Het pakket is bedoeld voor Adobe Illustrator CS5 en gebruikt HTML 5 om het ontwerpen voor web, mobiel en print minder arbeidsintensief te maken. Met de add-on is het mogelijk om een vormgeving te exporteren naar verschillende platforms.

Hiermee geeft Adobe aan dat de potentie van HTML 5 erg groot is, terwijl het bedrijf ook nog steeds inzet op het uitbouwen van het eigen Flash-formaat. Andere bedrijven verkiezen HTML 5 boven Flash. Zo wees Apple Flash publiekelijk af, om daar later enigszins op terug te komen door toe te staan dat applicaties geschreven met een Flash-programma worden omgezet in native code voor de iPhone.

Ontwikkeltijd drastisch terugbrengen

Het pakket van Adobe kan ontwerpen renderen die gebruik maken van Cascading Style Sheets (CSS) versie 3, maar kan ook gebruik maken van het HTML 5 Canvas element en van de Scalable Vector Graphics (SVG) XML afbeeldingsformaat. De functie kan volgens Adobe de ontwikkeltijd voor verschillende platforms dramatisch terugbrengen, bericht Networkworld.

Door gebruik te maken van CSS kunnen ontwerpers een Illustrator-pagina exporteren als webpagina. CSS kan met veel, maar niet met alle functies van Illustrator omgaan, dus ontwerpers zullen nog steeds van tijd tot tijd moeten wisselen tussen de webpagina en het origineel.

Inzoomen

Met behulp van SVG en Canvas elementen kunnen ontwerpers data en interactieve elementen toevoegen aan afbeeldingen. Met behulp van SVG kan er ook worden ingezoomd op afbeeldingen. Ook kan iedere pixel zo geprogrammeerd worden dat hij reageert op een muisklik met daaraan gekoppelde acties.

Het HTML 5 pakket draait op Adobe Illustrator 15.0.1.