Als gebruikers tegen Alexa zeiden dat het een bitch was, mooi en/of sexy was, bedankte de slimme assistent de persoon voor het compliment of de feedback of reageerde, volgens veel gebruikers te passief. De hele #MeToo-affaire heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer gebruikers zijn die geen genoegen nemen met deze antwoorden en vinden dat slimme assistenten harder van zich af moeten bijten.

Onder andere op het sociale netwerk Care2 vroegen gebruikers aan Apple en Amazon om de kunstmatige intelligentie dusdanig aan te passen dat de digitale assistenten seksistische opmerkingen verbaal kunnen pareren. Uiteindelijk hadden vorig jaar meer dan 17.000 gebruikers een petitie getekend waarin dit werd gevraagd.

"Wij waren daar al mee bezig"

Vorig jaar deed nieuwssite Quartz al een test met verschillende digitale assistenten om te kijken hoe zij reageren op scheldwoorden en seksistische uitspraken. Google Home lijkt zich het vaakst van de domme te houden en zegt de uitspraken niet te begrijpen terwijl Amazon Alexa en Siri het onderwerp zoveel mogelijk proberen te ontwijken. Microsoft's Cortana gooit de uitspraken daarentegen het vaakst het web op als zoekopdracht en maakt er de meeste (woord)grappen over.

© Quartz

Amazon laat aan Quartz weten al langer bezig te zijn de persoonlijkheid van Alexa op dat gebied te veranderen en mondiger te maken zonder gebruikers te beledigen.

Op de volgende pagina: Feministische Alexa?

Feminist

Alexa werd vorig jaar al bijgeschaafd om gebruikers niet meer te bedanken voor feedback of seksistische "complimenten". Op opmerkingen dat de assistent sexy of mooi is wordt nu met "I'm not going to respond to that" of "I'm not sure what outcome you suspected". Amazon heeft deze update stilletjes doorgevoerd.

Het team achter de slimme assistent is op basis van de reacties en feedback van gebruikers nog een stapje verder gegaan en Alexa nog wat mondiger gemaakt op dat gebied. "That sounds like sexual harassment. Sexual harassment is not acceptable under any circumstances, and is often rooted in sexism," zegt Alexa nu als er seksistische opmerkingen worden gemaakt. Op de vraag of Alexa een feminist is wordt nu dan ook een positief antwoord gegeven. Daar wordt dan ook aan toegevoegd dat het een groot voorstander is van gelijkheid, diversiteit en sociale progressiviteit.

Neutraal

Toch wil het team achter deze slimme assistent niet te ver doorschieten. "Alexa is en blijft een commercieel product dat iedereen moet aanspreken. Wij willen haar meningen zoveel mogelijk op de achtergrond houden. We weten dat niet iedereen blij zal zijn met deze beslissing, maar wij werken hard om zoveel mogelijk mensen tevreden te houden," aldus Heather Zorn, chef van Alexa's engagement team. "Alexa moet [ondanks de neutrale houding] zichzelf positief kunnen representeren voor vrouwen en meisjes."

Het is nog niet duidelijk of Apple, Google en/of Microsoft aanpassingen gaan doen op hun assistenten.

Lees ook: 6 gruwelijk mishandelde robots

En

5 recente voorbeelden van geweld tegen robots

En

Waargebeurde voorbeelden van op hol geslagen robots
Scheld jij je slimme assistent wel eens uit?
Ja
Nee
Ik gebruik geen slimme assistent
Poll Maker