Het Amerikaanse investeringsbedrijf Advent betaalt 38,75 euro per aandeel cash voor Nederlands grootste softwarebedrijf. Dat is 32,4 procent meer dan het aandeel op de beurs waard is voordat de overnamegeruchten de koers deed stijgen.

Advent wint biedingsstrijd van 3 concurrenten

Advent wint volgens het Financieele Dagblad hiermee de biedingsstrijd van onder meer de investeringsbedrijven Apax (bekend van de geruchtmakende overname van Nederlands krantenbedrijf PCM), Bain Capital en Hellman & Friedman.

Het bod van Advent is door het management van Unit4 geaccepteerd en zal nu worden voorgelegd aan de aandeelhouders met een positief advies. Minimaal 85 procent van de aandelen moeten aan Advent worden aangeboden anders gaat het huidige bod niet door. Oprichter Chris Ouwinga heeft zijn aandelenbelang van 5,6 procent al aangemeld. Dat levert hem zo’n 65 miljoen euro op.

Concurrerend bod zal 10 procent meer zijn

Een concurrerend bod kan theoretisch nog op tafel komen, maar dan moet een partij minimaal 10 procent meer betalen. Advent krijgt dan een vergoeding van 10 miljoen euro, zo staat te lezen in het persbericht dat Unit4 heeft uitgegeven.

De overname heeft vooralsnog geen consequenties voor het management, dat het bedrijf blijft leiden. Ook oprichter Ouwenga blijft aan als bestuursvoorzitter. Wel zullen vijf vertegenwoordigers van Advent in het bestuur plaatsnemen. Unit4 verdwijnt door de overname van de beurs. Er vervallen geen banen door de overname.