Wie zich via de browser aanmeldt krijgt een desktop te zien met een aantal “geïnstalleerde” applicaties. Zo is er een adresbook, mediaspeler, diverse office-achtige applicaties, fotobeheerpakket en via links toegang tot andere applicaties in de browser.

Gebruikers kunnen de data opslaan in hun Gmail account met behulp van een applicatie die het account als schijf laat zien. Na het aanmelden met usernaam en wachtwoord voegt de browser. Met behulp van een verkenner zijn bestanden online te bewaren en ook applicaties kunnen de bestanden online opslaan. Het systeem heeft overigens wel beperkingen, want de software werkt alleen in Firefox-browsers en gebruikers van Microsoft Internet Explorer moeten een plugin installeren. Dat laatste is onprettig, omdat een verkoopargument juist is om alle functionaliteit altijd en overal beschikbaar te hebben. Dat is in lounges en internetcafes hierdoor iets lastiger.

Ajax 13, dat zelf al eerder een online tekenpakket, tekstverwerker, presentatiepakket en videobewerkingspakket presenteerde, heeft ook software van de concurrenten meegenomen.

“Natuurlijk laten we deZoho-applicaties ook meedoen. Wat voor mij belangrijk is, is dat gebruikers een keus hebben”, zegt Ajax 13 CEO Michael Robertson. “Het leuke van deze desktop is dat je die overal mee naartoe neemt, waar je ook bent.”

Robertson maakt een opmerkelijke zet door zijn systeem AjaxWindows te noemen. Eerder kreeg hij het met Microsoft aan de stok over de naam van zijn Linux-bedrijf Lindows. Microsoft vond dat teveel op Windows lijken en Robertson verdedigde zich door te stellen dat je geen merk op een gangbaar woord kunt claimen. Na een slepend gevecht veranderde Robertson de naam van zijn bedrijf in ruil voor 20 miljoen dollar. Nu lijkt hij opnieuw de confrontatie met de marktleider te zoeken. Bron: Techworld