De Amerikaanse marine heeft 100.000 systemen die achterhaalde software draaien en inprikken op verouderde serversoftware. Windows Server 2003 bereikt zijn end-of-life volgende maand en de ondersteuning voor Windows XP, Office 2003 en Exchange 2003 is vorig jaar al gestopt. Met de langere ondersteuning zou 30,8 miljoen dollar gemoeid zijn, zo meldt zustersite IT-world.

Migratietraject van 4 jaar

De marine is in 2013 - rijkelijk laat met het oog op de beëindiging nog geen jaar later - begonnen met migratie, maar dat traject is naar verwachting pas in 2017 afgerond. Dat komt grotendeels doordat de organisatie kampt met legacy-software. De systemen koppelen aan het legernetwerk NIPRnet en het voor geheime communicatie bedoelde SIPRnet.

Microsoft wil best achterhaalde systemen blijven ondersteunen met beveiligingspatches, maar dan moet er een duidelijk migratietraject afgesproken zijn - ondersteuning blijft niet tot in de lengte van dagen doorlopen - en er moet worden betaald voor het extra werk van Microsoft om de beëindigde software van patches te blijven voorzien.