Er was een tijd dat mensen zich bij de keuze van een virusscanner richtten op slechts twee namen: Norton of McAfee. Vandaag de dag heb je een enorme keuze, maar laten we vandaag eens kijken naar hoe deze twee oudgedienden zich met de software van nu tot elkaar verhouden. We kijken naar de twee high-end pakketten voor consumenten: McAfee Total Protection en Norton Security Premium.

Beveiligingssoftware is al jaren meer een totale securitysuite en malwarebescherming dan alleen virusscanner en dat geldt ook voor deze twee. We leggen ze naast elkaar wat betreft de prijs, prestaties, usability en extra features om te zien welke van de twee volgens ons momenteel de beste keuze is.

1. Ontwerp van de apps

Beide applicaties zien er strak genoeg uit en zijn vrij eenvoudig te begrijpen. McAfee koos voor een lijst aan de linkerkant voor navigatie en een aanvullend menu bovenin het venster. Het hoofdgedeelte van het venster is waar je de meeste features aanspreekt en meteen ziet wat de status is van de beveiliging van het systeem. Dat is een prima ontwerp, maar het verdelen van opties over een zijkant en een bovenmenu is soms onnodig verwarrend.

Symantec kiest met Norton voor een tabletachtige interface. Het pakket heeft vijf vensters waar je op kunt tikken of klikken (afhankelijk van of je een touchscreen gebruikt of een opstelling met muis en toetsenbord) om opties tevoorschijn te toveren. Het is een enorm simpel te gebruiken applicatie zonder dat je ergens naar hoeft te zoeken.

Winnaar ontwerp: Norton

2. Prestaties

Kijkend naar onze eigen tests qua performance en snelheid deed Norton het erg goed in onze PC Mark 8-test, terwijl McAfee minder scoorde. Ook in Handbrake, een test waarbij een MKV-bestand van 3,8 GB wordt geconverteerd naar Handbrake's Android-tablet configuratie, presteerde McAfee minder goed dan Norton.

Winnaar prestaties: Norton

3. Prijs

Het eerste jaar kost het pakket van Symantec €59,99 en daarna €89,99 per jaar. Daarmee worden tien apparaten ondersteund. McAfee is voor het eerste gebruik goedkoper met €44,95 voor het eerste jaar en daarna vrijwel dezelfde prijs voor tien apparaten als Norton: €89,95. Met McAfee ben je dus 15 euro goedkoper uit, maar alleen het eerste jaar.

Winnaar op prijs: McAfee

4. Extra features

Beide pakketten bieden beveiligingsscans en online monitoring, maar verschillen qua aanvullende features. Bij Norton krijg je 25 GB aan back-up in cloudopslag, een wachtwoordbeheerder, schijfoptimalisatietool, bestandsopschoner en een opstartbeheerder. McAfee biedt de True Key wachtwoord- en identiteitsbeheerder, maar alleen voor vijf van je tien ondersteunde apparaten, Live Safe bestandsversleuteling, bestandsversnipperaar en een third-party applicatie-updatemanager. Sommige features zijn aanvullende downloads.

Alle twee hebben ze een goede hoeveelheid extra features. Die van McAfee zijn wat ons betreft praktischer, hoewel McAfee dus geen cloudopslag biedt. Maar aan de andere kant biedt Norton niet de bestandsversleuteling die deel uitmaakt van het pakket van McAfee. Daarom vinden we die qua extra features nét iets beter.

Winnaar extra features: McAfee

5. Bescherming

Je kunt beveiligingspakketten natuurlijk niet bespreken zonder te kijken naar de bescherming die het daadwerkelijk biedt. Om dit te onderscheiden hebben we geen eigen tests gedaan, maar gekeken naar onafhankelijke antivirustestbedrijven. Zowel McAfee als Norton komen daar erg goed uit de bus, maar er zijn enkele kleine verschillen.

Volgens A-V Test kwam Norton in september en oktober van 2018 uit op 100 procent, voor zowel de detectie van zerodays als brede malwaredetectie. McAfee scoorde op zerodays maar net iets onder met 99,4 procent in september en 98,6 procent in oktober. Op malware detecteerde McAfee net als Norton 100 procent.

Testbedrijf AV-Comparatives keek naar een periode van juli tot november 2018. Norton kwam consequent uit tussen 99 en100 procent, maar met ongeveer vier false positives. McAfee kwam maar nét iets lager uit met 98,5 tot 100 procent, maar met minder false positives. De Malware Protection-test uit september gaven Norton 99,9 procent online detectie, 100 procent online bescherming en 81,5 procent offline detectie. McAfee kwam uit op 99,8 procent online detectie, 100 procent online bescherming en 84.4 procent offline detectie.

Ten slotte SE Labs, die Norton tussen juli en september de AAA-status gaf, terwijl McAfee op AA uitkwam. Volgens SE Labs zijn gerichte aanvallen (waat deskundigen systemen actief aanvallen) problematischer voor McAfee en andere beveiligingssoftware, terwijl Norton in een groep pakketten zat die gerichte en brede malware-aanvallen beter kon afslaan.

Beide pakketten komen dus erg dicht bij elkaar als je kijkt naar de beveiligingsratio's. Het is lastig om een duidelijke winnaar te onderscheiden, maar op het gebied van het afslaan van een gerichte aanval (waar je toegegeven als consument waarschijnlijk minder mee te maken krijgt) presteert Norton beter.

Winnaar bescherming: Norton

Het is dus allemaal vrij dichtbij, maar het moet je niet verrassen als je dit artikel hebt gelezen dat we Norton Security Premium deze keer als winnaar uitroepen. McAfee heeft enkele features waar we van gecharmeerd zijn die het op sommige fronten een voordeel geeft tegenover het pakket van Symantec, dus als die zwaarder voor je wegen, komt wellicht McAfee beter uit de bus.

Maar als je kijkt naar de bescherming die de software biedt (Norton kiest zichtbaar voor een nét iets strakkere detectie-afstelling en riskeert daarmee een false positive op z'n tijd) in combinatie met de prestaties, waar Norton wel duidelijker beter presteert dan McAfee, dan gaat onze voorkeur uiteindelijk uit naar de winnaar van deze nek-aan-nek vergelijking.

Eindwinnaar: Norton