"Ik ben erg teleurgesteld door de prijzen van de upgrades", zegt Baker, analist voor de NPD Group, tegen Computerworld. "Ik had veel liever gezien dat Microsoft wat agressiever was geweest. Om zo de wereld eindelijk te vrijwaren van alle Vista problemen."

Gisteren werd bekend dat volledige pakketversies straks vanaf € 120 (voor de Home Premium-versie) beschikbaar komen. Andere versies kosten respectievelijk € 285 (Professional) en € 299 (Ultimate). Voor Amerikanen gelden dezelfde prijzen in dollars.

Vanwege Europese regelgeving brengt het bedrijf niet langer upgrade-versies voor bestaande XP en Vista-gebruikers uit, maar verkoopt het in de EU alleen volledige versies, zonder Internet Explorer weliswaar, tegen upgrade-prijzen.

Apple doet het beter

Volgens Baker is 120 euro/dollar een te hoog bedrag, zeker als een nieuwe pc tegenwoordig soms wel voor 300 euro te krijgen is. Hij noemt het bedrag op de blog van de NPD Group "veel te hoog voor de software". "Het is in Microsofts belang om alle overblijfselen van Vista bij consumenten te verwijderen. Door de upgrade duur te maken ontmoedigt Microsoft de consument naar een nieuw platform met een betere gebruikservaring over te stappen."

Daarnaast verwijt hij de softwaregigant dat er geen pakket is om alle pc's in een huishouden tegelijkertijd te upgraden. Hij pleit dan ook voor een voordelig pakket waarmee dit wel kan. Hij vergelijkt de upgrade met Apple die de upgrade van Mac OS X, beter bekend als Snow Leopard voor 30 dollar aanbiedt per licentie. Voor een pakket met vijf licenties vraagt Apple 50 dollar. Traditioneel vraagt Apple 130 dollar voor een upgrade van het OS. Baker vindt dat Microsoft iets vergelijkbaars had moeten doen.

Beter dan Vista

Microsoft gaat niet in op de vraag waarom er geen familiepakket wordt aangeboden: "We verwachten dat we in de toekomst andere geweldige aanbiedingen hebben", laat een woordvoerster weten. Baker was wel te spreken over de uitrol van Windows 7 in vergelijking met die van Vista. "Dat was een ramp."