Novell maakte gisteren in een persbericht bekend dat SUSE Linux Enterprise 9 en 10 in totaal meer dan 2.500 gecertificeerde applicaties biedt ten opzichte van "andere commerciële Linuxdistributies". Het persbericht, die ook bij Techworld in de bak is verschenen, weet ook te melden dat er maandelijks 140 applicaties bijkomen, dat analistenfirma IDC SUSE aanmerkt als snelst groeiend van de verschillende distro's, en dat het als Linuxplatform de voorkeur geniet van partijen als SAP en Microsoft.

Uiteraard roepen de claims van Novell de nodige reacties op. "Novell heeft de laatste tijd een paar goede dingen gedaan met Linux", zo schrijft blogger Matt Asay van Cnet direct na de uitgifte van het persbericht. "Maar tellen van applicaties, dat lukt ze kennelijk niet." Navraag bij Red Hat en een zoektocht door de catalogus van dat bedrijf komt uit op een getal van respectievelijk 3.400 en 4.314. Afgezet tegen de 2.549 die Novell claimt, betekent dat volgens Asay dat tenzij zijn rekensom niet klopt, RHEL veel meer applicaties kan bieden dan SUSE.

Maar dat zou na een update, waarbij Asay iemand van Novell erover aan de tand voelde, berusten op een misverstand. Justin Steinman (vicepresident marketing bij Novell) heeft in een reactie laten weten dat het specifiek om applicaties gaat die voor de nieuwste versies van de distro's zijn gecertificeerd.

Red Hat ziet op zijn beurt de discussie als nutteloos, omdat de zogenaamde 80 procent van de gebruikers hebben dezelfde 20 procent van de applicaties geïnstalleerd. De rest van de applicaties vallen daardoor in niches, en daar zijn nog steeds duizenden van te krijgen.

Daarmee, zo concludeert Asay, is het veel interessanter om te zien welke vendoren interesse hebben in welk platform: Microsoft en SAP in dit geval in SUSE, en bijvoorbeeld Oracle in Red Hat.

Techworld heeft zelf nog geen aanvullende reacties binnengekregen van Red Hat. Novell laat als aanvulling nog weten dat de cijfers vooral bedoeld waren om de acceptatie van Linux in de zakelijke markt aan te duiden. Bron: Techworld