"Als er een ding is dat kan helpen om applicaties op Windows Vista beter te laten draaien, dan is dat geheugen", zo stelt Allchin in een posting op het Windows Vista Team-blog.

"Hoe minder geheugen een machine heeft, hoe vaker het besturingssysteem de harde schijf moet aanspreken. Dit vertraagt de prestaties zodanig dat applicaties met moeite in het geheugen van Windows XP passen, maar niet in Vista."

Volgens de Windows-baas is dat precies de reden waarom Microsoft de geheugenmanager in Vista opnieuw heeft ontworpen. Zo leert het besturingssysteem welke taken de gebruiker vaak uitvoert, om zich hier vervolgens voor te optimaliseren.

Hoewel Allchin er vertrouwen in heeft dat nieuwe computers geleverd zullen gaan worden met minimaal 1 GB aan geheugen om Vista optimaal te laten functioneren, beseft hij dat er ook systemen zullen zijn met minder geheugen.

Readyboost

"Met Windows Readyboost kan een flashdrive, zoals een usb-stick of sd-kaart, worden gebruikt om een computer beter te laten werken met Windows Vista", aldus Allchin.

"Readyboost gebruikt de flashdrive om een kopie van het virtuele geheugen te maken. Dit is niet zo snel als ram-geheugen, maar een stuk sneller dan de harde schijf."

Allchin benadrukt dat de cache op de flashdrive is versleuteld met 128-bits aes-encryptie. Ook worden in de cache opgeslagen gegevens gecomprimeerd 'zodat je meer waar voor je MB's krijgt'. Bron: Techworld