatie betreffen die het strenge vraag- en antwoordsysteem vervangt door een systeem waarin synchrone interactie niet langer noodzakelijk is. Het kan ook gaan om complexere communicatiepaden met zijstappen en exception handling. Om deze logica uit te bouwen is instrumentarium noodzakelijk, zoals een bpel-procesbeheerder bijvoorbeeld of een workflow-beheerder als YAWL (Yet Another Workflow Language). Hiermee kunnen de 'gesprekken' tussen de componenten grafisch kunnen worden uitgezet.

Bpel bouwt verder op xlang en wsfl en is daarmee vandaag de dag de meest robuuste workflow- en processingtaal die beschikbaar is. Verschillende leveranciers leveren de werktuigen om met bpel aan de slag te gaan. Bij Oracle heet het BPEL Process Manager. Hier zit een bpel-modeler in, een schaalbare engine, een uitbreidbaar wsdl-framework, een opvolgingsconsole en een set ingebouwde integratieservices.

Oracle concentreert zich op meer dan enkel bpel-procesintegratie met dit product. Zo levert het niet alleen maar bpel ondersteuning, maar ook een uitgebreid framework waarmee niet enkel webservices maar ook bijvoorbeeld J2EE Connector Architecture en Java Message Service kunnen worden georkestreerd.

IBM levert een reeks deeloplossingen die allemaal gebaseerd zijn op open standaarden. Op netwerkgebied vertaalt zich dat in beep (blocks extensible exchange protocol) dat de communicatie tussen systeemonderdelen via tcp/ip bevordert. YAWL is dan weer te vergelijken met Oracle’s bpel-modeler.

IBM en SAP hebben de standaard verfijnd omdat bpel niet alleen met machines moet kunnen werken. Hierdoor is er onderscheid tussen ws-bpel (bpel voor webservices) en bpel4people, dat het gedeelte regelt waarbij menselijke interactie vereist wordt.

IBM’s laatste versie van WebSphere en SAP’s NetWeaver ondersteunen deze verfijning. Bij Oracle speelt bpel4people minder een rol omdat het aanbod van deze leverancier van bij aanvang breder werd opgevat, met menselijke interactie in het achterhoofd. Oracle’s aanbod ondersteunt trouwens niet enkel Oracle Application Server, maar onder meer ook WebSphere en WebLogic.

Ook Software AG heeft onlangs een softwaresuite geïntroduceerd waarin bpel een belangrijke rol speelt. Dit pakket (Crossvison) levert workflow en service orkestratie via een enterprise service bus (esb) en bpel. Verder is deze suite gebaseerd op web ontology language. Crossvision bevat nog een ajax-ontwikkelingstool, mainframe integratie en een op Eclipse-gebaseerde ontwikkelomgeving.

Microsoft, tenslotte, levert de BizTalk Server 2004. Dit pakket bevat een ingebouwde wizard voor het publiceren van webservices. Bron: Techworld