Eén van de meest opvallende verbeteringen van iOS 9 is het toestaan van extensies die advertenties op websites in de standaardbrowser Safari blokkeren. Verschillende ontwikkelaars zijn daarom bezig met het schrijven van adblockers en Murphy's Crystal is hier één van.

Crystal laat zeer interessante resultaten zien. Als de plug-in staat ingeschakeld, laden pagina's gemiddeld 3,9 keer sneller en wordt de helft minder (53 procent) data verbruikt wanneer de iPhone of iPad van een WiFi-verbinding gebruikmaakt. Met 3G/4G is de verbetering waarschijnlijk nog groter, aangezien hierbij aanvullende compressie wordt toegepast.

De adblocker verkeert in een gesloten publieke beta, waarbij mensen die zich bij Murphy melden om het te testen, eventueel een uitnodiging met een link voor de bètaversie van iOS 9 ontvangen.

Crystal blokkeert naast advertenties ook trackingscripts en haalt automatisch de laatste updates binnen. Sites die door het gebruik van Crystal niet meer werken of toch advertenties tonen, kun je via de app rapporteren. iOS 9 verschijnt in september, tegelijkertijd met de nieuwe iPhone(s).