Dit jaar is de kans wat groter dat je een upgrade naar deze versie van Android zal ontvangen dankzij Project Treble. Er zijn al verschillende (non-Google) toestellen die de afgelopen maanden al een betaversie hebben ontvangen waardoor mensen al vroeg konden spelen met de nieuwe features die het systeem te bieden heeft.

Is Android Pie al beschikbaar voor mijn smartphone?

Officieel kunnen alleen Google Pixel-gebruikers kunnen vanaf dag 1 aan de slag met de nieuwste versie van Android. Dat gaat om de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL.

Dankzij Project Treble zijn er echter meer toestellen die al vrij snel een update naar de nieuwste versie van Android. De volgende toestellen krijgen sowieso een upgrade naar Android 9:

 • Essential Phone
 • Nokia 7 Plus
 • OnePlus 6
 • Oppo R15 Pro
 • Sony Xperia XZ2
 • Vivo X21
 • Vivo X21UD
 • Xiaomi Mi Mix 2S

Mocht je niet zeker zijn of jouw toestel de update naar Android Pie krijgt en draait jouw toestel al wel Android 8, dan is het dankzij Project Treble heel goed mogelijk dat je een alternatieve rom kan vinden voor je toestel. Het is nu veel makkelijker om de nieuwste versie beschikbaar te maken voor je toestel omdat er niet meer gerommeld hoeft te worden met drivers. Het aantal ports neemt met rasse schreden toe. Neem een kijkje op het XDA-developers forum om te kijken of er al een rom beschikbaar is voor jouw toestel.

Ik heb een Pixel, hoe krijg ik Android Pie?

Makkelijk, de nieuwste update wordt over the air naar je toestel gepushed en je krijgt een notificatie als deze update klaar staat. Druk erop en druk op de installeren-knop. Na een herstart ben je weer helemaal bij.

Als je niet wilt wachten, kan je ook de factory image downloaden op je pc en deze handmatig installeren op je toestel. Het is iets moeilijker en je zal wel de commandline moeten gebruiken, maar dan heb je wel de nieuwste versie van Android wanneer je dat wilt.

Google heeft het installeren makkelijk gemaakt en een script meegeleverd: Windows-gebruikers kunnen het commando flash-all.bat gebruiken en Linux en macOS-gebruikers gebruiken flash-all.sh. Je moet wel van tevoren de fastboot tool of het Android SDK Platform-Toolpakket installeren. Deze kunnen hier worden gevonden.

En als je een van de andere toestellen in de bovenstaande lijst hebt?

Als je de Essential Phone hebt, kan je de update direct binnen halen door naar "Systeemupdate" te gaan in de systeeminstellingen en drukken op "Zoeken naar Updates". De Android 9 update komt tevoorschijn en je kan deze direct downloaden en installeren.

Als je een van de andere toestellen hebt, zal je moeten wachten tot de fabrikant de officiële versie pusht. Of je downloadt de beta-images en flasht je toestel handmatig. Wees er wel zeker van dat je weet wat je doet en maak een back-up van je telefoon zodat je zeker weet dat je niet alles kwijt bent als het mis gaat.

Ik draai al een betaversie van Android P, moet ik die verwijderen?

Nee, je hoeft de betaversie van Android P niet te verwijderen als je de officiële versie wilt installeren. Je kan deze gewoon instaleren over de versie die je al hebt. Bovendien krijg je nog steeds toegang tot toekomstige Android Pie beta's. We raden je wel aan de fabrieksinstellingen van je smartphone te herstellen. Zo weet je zeker dat je de optimale prestaties haalt.

Android 9 Pie features

Notch-ondersteuning Smartphones met notches zijn hip. De afgelopen maanden zijn er aardig wat toestellen uitgekomen met een schermuitsnede voor de camera, speaker en andere sensoren. De nieuwe Pixel 3 zal hoogstwaarschijnlijk ook een notch kijgen. Google heeft ondersteuning voor deze uitsnedes nu officieel toegevoegd aan Android waardoor fabrikanten dat niet zelf meer hoeven te regelen. Apps en video's op smartphones als de LG G7 en OnePlus 6 zullen bijvoorbeeld met de juiste aspect ratio worden weergegeven als je Android Pie installeert.


Een inkeping-gerelateerde verandering die van invloed zal zijn op alle telefoons in Pie is de statusbalk. Omdat het midden van de bovenkant van het scherm is gereserveerd voor een camera, zijn een paar dingen aangepast aan het ruimteverlies. De tijd is helemaal naar links verschoven en het batterijpictogram en -percentage (als je ervoor kiest om het weer te geven) staan nu aan de rechterkant. Je kan ook slechts vier statuspictogrammen tegelijk zien, dus je zal waarschijnlijk meer tijd doorbrengen in de notificatiebalk. In principe maakt het niet uit of je een inkeping op je telefoon hebt of niet Android Pie denkt dat alle telefoons er een hebben.

Nieuw overzichtsscherm om recent gebruikte apps weer te geven

Hoewel de meeste mensen misschien niet merken dat de statusbalk wordt aangepast aan de uitsnede van de camera, is er één interface die iedereen zal herkennen: het nieuwe overzichtsscherm.

Voorgaande Android-versies waren voorzien van een verticaal georiënteerd scherm, wat betekende dat je naar beneden moest vegen om een vorige app te selecteren en dat je niet echt kon zien wat er op de meeste schermen gebeurde. Met het nieuwe systeem worden appschermen horizontaal gerangschikt, dus je veegt nu naar links en rechts om er doorheen te navigeren. En er is geen overlap, zodat je het hele scherm kunt zien. Er zijn ook andere veranderingen. In het overzichtsscherm, zie je een zoekbalk en een set van gesuggereerde apps, dus het multitasking scherm is nuttiger dan ooit, zelfs zonder de grootste verandering in Android P:


Gesture navigatie

Hoewel het nieuwe "Recente apps"-scherm voor alle gebruikers zichtbaar is, is het voornamelijk ontworpen om te profiteren van Android's nieuwe optionele navigatie op basis van gebaren. Deze optie staat standaard uit. Ga naar de systeeminstellingen, tik op het tabblad "Gebaren en je vindt een nieuwe knop: "Swipe up on home button". Druk op deze knop en de navigatiebalk verandert van het traditionele trio "Terug", "Home" en "Recent" (driehoekje, rondje en vierkantje) in slechts twee pictogrammen: een pijltje en een pilvormige homeknop.

Het is nu mogelijk te navigeren in Android op basis van gestures, zodat je tussen schermen kunt wisselen, snel apps kunt sluiten en op leuke nieuwe manieren met ze kunt communiceren. Toegegeven, lang niet iedereen zal blij zijn met deze nieuwe feature, maar we raden zeker aan om het eens te proberen.

Notificaties

Elke nieuwe versie van Android heeft een aantal wijzigingen aan het notificatiesysteem onder de motorkap. Google heeft het systeem nog eens wat verder getweakt voor de nieuwe versie van Android. Het is een fijne verbeteringen. Over het algemeen zijn het kleine wijzigingen, maar de opvallendste zijn:

 • Wanneer je direct antwoordt op een bericht of e-mail vanuit een waarschuwing, krijg je drie voorgestelde reacties waaruit je kan kiezen, naast het gebruikelijke typveld.
 • Je kan lang op een waarschuwing drukken om toekomstige meldingen te stoppen.
 • Tik op een melding voor een app die op de achtergrond draait (zoals Waze) en je krijgt de optie om deze af te sluiten.
 • Tik op de schermafbeelding en je krijgt de optie om deze te bewerken of te delen zonder Foto's of de galerij te openen.
 • Tik op de knop "Meldingen beheren" onderaan het scherm om rechtstreeks naar de meldingsinstellingen te gaan.
 • Als je een bepaalde melding voortdurend afwijst, zal Android Pie vragen of je wilt stoppen met het tonen ervan.
 • Onder bepaalde meldingen kan je op een knop "Useful" (Nuttig) of "Not useful" (Niet nuttig) tikken, zodat het systeem kan leren alleen de waarschuwingen weer te geven die jij wilt, zelfs als elke schakelaar op de meldingeninstellingen is ingeschakeld.

En nog een andere functie die verband houdt met handige meldingen: Als je in het menu Snelle instellingen op het pictogram "Niet storen" tikt, worden zowel huidige als toekomstige meldingen verborgen voor een volledig storingsvrije ervaring.

Verbeterd accumanagement

Naast de grote visuele wijzigingen in Android Pie zijn er nog wat veranderingen die je in eerste instantie niet ziet. De grootste is "Adaptive Battery". Deze optie staat standaard aan en kan gevonden worden in de accu-tab in de instellingen. Deze functie zorgt ervoor dat "de batterij beperkt wordt voor apps die je niet vaak gebruikt".

Google beschrijft het als volgt: "Om de levensduur van de accu te verlengen, beperkt Adaptive Battery de accu tot apps die niet vaak worden gebruikt. Je telefoon leert hoe je apps na verloop van tijd gebruikt. Meldingen kunnen voor deze apps vertraging oplopen. Dat betekent dat je telefoon de levensduur van de accu in de loop der tijd kan verlengen, aangezien het systeem de prioriteit verschuift naar alleen de apps die je het meest gebruikt. Zodra het systeem apps begint te beperken, zie je de apps hieronder in een lijst verschijnen".

Ook het verlengen van de levensduur van de batterij is een robuustere reeks achtergrondbeperkingen. We zagen dit voor het eerst bij Oreo, maar Android Pie gaat nog een stap verder door je te waarschuwen voor wangedrag en je de mogelijkheid te geven om de overtredende app uit te schakelen. Het geeft ook intervalupdates over hoe lang je telefoon naar verwachting zal meegaan wanneer de batterij 25 procent bereikt. Android Pie is bovendien agressiever wanneer de energiemanagement wordt ingeschakeld, waardoor je langer met uitgeputte batterij kan werken. Tot slot heeft Adaptive Brightness een dosis machine learning om dichter bij je persoonlijke voorkeuren te blijven en de accu te sparen door niet zo drastisch te veranderen.

App Acties

Android Pie's grootste verbetering ten opzichte van Oreo is de mogelijkheid om je te helpen dingen gedaan te krijgen met minder tikken en nergens is dat duidelijker dan bij App Actions. De zoek-app Slices (die later dit najaar wordt gelanceerd, waarschijnlijk met de Pixel 3), zal een onderdeel worden van App Actions in de appdrawer en biedt op machine learning gebaseerde snelkoppelingen naar veelvoorkomende taken.

Onder voorgestelde apps in de appdrawer zie je twee extra suggesties die direct leiden naar een specifiek deel van een app, zoals een contact in Berichten of een plaats in Google Maps. Tik er op en je wordt onmiddellijk naar het juiste scherm geleid. Er is geen manier om dat uit te schakelen, dus er zitten altijd twee opties in de appdrawer, en net als bij gesuggereerde apps is het aan het systeem om te beslissen wat er gebeurt, dus App Acties zijn niet altijd nuttig.


Wijzigingen in de instellingen

Elke Android-versie brengt wijzigingen aan in de instellingen-app, en Pie is daarop geen uitzondering. Zo is het makkelijker om tabbladen in één oogopslag te herkennen. Waar de iconen van Oreo volledig kleurloos waren, staan ze in Android Pie elk tegen gekleurde cirkels aan, waardoor ze makkelijker te herkennen zijn. Er zijn ook enkele kleine wijzigingen in sommige tabbladen, met name in de systeeminstellingen. In Oreo waren er aparte tabbladen voor Back-up-, Reset- en Systeemupdates, maar in Pie zijn die opties allemaal weggestopt in een nieuw tabblad Geavanceerd.

Wifi Round-Trip Time (RTT)

Dit is een van die functies waar je nog niet van kan genieten, maar waar veel potentie voor is. Android Pie biedt ondersteuning voor IEEE 802.11mc, beter bekend als Wi-Fi Round-Trip Time. Het is in principe binnen GPS voor je telefoon. Apps kunnen RTT gebruiken om de afstand te meten tussen Wi-Fi-toegangspunten in de buurt (zelfs als je telefoon er niet daadwerkelijk verbinding mee maakt) en die gegevens gebruiken om, zoals Google beschrijft, "nieuwe ervaringen op te doen, zoals navigatie in het gebouw; fijnmazige locatiegebaseerde diensten, zoals disamiguated voice control (bijv. 'Schakel dit lampje in'); en locatiegebaseerde informatie (bijv. 'Zijn er speciale aanbiedingen voor dit product?').

Net als elke API, is RTT volledig afhankelijk van ontwikkelaars die het in hun apps opnemen en die zijn er nog niet. Maar als ze eenmaal komen is RTT zeker een van Android Pie's beste functies.

Digitaal welzijn

Google kondigde op de I/O conferentie een nieuw initiatief voor Android aan, genaamd Digital Wellbeing. Ontworpen om je te helpen beheren hoeveel tijd je op je telefoon doorbrengt. Daarnaast biedt de multi-pronged effort een robuuste set tools voor het volgen en beheren van je app-gebruik. Er zijn vier componenten: Dashboard (een scherm waarin je kan zien hoeveel tijd je aan je apparaat hebt besteed), App Timer (waarmee je tijdslimieten kunt instellen voor afzonderlijke apps), Do Not Disturb, and Wind Down (dat night light inschakelt samen met de do not disturm-modus en vervaagt tot grijstinten wanneer het tijd is om te slapen).

Digital Wellbeing mag dan wel een onderdeel zijn van van Android Pie, het is nog niet helemaal klaar voor gebruik. Google zegt dat het de tool deze herfst officieel zal lanceren op Pixel telefoons en andere apparaten. Voorlopig kunnen Pixel- en Pixel 2-gebruikers met Android 9 zich aanmelden voor een Digital Wellbeing beta-preview.

Op de volgende pagina: tips en tricks

Snel een bericht sturen als de contactpersoon niet opneemt

Android Pie is gevuld met slimme meldingen en snelkoppelingen om het aantal tikken en vegen te verminderen, maar sommige zijn minder voor de hand liggend dan anderen. Hier is een coole een die je zou kunnen missen: Wanneer je iemand belt die de telefoon niet opneemt, verschijnt er een waarschuwing onderaan de telefoon app waarin je wordt gevraagd of je een bericht wilt sturen naar de persoon die je zojuist heeft gebeld.

Tik erop om naar een nieuw berichtvenster te gaan met enkele voorgestelde reacties en een veld waarin je je eigen persoonlijke bericht kunt typen aan de persoon die je zojuist hebt gebeld. Kies of typ wat je wilt, tik op het papieren vliegtuigpictogram en het bericht wordt verzonden zonder dat je de app Berichten hoeft te openen.


Adaptive Battery resetten

De Adaptive Battery-functie van Android Pie maakt gebruik van machine learning om ongebruikte apps die op de achtergrond draaien af te sluiten en de levensduur van de accu te verlengen. Hoewel je Adaptive Battery kunt uitschakelen in de accu-instellingen, is er geen manier om de geschiedenis ervan te wissen, dus als het een slechte gewoonte aanneemt, is de enige manier om het op te lossen te wachten tot het systeem het juiste gedrag te leert. Maar er is een paardenmiddel om het systeem alles te laten vergeten.

Ga naar de app Instellingen en vervolgens naar het tabblad Systeem, tik op Geavanceerd, selecteer Resetopties en tik op Alle gegevens wissen. Het is extreem, maar Google zegt dat het de enige manier is om alles te wissen wat het Adaptieve Battery system heeft geleerd. En omdat het zo snel leert, zal het niet lang meer duren voordat het zijn kennis over batterijbesparing weer gaat versterken.

Scherm draaien als orientation lock is ingeschakeld

Elke smartphone gebruikt zijn accelerometer om op een slimme manier van oriëntatie te veranderen, afhankelijk van de manier waarop u het apparaat vasthoudt, maar zoals je weet is het een gevoelige sensor en dus gevoelig voor valse omschakelingen, vooral als je ligt. Google heeft een eenvoudige manier bedacht om dit op te lossen.

Hiervoor moet je auto-rotate uitzetten. Stel dat je Chrome gebruikt en dat je je telefoon wilt omdraaien om iets te zien in de liggende modus. Draai je telefoon zoals gebruikelijk zijwaarts en uiterst rechts van uw navigatiebalk verschijnt een klein pictogram dat eruit ziet als het pictogram voor automatisch roteren in Snelle instellingen. Tik erop om de oriëntatie van je telefoon tijdelijk te vergrendelen in de landscape-modus. Klap de telefoon weer rechtop en hetzelfde pictogram verschijnt, zodat u de telefoon weer in staande stand kunt zetten. Geniaal!

Teksten of abeeldingen selecteren in overzicht

De nieuwe multitasking carrousel in Android Pie is niet zomaar een momentopname van je recente apps. Het is ook een manier om snel tekst of afbeeldingen te pakken om te delen in een andere app. Helaas is het voorlopig exclusief voor Pixel telefoons, maar als je in het Overzichtsscherm zit, kan je lang op een van de schermen drukken om ofwel een foto te selecteren of de handgrepen voor het kopiëren van tekst aan te brengen, zonder dat je daadwerkelijk naar de app hoeft te switchen. Vervolgens kan je het naar het klembord kopiëren en naar een andere app overbrengen.


Ontwikkelaarsmodus inschakelen

Je hoeft geen appbouwer te zijn om van de voordelen van ontwikkelaars te kunnen genieten. In Android Pie (net als in vorige versies van Android) is er een verborgen tabblad "Ontwikkelaarsopties" dat een aantal leuke experimentele functies heeft.

Deze tab kan op de volgende manier worden ingeschakeld: open de app Instellingen en blader omlaag naar Systeem. Selecteer "Over Telefoon" en zoek Onderaan het scherm naar het build-nummer. Tik erop tot de melding "U bent nu ontwikkelaar!" verschijnt. Vervolgens kan je teruggaan naar het vorige scherm, Geavanceerd openen en het nieuwe tabblad Developer-opties openen.

Vijf Bluetooth audioapparaten tegelijk verbinden

De vorige versies van Android hadden de mogelijkheid slechts één Bluetooth-audioapparaat te verbinden , maar Android Pie verhoogt die limiet tot vijf. Dat betekent dat je niet meer hoeft over te schakelen tussen gekoppelde apparaten wanneer je naar een nieuw apparaat wilt overschakelen. Je hoeft eigenlijk niets in staat te stellen om er gebruik van te maken - probeer gewoon meer dan één apparaat te verbinden.

Tip: Als je het aantal apparaten wilt wijzigen waarmee je telefoon tegelijkertijd verbinding kan maken, moet je eerst Developer-opties inschakelen (zie vorige pagina). Blader dan naar beneden naar de optie Maximaal verbonden Bluetooth-audioapparaten en kies een lager nummer.

Maak van een app-actie een permanente snelkoppeling

Android's App Actions kunnen verrassend nuttig zijn, maar het is niet te voorspellen wanneer ze zullen verschijnen. Dus als je er ooit een wilt behouden, tik je er gewoon op en houd je deze ingedrukt, zodat je het naar je startscherm kunt slepen om een snelkoppeling te maken. Op die manier ben je altijd een tikje verwijderd van de actie, zelfs als het systeem denkt dat je het niet meer nodig hebt.

Duistere modus inschakelen

Android heeft sinds Oreo (op Pixel telefoons) een pseudo donker thema. Je hoefde alleen maar een overwegend donkere wallpaper te kiezen voor je home screen. Dat zorgde ervoor dat er een zware achtergrond werd weergegeven in de appdrawer en notificatiescherm. Dit hoeft nu niet meer. Ga naar het tabblad "Weergave" in Instellingen, tik op Geavanceerd en selecteer het "Apparaat Thema". Vervolgens kan je kiezen voor Licht of Donker, of het automatisch laten veranderen op basis van de achtergrond.


Je toestel snel op trilmodus zetten

Een van de kleine veranderingen in Android Pie die een groot verschil maakt is de volumeregelaar. De volumeregelaar verschijnt niet meer bovenin het scherm, maar als een verticale box naast de rechtsonder. De grote verandering is niet het nieuwe uiterlijk, maar de nieuwe standaardfunctionaliteit. Als je nu op de volumeknop drukt, wordt het volume van de media standaard ingesteld in plaats van het belsignaal. Dus de dagen dat je per ongeluk de trilmodus inschakelt liggen eindelijk achter ons.

Als je je telefoon echt wilt laten trillen, zijn er een paar nieuwe manieren om het te doen. De eerste is een knop rechts bovenop de volumeregelaar. Tik erop om je smartphone onmiddellijk tot zwijgen te brengen. Je kan ook op het pictogram van de versnelling tikken voor meer verfijnde bedieningselementen voor het geluid van je telefoon. En, last but not least, is er een nieuwe snelkoppeling. Houd de aan/uit-knop ingedrukt en volume omhoog totdat je een korte trilling voelt. Dat schakelt automatisch de trilmodus in. Dit werkt alleen om de trilmodus in te schakelen. Om de vibratiestand uit te schakelen, moet je twee keer op het pictogram boven aan de schuifknop tikken of de geluidsinstellingen openen en daar aanpassen.

Nieuwe Android Pie Easter Egg

Google heeft altijd een leuke easter egg verstopt in grote Android-releases. De truc om deze easter eggs te vinden is jarenlang hetzelfde geweest, maar in nieuwere versies van Android is deze methode net ietsjes anders.

Ga naar de Instellingen, selecteer "Systeem" en vervolgens "Over telefoon". Tik op Android-versie en er verschijnt een pop-upvenster met zaken als het patchniveau en het bouwnummer. Tik een paar keer op de eerste regel (Android-versie) en je wordt naar een scherm gebracht met een gigantische P, omringd door een geanimeerde en kleurrijke reeks cirkels. Het is niet zo cool als de Oreo octopus, maar nog steeds leuk. En hier is nog een extra tip: je kunt de knijpbeweging maken (uitzoomen) om de cirkels te verkleinen of de kleuren te veranderen door op de "terug"-knop te drukken.