In een blogpost schrijft Kroah-Hartman eerst dat hij Android geweldig vindt. Niet alleen omdat hij een Android-telefoon had, maar ook vanuit technisch oogpunt is hij er gelukkig mee. “Het is verbazingwekkend dat Google de Linux-kernel heeft gepakt, zonder verder iets anders van een ‘traditioneel’ Linux-systeem, en daarmee een portable en robuust telefoonplatform heeft gebouwd”, schrijft hij. Hij stelt zelfs dat alle andere Linux telefoonplatformen wel in kunnen pakken.

Toch is er het een en ander mis met Android, zegt Kroah-Hartman. Ten eerste wordt er vanuit Google niet omgezien naar de Android drivers in de Linux-kernel. En zoals te doen gebruikelijk worden die dan verwijderd. Dat is bijvoorbeeld ook gebeurd met de drivers die Microsoft vorig jaar heeft gedoneerd.

Nieuwe branch

Maar er is een nog groter probleem. Google gaat op bepaalde vlakken een heel andere kant op dan de mainstream kernel, dus is het lastig om de hardwaredrivers voor Android in die kernel op te nemen, omdat er die dependencies hebben die alleen in de Google-code zitten. Daardoor lijkt het er soms zelfs op dat Google een hele nieuwe tak van Linux aan het worden is. Google zelf doet er volgens Kroah-Hartman weinig tot niets aan om dat te veranderen. Daardoor wordt het ook heel lastig voor hardware-bedrijven die aan Android werken om code aan Linux bij te dragen, al proberen ze het wel.

Greg Kroah-Hartman heeft al aangeboden om Google te helpen, en dat aanbod herhaalt hij nog eens. Het werk dat gedaan moet worden kan heel goed uitgevoerd worden zonder dat het invloed heeft op applicaties die op Android draaien. Maar hij heeft wel hulp nodig van Google ontwikkelaars. Op de CE Linux Forum 2010 conferentie is hij van plan een presentatie te houden over de “hele Android puinhoop”. Hopelijk is het tegen die tijd opgelost. Anders wordt de traditie hooggehouden dat de sprekers de bezoekers uitschelden dat ze het allemaal verkeerd doen, zo schrijft hij.

Bron: Techworld