De nieuwe tools, die zijn bedoeld voor het ontwikkelen van spraakfunctionaliteit, locatieherkenning en chatbots, zijn onderdeel van 'AIM Developer', een programma waaraan bijna 50.000 ontwikkelaars deelnemen.

AOL hoopt dat het programma nog meer ontwikkelaars trekt nu Linux, Mac OS X en het Pocket PC-platform worden ondersteund.

Analisten zien de uitbreiding als een logische, maar ook noodzakelijke stap. Een grote groep ontwikkelaars kan meer dan AOL alleen, stellen zij.

Ontwikkelaars zorgen niet alleen voor de ontwikkeling van plug-ins en applicaties, maar zorgen er ook voor dat AIM op verschillende websites zichtbaar is. Een essentiële voorwaarde voor het succes van de heftig beconcurreerde chatsoftware, aldus de analisten.

Volgens AOL heeft meedoen aan het programma alleen maar voordelen. Er zijn geen kosten aan verbonden en iedereen – dus ook de ontwikkelaars die bij een bedrijf werken – kan profiteren van zijn creatie.

Wanneer een AIM-applicatie extreem populair wordt en gebruikers deze meer dan twee miljoen keer per maand binnenhalen, dan zal een meer zakelijke relatie worden aangegaan, aldus AOL. Bron: Techworld