De Multicore Association laat weten dat de Multicore Communication API (MCAPI) af is en deze week online moet verschijnen. De groep legt verder een laatste hand aan een handboek voor het schrijven van multithreaders in C en C++.

Die aanpak is anders dan projecten zoals die van de Universiteit van Californië, die het gooien op de ontwikkeling van nieuwe programmeertalen. Onder meer Intel, AMD en Microsoft werken op hun beurt iets dichter bij huis aan Ct, wat ook een nieuwe programmeertaal moet worden gebaseerd op de C-familie.

Volgens de Multicore Association is de meerkernige processor niet alleen in 'klassieke' computers en servers een must geworden, maar draaien juist ook andere apparaten met embedded software (navigatiesystemen, telefoons enzovoort) steeds vaker op chips met meerdere kernen. Het schrijven van goede software voor deze chips is moeilijk en duur omdat standaarden ontbreken, ontwikkeltools dikwijls betaald zijn en dat de resulterende software niet of nauwelijks uitwisselbaar is met andere hardware.

Een vergelijkbare API voor klassieke systemen, Message Passing Interface is niet geschikt is voor de markt van embedded software, zo schrijft Ars Technica. Dat zou komen omdat TCP-verbindingen onnodig veel kracht vreten in omgevingen waar de kernen dicht op elkaar zitten. Ook is MPI bedoeld voor systemen die geen geheugen delen en elke nodus zijn eigen geheugenpooltje heeft. Embedded devices zijn meestal veroordeeld tot centraal geheugen. Bron: Techworld