App-V maakt het mogelijk om applicaties in te pakken in virtuele containers en zonder verdere installatie naar grote aantallen desktopcomputers te sturen waar de applicatie dan zonder verder installatie gebruikt kan worden. App-V biedt grote voordelen zoals centraal beheer, eenvoudiger management en updating evenals dat de applicaties in het gebruik niet conflicteren met andere software op de computer. De technologie kwam in handen van Microsoft toen het in 2006 Softricity overnam.

Integratie van de App-V client in Windows heeft als voordeel dat deze niet apart als service geïnstalleerd hoeft te worden maar de App-V technologie direct ondersteund wordt door het besturingssysteem. Veel klanten die overwegen App-V applicatievirtualisatie in te zetten, zouden hier volgens Gene Ferioli, senior programma manager binnen het App-V team van Microsoft en verantwoordelijk voor de beveiliging rondom het product, om vragen. De klanten zouden terugschrikken om de App-V cliëntsoftware zelf te moeten installeren en onderhouden.

Volgens Ferioli is de uitkomst van het onderzoek nog onduidelijk. "Verwacht dit in elk geval niet de komende twee jaar" aldus Ferioli, wat zou betekenen dat in elk geval dit niet al een van de nieuwe functies in de Enterprise-versie van Windows 7 zal zijn.

Office op een stick

Tijdens een demonstratie van App-V liet Ferioli een interessante toepassing zien van App-V waarbij hij een in een virtuele container opgeslagen versie van Microsoft Office, zonder verdere installatie op een computer kon gebruiken. Wordt de stick verwijderd is ook de Office-software weer volledig van de computer verdwenen. De pc, wel uitgerust met de App-V cliëntsoftware was bovendien voorzien van een klein stukje extra software dat het App-V team later als onderdeel van de ResourceKit zal uitbrengen, en dat 'luistert' naar nieuw aangesloten usb-hardware en deze scant op de aanwezigheid van een App-V bestand. Wordt die gevonden wordt automatisch de applicatie gestart.

Ferioli liet zien hoe gebruikers op deze manier Office overal mee naartoe te nemen en gebruiken. Het gebruik van de software is daarmee volledig gekoppeld aan de gebruiker en niet zoals bij Microsoft gangbaar, aan de computer. Gebruik van Office op deze manier wordt dan ook niet door het licentiemodel van Microsoft ondersteund. Of ook daarin wijzigingen zijn te verwachten die deze mogelijkheid voor de gebruikers openen, kon Ferioli niet beantwoorden. Bron: Techworld