“Zodra een ontwikkelaar nu in de componenten wil gaan duiken en daar dingen in wil veranderen, wordt hij gedwongen om in één code class te gaan werken”, zegt Waldo Smeets, Rich Internet Application specialist bij Adobe.

Dat willen we veranderen.” Het skinning frame, waarvan versie 1 al in Flex zit, gaat daarom op de schop. “Het scheiden van hoe een applicatie eruit ziet en hoe hij zich gedraagt zijn dan beter te structureren”, zegt Smeets. Wanneer Flex 4, dat al in ontwikkeling is, uitkomt is niet bekend. “Het is niet duidelijk omdat ook Flex 4 open source zal worden. We weten niet of het daardoor sneller of langzamer zal gaan.” De sprong van Flex 2 naar Flex 3 duurde anderhalf tot twee jaar, afhankelijk van de uitendelijke release.

Voor Flex 3, dat nu een maand in zijn tweede beta zit, wordt gemikt op het eerste kwartaal van 2008. De laatste plooien worden volgens Smeets nu gladgestreken.

Adobe zal zich naast het open sourcen van de Flex sdk verder terughoudend opstellen ten opzichte van open source en open standaard. Zo zijn er volgens sales engineer Marcel van Espen geen concrete plannen om ODF actief te ondersteunen in Adobe producten, vooral omdat PDF nu een de-facto standaard is. “Ik weet niet wat de ontwikkeling gaat zijn van PDF als ISO standaard”, zegt Van Espen, “binnenkort wordt het een ISO standaard, maar ik ga niet gokken of het ooit een open standaard wordt.” De ondersteuning van ODF door Adobeproducten blijft voorlopig ook beperkt tot tools die ODF naar PDF converteren.

Bron: Techworld