Microsoft's Windows 10 Fall Creators Update doet wat elke opvolger doet: groter, beter en ambitieuzer zijn dan het origineel. Microsoft zet met deze versie groots in op mixed reality, grotere focus op de slimme (Surface) Pen, creatieve 3D-apps, Edge en zelfs spraak. Daarnaast zijn er ook een hoop praktische features toegevoegd die ons erg blij maakten, waaronder OneDrive placeholder en een verbeterde accuduur op laptops.

Microsoft heeft, naast het introduceren van een nieuwe versie van het besturingssysteem, ook maar meteen de kans gegrepen nieuwe hardware uit te brengen. De nieuwe Surface Book 2, mixed-reality-apparaten van verschillende partners, de Harman Kardon-invoke en de Xbox One X vormen samen een prachtig hardware/software-ecosysteem.

Als Microsoft's gok op mixed reality een goede is, dan is iedereen voorlopig lang en breed voorzien met deze versie van Windows en hebben concurrerende besturingssystemen het nakijken, maar zelfs zonder mixed reality valt er meer dan genoeg te halen voor Windows-fans.

Story Remix: verander je foto's in slideshows

Toen Microsoft presentator liet zien hoe een voetbal veranderde in een exploderende meteoor, werd Story Remix door velen gezien als een van de bijzonderste toevoegingen van de Fall Creators Update. Het is echter geen app, maar meer een extraatje in Photos. Story Remix kan een verzameling foto's makken en een album maken, of deze foto's in een algoritmisch gegenereerde video veranderen. Deze feature geeft gebruikers de mogelijkheid de verhalen aan te passen en leuke 3D-effecten toe te voegen.

Sommige verschillen tussen Photos en Photos (Story Remix) voelen een beetje alsof zij er aan de haren bij getrokken zijn. Je foto's worden nu opgeslagen in een "verzameling"-tab die geïndexeerd moet worden als je de app voor de eerste keer opent. Als de app gereed is kan je foto's selecteren om een album te maken, of druk op Story Remix om een Video Remix te maken. Je video wordt automatisch getrimd en er worden effecten en muziekjes toegevoegd. Vind je het resultaat niks? Druk dan nogmaals op de Remix-knop en er wordt iets nieuws gegenereerd.

Vervolgens kan je aan de slag gaan met Video Project. Voeg elementen toe of verplaats huidige elementen en voeg zelf transities, muziek en 3D-animaties toe. Die animaties zijn weliswaar niet zo complex als de versies die Microsoft destijds liet zien, maar de meegeleverde bliksem-effecten, laserlichten en portals zijn nog steeds leuk, vooral voor kinderen.

Voorheen werden deze effecten bevestigd op objecten of oppervlakten, maar nu kan je zelf bepalen waar deze elementen worden geplaatst op het scherm. Story Remix zoekt vanzelf uit wat het is en zorgt ervoor dat het allemaal past.

Er is zeker nog wel wat ruimte voor verbetering, maar Story Remix is toch wel een van de hoogtepunten van de Fall Creators Update. Er is alleen wel een addertje onder het gras: Microsoft bewaart waarschijnlijk de mooiste 3D-effecten voor Office 365-abonnees wat, als dat echt waar is, belachelijk is.

Magische selectietool van Paint 3D

Paint 3D heeft ook een grote nieuwe feature gekregen in de Fall Ceators Update: Magic Select, een tool die, net als de Photoshop magic wand, objecten uit foto's kan "wissen".

De magische selectietool helpt gebruikers objecten te selecteren die zij niet meer willen hebben in foto's en knipt deze uit. Vervolgens wordt de achtergrond opgevuld met elementen uit andere delen van foto's. Dat gaat echter niet altijd even goed. Uit onze tests bleek dat er vaak toch een fantoombeeld zichtbaar was van het verwijderde object. Daarnaast wordt de vrijgekomen ruimte niet altijd even goed opgevuld. De uitgeknipte objecten zien er echter wel goed uit en je kan ze bewaren om in andere foto's te plaatsen of ze gebruiken als texture voor 3D-objecten in Paint (3D).

Mixed reality viewer

Snapchat's augmented bitmoji en Instagram's geanimeerde face-filters laten zien dat augmented reality hip and happening is. De Mixed Reality Viewer is Microsoft's poging mee te doen met deze hype. In combinatie met de gigantische bibliotheek vol 3D-objecten van/voor Paint 3D en Remix 3D. Jammer genoeg is Mixed Reality Viewer geen mobiele app. De software werkt alleen op desktops, laptops en tablet-versies van Windows. De ingebouwde camera op laptops en tablets kan worden gebruikt om (maar één) 3D-object te plaatsen in de echte wereld.

Deze software kan worden gezien als de start hub voor andere apps. De Mixed Reality Viewer opent standaard in de Model View-modus die een langzaam ronddraaiend model weergeeft waarmee je aan de slag kan. Het bewerken van dat model kan dan weer in Paint 3D of worden vervangen met een ander Remix 3D-model via de links aan de bovenkant van het scherm,

Als je klikt op de Mixed Reality tab, wordt de externe camera gestart en kan je het model schalen en plaatsen in de scene. De app zorgt ervoor dat het object goed wordt geplaatst en ook echt contact maakt met de vloer waardoor het lijkt of het object ook echt in de kamer staat.

My People

Microsoft wil dat je vrienden het middelpunt van je Windows-ervaring worden via My People. Een feature die wat functies van Android en iOS heeft geleend. De Creators Update zal ervoor zorgen dat de 5 belangrijkste contactpersonen in je taakbalk komen te staan. Je kan direct bestanden slepen naar deze personen en deze zo met ze delen. Je kan ook direct op de contacten klikken en met deze communiceren via apps als Mail, Skype, SMS of Xbox Live.

Windows store-apps zullen ook standaard My People ondersteuning hebben waardoor het delen van informatie of media een fluitje van een cent is.

Emoji-toetsenbord

Emoji zijn al jaren een onderdeel van mobiele communicatie en een juist geplaatste emoji zorgt voor de interpretatie van een tekstbericht zoals je hem bedoelde. Andersom kan een verkeerde ervoor zorgen dat de boodschap verkeerd wordt begrepen.

De emoji kunnen worden getypt door de Windowsknop en een punt of puntkomma in te drukken. Er vouwt een venster open met diverse standaardemoji en enkele Microsoft-emoji als ninjacat. Je kunt erdoor bladeren met verschillende categorieën via de tabtoets. Als je er op eentje tikt of selecteert en op enter drukt, wordt hij toegevoegd aan het tekstvenster dat om dat moment actief is.

Verbeterde accuduur

Een feature waar je maar weinig mensen over hoort, maar zeker niet onbelangrijk is: De Fall Creators Update heeft een app-instelling genaamd Video Playback. Deze instelling herkent bepaalde videospelers en maakt gebruik van je (compatible) video-hardware om de boel de optimaliseren. Deze instelling heeft op dit moment twee standen: Video kwaliteit (inclusief ondersteuning voor HDR video) of het verlengen van de accuduur.

Op onze test Surface Pro 4 voegde de eerste instelling weinig toe aan de videokwaliteit, maar het verlengen van de accuduur (wat onder andere zorgt dat de video op een lagere resolutie wordt afgespeeld) zorgde er wel voor dat we aanzienlijk langer konden doen op een acculading.

Let er wel op dat deze instelling alleen werkt met apps die gebruik maken van Windows 10's video platform, waaronder de Movies en TV-app en enkele 3rd-party-apps uit de Microsoft store als Netflix. YouTube laat zich echter niet van de wijs brengen door deze applicatie.

OneDrive on demand

OneDrive Files On Demand was al in een andere vorm aanwezig in Windows 8.1 (als Placeholders). Deze feature werd helaas de nek omgedraaid. Maar is nu weer terug. OneDrive Files On Demand geeft bestanden in je map weer, zelfs als deze alleen maar zijn opgeslagen in de cloud. De bestanden die alleen in de cloud staan hebben een speciaal icoontje zodat je weet welke bestanden je lokaal hebt staan en welke niet.

Je kan handmatig bepalen welke bestanden je online wilt hebben en welke lokaal.

Als een app een bestand probeert te downloaden die alleen in de cloud is opgeslagen, geeft Windows een notificatie met de mogelijkheid het bestand te downloaden of de app te blokkeren.

Betere PIN- en browserbeveiliging

De Fall Creators Update heeft twee nieuwe toevoegingen op beveiligingsgebied. De Windows Defender Application Guard: een gesandboxte instance van Edge die het besturingssysteem beschermt tegen drive-by-malware. Gebruikers kunnen cookies en store-downloads binnen deze beschermde omgeving opslaan.

Ook het vergrendelen van je computer is met deze update wat veiliger geworden. Naast getallen kunnen er nu ook letters en speciale karakters worden ingevuld. Dat zijn er op dit moment nog steeds maximaal 4, maar het is in elk geval weer een stukje moeilijker je PIN-code te raden.

Verbeterde PDF-lezer in Edge

In de vorige grote updates van Windows 10 was Edge de grote ster, nu heeft de browser vooral optimalisaties onder de motorkap meegekregen en enkele nieuwe features. Een van de grootste veranderingen is een uitgebreide ondersteuning van PDF-bestanden. Het is mogelijk PDF-bestanden te ondertekenen, velden in te vullen en aantekeningen toe te voegen. Hiermee wordt deze browser in één klap de beste browser voor het gebruik van PDF-bestanden zonder met een plug-in of 3rd-party software in de weer te moeten gaan.

Daarnaast kan de browser ook overweg met ebooks en kunnen websites worden vastgepind aan de taakbalk binnen Edge. Als je web-apps als Slack of Whatsapp web gebruikt kan je die op deze manier makkelijk gebruiken, al herlaadt Edge op dit moment nog wel de pagina als je deze wilt bekijken.

Ten slotte heeft Edge nu eindelijk een feature waar veel gebruikers al heel lang om vroegen: full-screen-modus.

Voor meer informatie over deze feature verwijzen wij je naar dit artikel.

Windows Ink

Microsoft ziet de Surface pen als een tool voor digitale artiesten en algemene gebruikers en de nieuwe versie van Windows Ink maken het gebruik voor beide groepen makkelijker. De software is wat gevoeliger waardoor er accurater geschreven en getekend kan worden en het "inking"-scherm is nu verplaatsbaar. Daarnaast raakt de app minder snel in de war als er cursief geschreven wordt.

Wij zullen deze features in een ander artikel wat uitgebreider testen en behandelen.

Dicteren

De dicteerfunctie is al aanwezig sinds Windows Vista en de kans is groot dat je deze waarschijnlijk nooit gebruikt hebt. De functie is goed verstopt in het configuratiescherm en het zal je aardig wat tijd kosten voordat je ermee aan de slag kan omdat je eerst moet oefenen. Het is nu gelukkig een stuk makkelijker om deze functie aan te roepen door op de Windows-knop + H te drukken. Je kan dan direct beginnen te praten in Word, PowerPoint, webpagina's of tekstveld.

Helaas merken wij wel dat er nogal wat schort aan de accuraatheid van deze feature. Windows heeft gemiddeld een foutgevoeligheid van 80 procent. Het verbeteren van fouten is ook een omslachtig proces. Dat komt onder andere omdat je daarvoor ook spraakcommando's uit je hoofd moet leren. Wij waren wel blij te zien dat de software zich niet van de wijs laat brengen door (IT)-jargon.

Dicteertest

Ondersteuning voor eye-tracking

Het is vanaf deze versie van Windows 10 mogelijk het systeem te besturen met alleen je ogen. Zeer handig voor mensen met spierziektes en andere aandoeningen waarbij de handen niet (goed) gebruikt kunnen worden. Hiervoor heb je wel dedicated hardware nodig zoals de Tobii 4C-eye tracker.

Ondersteuning voor Android en iOS

Microsoft richt zich al een tijdje op Android- en iOS-apparaten en heeft pasgeleden Windows Mobile/Phone doodverklaard. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden vooral apps uitgebracht voor de twee concurrerende platformen en deze software kan nu worden gekoppeld aan Windows 10 dankzij de nieuwe Phone-feature. Hiermee verbind je je smartphone met je pc en kan je verschillende handelingen op je pc uitvoeren voor je smartphone en andersom.

Microsoft Apps geeft Chrome of Safari-gebruikers onder andere de mogelijkheid een webpagina op je pc te openen. De "doorgaan waar je bent gebleven"-feature geeft je de mogelijkheid een app te synchroniseren met een app die je gebruikt op een andere Windows 10 computer. Cortana houdt voor je bij om welke apps dat gaat en stuur je daar notificaties over. Het idee is dat je bijvoorbeeld op een computer op je werk bezig bent en later thuis verder gaat op je thuiscomputer. Je hoeft niet meer met USB-sticks in de weer of je werk eerst naar huis te e-mailen. Je hoeft alleen maar thuis in te loggen en je kan direct verder waar je bent gebleven.

Deze feature zal uiteindelijk worden vervangen door de Edge browser voor Android en iOS.

Conclusie

Het ziet er naar uit dat Microsoft grote stappen heeft gezet met de Fall Creators Update We hebben nu vooral de grootste veranderingen behandeld, maar er zijn ook nog een hoop kleinere toevoegingen en wijzigingen die het systeem een stuk fijner maken zoals de Game mode, Ubuntu als onderdeel van Bash, Xbox Networking tests en een hoop bugfixes. Wij zullen in de loop van de tijd het besturingssysteem nog uitgebreider testen en kijken of wij deze features ook nog apart behandelen.

Maar tot nu toe kunnen de creatievelingen onder ons, flink los met deze versie van Windows. Updaten maar.

Kijk je toch liever de kat uit de boom of vertrouw je het allemaal (nog) niet? Lees dan dit artikel waarin we je uitleggen hoe je de update kan blokkeren.