Die opmerkelijke uitspraak doet Jim Whitehurst, topman van Red Hat, tijdens de Open Source Business Conference in San Francisco. Buiten de Verenigde Staten en West-Europa willen steeds minder partijen wat hij noemt 'belasting voor intellectueel eigendom' betalen aan de grote jongens van Silicon Valley. "Ze willen die belasting trouwens ook niet afstaan aan West-Europa", voegt hij eraan toe. Hij baseert zich op gesprekken met regeringsfunctionarissen uit onder andere China en Rusland.

Opvallend is volgens hem dat onder meer het Amerikaanse Red Hat daarvan profiteert. "Nooit heb ik gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar de impopulariteit waar Amerika onder gebukt gaat is goed voor open source", zegt Whitehurst tijdens zijn toespraak.

Addertje onder het gras is wel dat het in sommige landen niet zo nauw wordt genomen met de GPL-licentie, die ontwikkelaars van open source verplicht om code te delen. "Dat moeten we absoluut in de gaten houden", is de reactie van Whitehurst op een vraag uit het publiek. Hij ziet echter geen diepgaande samenzwering over wat hij een relatief nieuw probleem noemt.

Leren van Redmond

Het is niet de enige opvallende uitspraak totnogtoe tijdens de tweedaagse conferentie. Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation, heeft tijdens een rondetafelsessie gezegd dat de open source-wereld veel kan leren van Microsoft, zo bericht eWeek. De grootmacht zou een redelijk consistent platform bieden voor gebruikers, terwijl de Linux-ontwikkelaars nog zouden kibbelen over de te volgen standaarden. "Daar moeten we beter in worden", aldus Zemlin. Hij looft ook de relatie die Redmond onderhoudt met ontwikkelaars, bijvoorbeeld met de Microsoft Developer Platform.

Gebruikers meer betrekken Red Hats Whitehurst riep verder de open source-gemeenschap op om gebruikers binnen ondernemingen meer te betrekken in de ontwikkeling van de software. "Als Red Hat hebben we de waarde van gemeenschappelijk ontwikkelde software naar het bedrijfsleven gehaald", zegt hij. "Maar om het bedrijfsleven mee te laten doen met de gemeenschap, dat gaat ronduit slecht." Dat terwijl open source volgens hem zo geschikt is om direct af te stemmen op de noden van specifieke bedrijven. Bron: Techworld